WSP

Sveriges mest robusta kommuner – från norr till söder

Dela
Sveriges mest framtidssäkra kommuner rankas i en färsk rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP. Rapporten visar hur robusta kommunerna är jämfört med sina grannar i regionen, men också jämfört med kommuner med liknande förutsättningar runt om i Sverige.
Högst robusthetsindex har Nacka kommun. En stabil och jämn utveckling över tid ger höga poäng i WSPs ranking. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Högst robusthetsindex har Nacka kommun. En stabil och jämn utveckling över tid ger höga poäng i WSPs ranking. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm

I WSPs analys har kommuner betygsatts utifrån parametrar så som utbildningsnivå, arbetsmarknad, demografi och ekonomi, både sett till det senaste året och i ett längre perspektiv. Den kommun som rankar allra högst bland Sveriges kommuner är Nacka. Faktum är att nio av tio kommuner på tio i topp-listan är just pendlingskommuner med närhet till någon av Sveriges storstäder.

– Pendlingskommunerna har generellt haft en god utveckling de senaste tio åren, och med det senaste årets höga bostadspriser och konsekvenserna av pandemin, har den bilden förstärkts ytterligare. Nacka kommun har haft en stabil och jämn utveckling över tid. Det handlar bland annat om meritvärde i skolan, inflyttning och hur många som har ett jobb, men också om temperaturen i näringslivet med en hög andel kunskapsintensivt näringsliv och en blandning av branscher, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP och en av huvudförfattarna till rapporten.

Ett viktigt budskap i rapporten, som går under namnet Regionernas kamp, är att lära av de bästa. Därför rankas kommunerna också med jämförbara kommuner, samtidigt som det går att se utvecklingen i en särskild region. På så vis kan pendlingskommuner som Salem, Lomma och Partille lära av Nacka och vice versa. Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommenterar resultatet såhär.

– Vi har en stark och stabil ekonomi, en bredd i näringslivet och samarbetar med många privata aktörer inom välfärden. Sammantaget gör det oss mindre sårbara för snabba förändringar. Här har vi skolor i toppklass, hög kvalitet och valfrihet i välfärden som tillsammans med satsningar på stadsutveckling och infrastruktur ger en stabil ekonomisk tillväxt som också är avgörande för en positiv utveckling på längre sikt.

Enligt analysen går det också bra för många svenska centralorter. Jönköping toppar denna kategori tillsammans med Uppsala, tätt följd av Umeå. Men WSP kan också konstatera ett rejält uppsving för ytterligare en kategori av kommun samt en möjlig pandemieffekt, nämligen turistkommuner. Varbergs kommun är den enda kommun som inte klassas som pendlingskommun som tar sig in på tio i topp-listan. Trosa är den kommun som har haft allra störst inflyttning under 2020, även Åre, Rättvik och Båstad visar på mycket positiva tal. Vinnande konceptet tyckts vara semesterorter med relativ närhet till större städer.

Sveriges mest robusta kommuner per kommuntyp 

Kommungrupp (definition enligt SKR)

Rank

Kommun

Summa robusthetsindex

Storstäder

1

Stockholm

104

2

Göteborg

99

3

Malmö

90

Pendlingskommun nära storstad

1

Nacka

112

2

Kungsbacka

108

2

Lerum

108

2

Mölndal

108

Större stad

1

Uppsala

101

1

Jönköping

101

2

Umeå

100

Pendlingskommun nära större stad

1

Knivsta

98

2

Ängelholm

96

3

Strängnäs

93

Lågpendlingskommun nära större stad

1

Enköping

94

2

Uddevalla

83

3

Vaggeryd

82

Mindre stad/tätort

1

Varberg

106

2

Kalmar

102

3

Skövde

95

Pendlingskommun nära mindre stad/tätort

1

Tjörn

88

2

Mörbylånga

85

3

Älmhult

83

Landsbygdskommen

1

Mora

79

2

Gällivare

71

3

Vetlanda

66

Landsbygdskommun med besöksnäring

1

Åre

85

2

Båstad

82

3

Leksand

71

Resulatet av Sveriges mest robusta kommuner per län och per kommuntyp finns att ladda ner här nedan under rubriken dokument. Eftersom flera kommuner fått samma robusthetsindex och därmed samma placering är rankingen mellan 1-89. Placering 89 är alltså den kommun med lägst robusthetsindex.

Om Regionernas Kamp

Regionernas kamp är en kartläggning av Sveriges kommuner, med bas i data från SCB. I rapporten utvärderas kommunerna utifrån en mängd parametrar, allt från ålder på befolkningen, till skolelevernas meritvärde, inflyttning och näringslivets uthållighet för att nämna några. Data analyseras utifrån utfall under det senaste året men också sett till utvecklingen under det senaste decenniet. Det viktiga med WSPs analys är egentligen inte placeringen bland Sveriges kommuner utan att lära av de bästa i sin egen kommunkategori. Vad kan till exempel Bräcke (robusthetsindex 64) lära av Nässjö (robusthetsindex 26) – två kommuner i kategorin ” Lågpendlingskommun nära större stad” men med olika resultat?

Ett urval av insikter från Regionernas kamp 2021:

  • Pendlingskommuner till storstäderna är den kategori vars kommuner genomgående har presterat väl och kan anses som de stora vinnarna kommungrupperna emellan. Det illustreras av att flera kommuner hamnar på ett högt robusthetsindex vilket gör att vi i år har delad andra plats mellan Kungsbacka, Lerum och Mölndal.
  • Bland pendlingskommuner till större städer sticker Knivsta ut med ett högt robusthetsindex. Knivsta gynnas av sin närhet till både Uppsala och Stockholm vilket bland annat tar sig uttryck i en hög förvärvsinkomst per capita såväl som hög förvärvsintensitet.
  • Nacka är den kommun som totalt sett har högst robusthetsindex av samtliga av Sveriges kommuner. Kommunen har en stor befolkning varav en stor andel är vidareutbildad. Detta kan vara anledningen till att kommunen också har en hög nivå av branschbredd såväl som andel sysselsatta inom KIBS (Knowledge Intensive Business Services).
  • Uppsala och Jönköping är de två kommunerna inom gruppen större städer som kniper förstaplatsen. Jönköping gör det för andra året i rad dessutom. Båda kommunerna har en stor men också ung befolkning med hög utbildningsnivå som visar på fördelarna av att ha ett universitet eller en högskola centralt belägen på orten. Även Umeå som kommer tätt därefter åtnjuter samma fördelar.
  • I årets rapport har WSP valt att göra en särskild djupdykning i norra Sverige mot bakgrund av de många investeringar som aviserats under året. Kommuner så som Luleå och Umeå sticker ut med hög utbildningsnivå, kunskapsintensivt näringsliv, skolresultat och andel medborgare under 55 år. Samtidigt finns det utmaningar med skolan, bara 15 av 85 kommuner i norra Sverige ligger över nationella snittet när det gäller meritvärde i årskurs nio.
  • Högst inrikes flyttnetto hittar vi i Trosa, Lekeberg och Åre. Vilket tyder på att ett ökat distansarbete till följd av coronapandemin har öppnat upp möjligheten att bosätta sig utanför städerna.
  • Bland landsbygdskommunerna med besöksnäring kniper Åre även i år förstaplatsen tätt följt av Båstad. Båda kommunerna har de senaste åren sett en positiv befolkningstillväxt såväl som högt inrikes flyttnetto, vilket tyder på att allt fler väljer att lämna städerna för distansarbete på orter där man tidigare enbart har semestrat.
  • Variationen vad gäller utbildningsnivå är stor i landet. Samtidigt som mellan 37–44 procent av invånarna i kommunerna Danderyd, Solna, Lidingö, Lund och Lomma har en eftergymnasial utbildning finns det ett trettiotal kommuner där motsvarande siffra ligger på 10 procent eller lägre.

Kontakter

Bilder

Högst robusthetsindex har Nacka kommun. En stabil och jämn utveckling över tid ger höga poäng i WSPs ranking. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Högst robusthetsindex har Nacka kommun. En stabil och jämn utveckling över tid ger höga poäng i WSPs ranking. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Ladda ned bild
Fredrik Bergström. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Fredrik Bergström. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Ladda ned bild
Mattias Frithiof. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Mattias Frithiof. Bilden får användas fritt av tredje part. Foto: Oskar Hjelm
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

Vi står bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Ny rapport: Här är Sveriges mest robusta kommuner28.11.2023 07:28:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Regionernas Kamp", som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras robusthet. Nacka, Täby och Kungsbacka toppar rankningen och analysen visar att pendlingskommuner nära större städer är de som har bäst förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar. Rapporten tar i år också ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye