Stångåstaden

Samverkan och kreativitet krävs för långsiktiga lösningar på höga råvarupriser och cementkris

Dela
Ingen har nog kunnat undgå den senaste tidens rapporter om ökade kostnader för material som trä och stål eller den allt intensivare diskussionen om cementkris i Sverige. Men hur påverkar det här fastighetsbranschen och hur slår det mot redan överhettade byggpriser?
Foto över nyproduktion Norrskenet, Linköping. Foto Andreas Äija
Foto över nyproduktion Norrskenet, Linköping. Foto Andreas Äija

Vi har följt och arbetat med prisutvecklingen på material under många år då den i många fall har ökat betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen. Under 2021 har prisutveckling eskalerat kraftigt på exempelvis trä, stål, plast och isolering. I vissa fall har priserna ökat med 80%. Den som har varit och köpt virke under sommaren har säkert noterat att det både varit dyrt och svårt att få tag i material. Jag har varit med och träffat företrädare för branschen via Sveriges Allmännyttas Byggherreråd under året för att förstå vilka underliggande faktorer som påverkat utvecklingen. Det är mycket svårt att få klarhet och tydliga förklaringar. Vissa varor som importeras har påverkats av pandemin och svårigheten med frakt från till exempel Asien. Det verkar logiskt. Att trä blivit dyrare förklaras av missade prognoser, en förväntad låg efterfrågan nationellt som blev det motsatta samtidigt som bland annat USA och Asien ökat sin efterfrågan på trä under pandemin. Då har det uppstått en bristsituation som påverkat priset. Vår förhoppning är att många av prisförändringarna är tillfälliga. Vi kan exempelvis notera att priset på trä har sjunkit tillbaka något under den senaste tiden men det är svårt att veta säkert och det är svårt att veta hur lång tid det tar innan marknaden normaliseras. 

Under sommaren och hösten har ytterligare en fråga dykt upp som sannolikt är mer svårlöst. Vi har fått en akut kris kring betong då Cementa inte fått ett nytt miljötillstånd för att bryta kalksten på Gotland. Brytningen av kalksten och cementproduktionen på Gotland står för merparten av produktionen i Sverige. Inte bara fastighetsbranschen påverkas utan även infrastruktursatsningar och gruvindustri påverkas i högsta grad. Även här har jag varit med och träffat olika företrädare på nationell nivå. Frågan är komplicerad och löses inte av den respit på åtta månader som eventuellt kommer att ges. Det är svårt att snabbt växla om och istället börja importera betong och ny brytning som alternativ till kalkbrottet i Slite kräver också miljötillstånd som tar tid.

Både ökade råvarupriser och brist på betong riskerar att slå hårt mot en bransch som redan kämpar med höga byggkostnader. Får vi brist på betong kommer det sannolikt att få stora konsekvenser på vår bostadsproduktion då även ett trähus innehåller mycket betong. Vi på Stångåstaden har redan fått indikationer på att det kan påverka både pågående och framtida entreprenader. Ska våra hyresgäster ha råd att bo i de bostäder vi bygger måste byggpriserna gå neråt, inte uppåt. Det kommer krävas samverkan och kreativitet mellan branscher och beslutsfattare för att hitta bättre långsiktiga och hållbara lösningar framåt.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Nyckelord

Bilder

Foto över nyproduktion Norrskenet, Linköping. Foto Andreas Äija
Foto över nyproduktion Norrskenet, Linköping. Foto Andreas Äija
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye