Folkmord i fokus för ny utställning

Dela
Den 8 oktober invigs Vi är ju grannar – om folkmord och brott mot mänskligheten på Mångkulturellt centrum i Fittja utanför Stockholm. Utställningen samlar erfarenheter och undersöker mekanismerna som gör att folkmord och brott mot mänskligheten begås.
Foto: Mångkulturellt centrum
Foto: Mångkulturellt centrum

Inför utställningen har berättelser samlats in från personer i Sverige som bär på upplevda erfarenheter eller ärvda minnen av folkmord och brott mot mänskligheten. Bland annat har berättelser samlats in från invånare i Botkyrka kommun där Mångkulturellt centrum, MKC, är verksamma.

Med avstamp i både historien och samtiden belyser utställningen vilken betydelse olika folkmord och brott mot mänskligheten fått för migration, men även för individen och lokalsamhällen. Utställningen är en del av ett bredare kunskapsuppdrag som MKC fått av Botkyrka kommun och som även innefattar en temakonferens och flertalet programpunkter.

– Många i Sverige lever med egna erfarenheter eller ärvda trauman från folkmord och brott mot mänskligheten. Genom att lyfta berättelserna visar vi hur dessa brott även påverkar samhället vi lever i idag. Förhoppningsvis kan utställningen även bidra till att öka kunskapen om varför så fasansfulla brott kan begås, berättar Leif Magnusson, verksamhetschef på MKC.  

Förutom personliga berättelser får besökare lära sig mer om olika brott mot mänskligheten och vad som förenar dem. Mekanismerna bakom som leder till att brotten begås, minnespolitik och det arbete som görs för att förhindra att den här typen av brott sker igen.

– Historia ska erkännas och uppmärksammas. Just därför känns det väldigt bra att portarna nu slås upp för "Vi är ju Grannar". Det är många av oss Botkyrkabor som bär på minnen, berättelser och arv som måste lyftas upp i ljuset eftersom historia som inte erkänns riskerar att upprepa sig. Utställning manar oss till att prata, lyssna och förstå, säger Gabriel Melki, kommunalråd i Botkyrka kommun.

Utställningen visas till och med den 30 september 2022 på Mångkulturellt centrum i Fittja. Fri entré.

Bakgrund
Mångkulturellt centrum, MKC, är en kommunal stiftelse som verkar för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet. Den politiska ledningen i Botkyrka kommun har gett MKC i uppdrag att genomföra ett kunskapsprojekt om folkmord och brott mot mänskligheten. Uppdraget syftar till att höja kunskapen om folkmord och brott mot mänskligheten, att öka förståelsen kommuninvånare emellan om upplevda och ärvda trauman, samt att öka förståelsen i samhället i stort. Arbetet sker under åren 2021–2022 i samverkan med forskare och i dialog med människor som berörs av utställningens tema.

Läs mer
Läs mer om utställningen här.

Kontakt
Aygül Kabaca, utbildningschef och pressansvarig
aygul.kabaca@mkcentrum.se, 08-120 25 906

Leif Magnusson, verksamhetschef
leif.magnusson@mkcentrum.se, 08–120 25 915

Bilder

Foto: Mångkulturellt centrum
Foto: Mångkulturellt centrum
Ladda ned bild

Om

Mångkulturellt centrum
Värdshusvägen 7
145 50 Norsborg

https://mkcentrum.se/

Mångkulturellt centrum – MKC är en kommunal stiftelse som verkar för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet.

Vi bedriver utbildning, forskning och bokutgivning. I vårt kulturhus välkomnar vi besökare till utställningarspecialbibliotekkonstpedagogisk verkstadbutiken samt vår restaurang Tavernan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye