Förbjud försäljning av bensin och diesel

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Det kan låta drastiskt att förbjuda försäljning av bensin och diesel redan till år 2030, men det är både möjligt och nödvändigt. Det finns ingen tid spilla. Omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ta ordentlig fart nu för att de allt värre konsekvenserna av klimatkrisen ska kunna undvikas, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen visar genom en rättslig analys att det är möjligt att förbjuda försäljning av bensin och diesel i förhållande till EU:s lagstiftning. Det är också möjligt att förbjuda industrin att använda fossila bränslen. Samtidigt menar Naturskyddsföreningen att det är nödvändigt.
De fossila utsläppen måste ner till noll, och ett fossilförbud skulle minska utsläppen kraftigt. Förbudet gör att Sverige kan nå Parisavtalets mål och samtidigt bli världens första fossilfria välfärdsland. Dessutom ligger ett fossilförbud i linje med klimatkonventionens princip om att rika länder har ett större ansvar i omställningen. Det är inte första gången som fossila bränslen förbjuds.
– Vi har bland annat det finska förbudet där kol inte får användas i energisektorn efter 2029 som förebild, där EU inte protesterat. Vi har gjort en rättslig analys som visar att ett nationellt förbud är genomförbart, säger Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.
Vårt samhälle är idag helt beroende av fossila bränslen inom så gott som samtliga sektorer, vilket innebär att en stor omställning måste börja omedelbart. Samtidigt är majoriteten av svenska folket positivt inställd till ett liv utan fossila bränslen. Nästan 6 av 10 svenskar svarar i en färsk Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt att de kan tänka sig ett vardagsliv utan fossila bränslen redan år 2030.
– Sverige har både en möjlighet och en skyldighet att genomföra kraftfulla åtgärder. Samtidigt är många svenskar positiva till att leva ett liv utan fossila bränslen redan år 2030. Ett förbud från 2030 skulle ge den tydliga riktning och den signal som behövs för att omställningen till nytt samhälle utan fossil energi ska kunna gå mycket snabbare än den gör idag. Det handlar om allt från effektivare transporter och industriprocesser till ändrade konsumtionsvanor och elektrifiering, säger Johanna Sandahl.
Här hittar du Positionspapper – Fossilförbud 2030
Naturskyddsföreningen håller en digital pressträff tisdag den 5 oktober kl. 09.00-09.45 där förbuden mot fossila bränslen presenteras.
Om du vill delta i pressträffen, maila petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se så får du en länk.
Pressträff 5 oktober kl 09.00-09.45: Fossilförbud – nödvändigt och fullt genomförbart
- Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsförening inleder.
- Ny Sifo-undersökning: Så ställer sig svenska folket till ett fossilförbud.
- Klimatstatistik som visar temperaturökningens påverkan på skog, glaciärer och väder. Sveriges utsläpp är en bidragande faktor.
- Därför är ett fossilförbud nödvändigt, Kevin Anderson, professor och klimatforskare vid Manchester University.
- Så genomförs fossilförbudet, Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, presenterar en ny juridisk analys.
- Uppmaningar till politikerna och råd till allmänheten.
Om Sifo-undersökningen
Undersökningen gjordes i 24-27 juni 2021. Antal respondenter 1167.
Frågan som ställdes var: Kan du tänka dig ett vardagsliv utan fossila bränslen 2030?
26 procent svarade Ja, absolut
31 procent svarade Ja, troligen
24 procent svarade Nej, troligen inte
8 procent svarade Nej, absolut inte
11 procent svarade Vet inte
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seBilder
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
SM i fågelholk: Nu avslöjas finalisterna18.3.2025 15:03:57 CET | Pressmeddelande
Tisdag den 25 mars presenteras årets finalister i SM i fågelholk på Skansen i Stockholm. Bland de 750 bidrag som skickats in av skolelever från hela Sverige har nu 15 fågelholkar valts ut av juryn. Välkommen till pressträffen!
Kommentar om OECD:s kritik av svensk miljöpolitik12.3.2025 10:10:45 CET | Pressmeddelande
Den svenska miljöpolitiken får hård kritik av den internationella organisationen OECD. Naturskyddsföreningen kommenterar här OECD:s utvärdering.
Ansvarslöst att tillåta licensjakt på lodjur26.2.2025 14:07:31 CET | Pressmeddelande
Sverige tillåter licensjakt på lodjur år efter år – trots att det bryter mot EU:s skyddslagar och hotar lodjurets överlevnad i Sverige på sikt. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU stoppar den årliga licensjakten. Årets jakt startar den 1 mars.
Pressinbjudan till seminarium: "Framtiden för EU:s hållbarhetslagar"19.2.2025 15:47:26 CET | Pressmeddelande
Välkomna till ett seminarium med representanter från näringslivet, juridiken, politiken, fackförbund och civilsamhället för att diskutera vad EU-kommissionens Omnibusförslag kan få för konsekvenser för det nyligen antagna EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD. Hur kan det säkerställas att hållbarhetsarbetet i EU och medlemsländerna ska vara fortsatt ambitiöst?
Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag14.2.2025 11:06:06 CET | Pressmeddelande
Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum