Umeå kommun

Vi måste prata om våldet

Dela
Hur vet du att du är i en våldsam relation? Vad är egentligen våld? Dessa frågor vill Umebrå, Umeå kommun, att vi alla ställer oss. Denna vecka startar en kampanj som Umebrå och polisen i Umeå, med hjälp av en grupp elever på Midgårdsskolan, riktar till unga i Umeå.

Kampanjtävling

I slutet av april 2021arrangerades en kampanjtävling i en klass på Midgårdsskolans Estetik och medieprogram. Uppdraget presenterades av Umebrå tillsammans med polisen, och bestod i att arbeta fram en kampanjidé för att motverka våld i ungas nära relationer. Umebrå, representanter för polisen, fältgruppen, fritidsgårdar och tjej- och kvinnojouren agerade jury vid redovisningen och utsåg ett vinnande bidrag.

Elevernas idé går live

Umebrå förverkligar elevernas kampanjidé med start denna vecka och kampanjenpågårfram till början av november. Den kommer att vara synlig i Umeå genom bussreklam, affischer, utställningsskåp längs gågatan i centrum och en fasadvepa på ett av stadens största torg.

”Att göra den här kampanjen tillsammans med ungdomar, kring ett viktigt och angeläget tema som våld i ungas nära relationer är inspirerande och hoppfullt. Jag är imponerad och stolt över hur ungdomarna formulerat sig i affisch och film, och glad att vi kan ta kampanjen vidare och göra den synlig för Umeåborna”, säger Ulrika Granskog, processledare Umebrå, Umeå kommun.

”Att få möjligheten att se sin idé i en verklig kampanj ger eleverna, och mig som medielärare, en jätteboost!” säger Cecilia Holm, medielärare och mentor för Estetiska programmet Estetik och media på Midgårdsskolan.

Våga säga ifrån och larma

Med hjälp av kampanjen vill Umebrå stärka känslan av att våga larma och säga ifrån när det gäller våld. Unga ska våga söka hjälp och veta var man kan få stöd om man känner sig utsatt eller misstänker att man utsätter andra för våld. Men Umebrå vill också belysa vad som egentligen definieras som våld och göra unga medvetna om detta.

”Att sätta fokus på frågan för att motverka killars våld mot tjejer, är en förutsättning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra”, säger Lina Eriksson, polisen Umeå.

Umebrå och polisen vill låta kampanjen bli startskottet på ett förebyggande arbete mot våld i ungas nära relationer. Och vill att föräldrar och alla som möter unga i Umeå, såsom fältgrupp, fritidsgårdar, elevhälsa, ungdomshälsa, tjej och kvinnojouren samt föreningar kan uppmärksamma problematiken och ta ett tydligt avstånd från våldet. Drabbade ska våga säga ifrån och veta var hjälp finns att få.

Samarbetspartners

Umebrå driver kampanjen i samarbete med polisen i Umeå och har fått kampanjstöd från det lokala näringslivet, däribland Länsförsäkringar Västerbotten och Nalta Media.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umebrå ansvarar för Umeås handlingsplan mot våld och samordnar arbetet tillsammans med polisen kring medborgarlöften i Umeå kommun. Ett löfte handlar om att öka medvetenheten hos medborgarna i Umeå kring våld i nära relation och på så sätt förhindra och förebygga brott. Umebrå och polisen har uppmärksammat målgruppen yngre tjejer där var fjärde tjej i åldern 16–24 år uppger att de har varit utsatta för psykisk, fysisk eller sexuellt våld i en parrelation.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye