
Dags för samråd om fördjupad översiktsplan för Täfteå
– Tanken med planförslaget är att skapa möjlighet för Täfteå att utvecklas och att göra det möjligt för fler människor att ta del av byns kvaliteter. Ambitionen är att lyfta och stärka Täfteås värden, att öka potentialen för utbyggd service, samt att skapa ett varierat utbud av boendeformer och kollektiva resmöjligheter, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.
Täfteå är en gammal jordbruks- och fiskeby med anor från medeltiden samt närhet till värden som hav, å och vackra landskapsrum samtidigt som det har ett mycket attraktivt läge nära staden. Intresset att utveckla bebyggelse i Täfteå har länge varit stort.
I förslaget föreslås nya områden för bebyggelse både öster och väster om Täfteån. Till största del är det områden som är lämpliga för småhus, villor eller radhus och kedjehus, men det finns också centrala platser i byn där inslag av mindre flerfamiljshus skulle passa. En blandning av boendeformer är önskvärt för att Täfteå ska kunna vara en by för livets alla skeden. Ambitionen att hålla ihop strukturen på bebyggelsen i byn medverkar även till möjligheten att behålla stora sammanhängande rekreationsområden i Täfteås utkant.
Täfteås stora tillgång till naturnära rekreation är av stort värde. För att stärka dessa värden föreslås en utveckling av stråket längs Täfteån samt området vid småbåtshamnen och det gamla fiskeläget Strana. Att göra området vid ån mer tillgängligt bidrar till ett centralt vattennära rekreationsstråk som har potentialen att tydligare förbinda byn med Lillfjärden. I ett framtida Täfteå bejakas en utveckling av Strana som medverkar till att stärka platsen som besöksmål.
Det stråk av sammanhängande jordbruksmark som löper genom byn i nord-sydlig riktning har flera viktiga funktioner och därför föreslås att den ska värnas och utvecklas. Förutom det primära, att skapa förutsättningar för att bedriva aktivt jordbruk, så bidrar det även till Täfteås där jordbruksmarken länge varit framträdande. På norra sidan Skomakarvägen reserveras en yta för mer jordbruksmark.
Längst västerut i Täfteå på södra sidan Skomakarvägen föreslås ett område för verksamhetsutveckling, i första hand för en mindre industri eller liknande. Läget är strategiskt, med närhet till fungerande trafikinfrastruktur samt hållplats för kollektivtrafik.
Läs mer om den fördjupade översiktsplanen
Mer information:
Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias Mitzpresskommunikatör
Tel:090-16 30 41mattias.mitz@umea.seOm
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.