Var fjärde svensk tjej orolig för falsk information på nätet

I samband med internationella flickdagen 11 oktober lanserar Plan International rapporten the Truth Gap, där 26 000 flickor från olika delar av världen fått svara på frågor om hur de upplever information på nätet. Majoriteten uppger att de har drabbats negativt av falsk information. Bland de svenska flickorna i rapporten är nästan en fjärdedel mycket oroliga över falsk information på nätet samtidigt som en tredjedel uppger att de inte kan skilja falsk information från sann.
– Det här får verkliga konsekvenser för flickor. Vi vet att en av fem minskat sin användning av sociala medier eller tagit bort dem helt på grund av hot och hat på nätet. Falsk information är ytterligare en risk som påverkar flickors säkerhet och välmående, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.
Många unga vänder sig till internet för att få svar på viktiga frågor som kan vara känsliga att ställa hemma eller i skolan.
– Ibland är nätet den enda källan till information. Därför är det väldigt viktigt att det flickorna hittar är sant. Om en flicka läser att mens är smutsigt, så kan hon börja tro det. Sådant kommer ju från normer som finns även utanför nätet. Internet kan spela en viktig roll för att förändra detta, men då måste det bli säkert, säger Maja Lundqvist, medlem i Plan International Sveriges ungdomsråd.
Nyligen har visselblåsare från Facebook avslöjat att de pengar plattformen lägger på att granska falsk information är mycket skevt fördelade, och att innehåll på engelska i stor utsträckning prioriteras.
– Det är väldigt olyckligt att man inte lägger vikt vid att granska falsk information på fler språk, eftersom flickor i många delar av världen drabbas. Vår rapport visar dessutom att 65 procent av de tillfrågade flickorna tror att Facebook är den plattform som har mest falsk information. De sociala plattformarna måste ta sitt ansvar för att bli säkra för unga, särskilt flickor, säger Mariann Eriksson.
Stor skillnad i tillgång till internet och utbildning
Just nu pågår en global utbildningskris i spåren av pandemin. Flickor har ofta sämre tillgång till internet än pojkar och har därför förlorat värdefull utbildning.
– Med rätt kunskap har flickor möjlighet att fatta välgrundade beslut och därmed få ökad kontroll över sina liv. Flickor som får information om sina rättigheter kan undkomma barnäktenskap och könsstympning. Men då krävs det att informationen de får är sann, säger Mariann Eriksson.
För att flickor ska få rätt information krävs bra utbildning. Samtidigt måste flickor också få bättre tillgång till internet, eftersom färre flickor än pojkar har det i dag. Källkritik – inte minst på nätet – måste tas upp i läroplanen. Skolan har en viktig roll att spela när det gäller att ge barn och unga verktyg för att identifiera falsk information.
Plan International var med och instiftade internationella flickdagen för snart tio år sedan, och varje år släpper organisationen en rapport som skildrar hur situationen för flickor ser ut just nu. Årets rapport belyser ett av alla de problem som Plan International möter i arbetet för att få bort begränsande patriarkala normer och värderingar som hindrar flickor – och pojkar – från att leva fullvärdiga liv.
Nyckelord
Kontakter
Åsa Runström AwadTf Pressansvarig
Tel:+46709382467asa.runstrom@plansverige.orgplansverige.org/om-plan/press/Bilder

Länkar
Om
Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 75 länder. Vi arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.
Följ Plan International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige
Tara Babulfath blir ny ambassadör för Plan International Sverige15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Judostjärnan och OS-bronsmedaljören Tara Babulfath blir ny ambassadör för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Genom samarbetet vill Tara använda sin plattform för att lyfta frågor om barns rättigheter, flickors lika villkor och jämställdhet.
Zandra Kanakaris blir ny styrelseordförande för Plan International Sverige29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Juristen och barnrättsexperten Zandra Kanakaris är ny styrelseordförande för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Hon tar över efter Carl Lindgren, som efter sex år lämnar posten.
Jim Gottfridsson utmanar handbollssverige – en insats för världens barn14.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I en värld full av kriser och konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Det fick handbollsikonen Jim "Gotte" Gottfridsson att känna att han måste agera. Nu utmanar han handbollsklubbar runt om i Sverige att ansluta sig till hans initiativ "Hela handbollssverige samlar!" – en gemensam insats för barn i katastrofer.
Massiv jordbävning skakar Myanmar – omfattande humanitära behov28.3.2025 16:44:59 CET | Pressmeddelande
En kraftig jordbävning med magnituden 7,7 skakade Myanmar tidigt på fredagsmorgonen. Skalvet har orsakat stor förödelse, och många människor är i akut behov av hjälp. Plan International arbetar nu för att snabbt få ut fler team till de värst drabbade områdena, kartlägga behoven och ge stöd till de som behöver det mest.
Postkodlotteriet firar 20 år – fortsätter stötta Plan International Sverige14.3.2025 07:46:48 CET | Pressmeddelande
Plan International Sverige är en av 62 ideella organisationer som i år får ta del av Postkodlotteriets årliga överskott. Totalt tilldelas Plan 21 miljoner kronor, en summa som går till att se till att fler barn får möjlighet att gå i skolan, äta sig mätta och skyddas från våld och få växa upp i trygghet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum