Statens Institutionsstyrelse

Fritagning på SiS ungdomshem Ljungbacken

Dela
Strax efter klockan 20 måndag kväll skedde en fritagning på Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem Ljungbacken utanför Uddevalla. Ungdomen, som är placerad enligt LVU, har fått hjälp utifrån av två maskerade personer som har kört fram till institutionsområdet med en bil. De har sedan krävt att ungdomen ska följa med dem.

– SiS bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen. Institutionschef och ledningsberedskap finns på plats på Ljungbacken och erbjuder stöd. Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid SiS.

Polis har varit på plats på Ljungbacken och situationen på ungdomshemmet är sent under måndagskvällen att betrakta som kontrollerad och lugn. Fritagningen är nu ett polisiärt ärende och ungdomen eftersöks.

Det finns obekräftade uppgifter om att någon typ av vapenliknande föremål har använts i samband med fritagningen. Händelsen kommer att utredas internt av SiS säkerhetsavdelning parallellt med polisens brottsutredning.

Pressförfrågningar hänvisas till SiS presstjänst under tisdagen.

Kontakter

Åsa Hedin, kommunikationsdirektör vid SiS
010-4534059


Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid SiS
010-4534393

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye