Woodlife Sweden gör världssuccé

– Det fina med Woodlife är att den verkar som en katalysator för att bygga globala nätverk och kunskapsutbyten. Att efterfrågan på den, och dess föregångare Woodland, har accelererat under sina fem år är ett kvitto på att svensk träarkitektur är en kraft att räkna med i exportsammanhang, säger Tove Dumon Wallsten, Sveriges Arkitekters producent för Woodlife Sweden.
Woodlife är en plattform med en fysisk vandringsutställning som kompletteras med seminarier. Den är en i raden av Svenska institutets, SI, så kallade toolkits, smart förpackade utställningar som lätt kan distribueras till ambassader och andra svenska myndigheter utomlands för att stärka Sverigebilden.
Syftet med Woodlife Sweden och föregångaren Woodland är att skapa nyfikenhet på svensk träarkitektur och -formgivning internationellt. Sedan Woodland lanserades 2016 har dessa toolkits använts omkring 40 gånger i ett 30-tal länder. Det gör dem till bland det mest efterfrågade av alla SI:s toolkits och är ett tecken på att allt fler får upp ögonen för vad Sverige åstadkommer inom träbyggande. Redan i dag är vi kända utomlands för demokratisk arkitektur och stadsplanering som sätter människan i centrum, liksom för ekologiskt hållbart byggande – där träarkitektur är en självklar beståndsdel.
Den här hösten har intresset för Woodlife tagit ytterligare fart både nationellt och internationellt. Utställningen och/eller seminarier har haft nedslag i Skellefteå, Malmö och på Tibro möbelvecka. Under september, som är Paris designmånad, satsade designsamarbetet Swedish Design Movement helhjärtat på Woodlife på Svenska institutet i Paris. Då hölls, i anslutning till utställningen, två seminarier om bland annat träbyggandets plats i cirkulär ekonomi och träindustrins förändrade roll för designdriven innovation.
Det var även ämnet för en arkitekturvecka, där Sveriges Arkitekters vice ordförande Fredrik Drotte var en av inledningstalarna. Han mötte ett positivt intresse för svenskt träbyggande bland de inbjudna gästerna:
– Intresset för träarkitektur blir allt större av klimatskäl. Allt fler länder inför regleringar för att ställa om till ett hållbart byggande. Frankrike, till exempel, har beslutat att 50 procent av alla offentliga byggnader ska vara av trä redan från 2022 och 30 procent av råvaran ska komma från Frankrike. Det är spännande för träindustrin och för de arkitekter som vet hur man bygger i trä, säger Fredrik Drotte.
För närvarande visas Woodlife på svenska ambassaden i Nairobi, Kenya. Därefter öppnas den i Turkiet, först Istanbul och sedan Ankara, i samband med ett digitalt träseminarium den 9–11 november som är kulmen på SI:s treåriga satsning ”Equal Spaces”. SI har också förfrågningar från bland annat Finland, Tyskland och Hong-Kong som vill visa Woodlife Sweden.
Sveriges Arkitekters producent Tove Wallsten laddar nu för Archtober, New Yorks årliga arkitekturfestival. Sverige medverkar med Woodlife i form av fem digitala seminarier. Gemensamt för dem är att de visar hur arkitektur i alla skalor kan bidra till lösningar för klimatet:
- ”Waste is not waste until you waste it. Design and upcycling.” Designer Marie-Louise Hellgren berättar om pallen Lilla Snåland som hon skapat utifrån återvunnet material utan något som helst materialspill under processen, liksom om nyare projekt. Måndag den 18 oktober kl 14–15.
- ”Where people can thrive.” Arkitektkontoret Axeloth berättar om kv Botanikern i Uppsala. Det svarar mot stadens högt uppsatta hållbarhetskrav, bland annat genom stomme i korslimmat trä (CLT) och fasader i furu och gran.
Tisdag den 19 oktober kl 14–15. - ”Wood construction in focus.” Industriellt träbyggande är statt i stark förändring, som drivs av klimatfrågan. Det är ämnet för ett rundabordssamtal med Sara kulturhus i Skellefteå och Modvions vindkraftverk som exempel.
Onsdag den 20 oktober kl 14–15 - ”Togetherhood” är ett rundabordssamtal om hur vi använder lokala exempel för att angripa specifika stadsbyggnadsfrågor ur ett hållbarhetsperspektiv. Utmaningar kan bli katalysatorer för systemförändringar.
Torsdag den 21 oktober kl 14–15. - ”Global Cooperations.” UN Habitat diskuterar vikten av stadsplanering och och offentliga rum i flyktingläger. Träbyggaren Arvets publika byggnad, ritad av Petra Gipp, för ett flyktingläger i norra Kenya tjänar som exempel.
Fredag den 22 oktober kl 14–15.
Samtliga seminarier är på engelska, öppna och kostnadsfria. De kan ses på länken nedan.
Nyckelord
Kontakter
För mer information om Woodlife Sweden och Archtober, kontakta Tove Wallsten. Mejl: tove.wallsten@arkitekt.se, tel 073-073 14 18
För bilder, kontakta Ina Flygare, mejl ina.flygare@arkitekt.se, tel 070-833 75 32
Bilder





Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla Sveriges arkitekter och arkitektstudenter. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för yrket. Vi arbetar på uppdrag av medlemmarna för att arkitekter ska ha en bred och ledande roll, goda förutsättningar för att verka och bra arbetsvillkor – för en bättre arkitektur. Vår vision är arkitektur som möter samtida och framtida behov – väl gestaltad, ändamålsenlig, hänsynstagande och hållbar.
Om Woodlife Sweden
Woodlife är ett av Svenska institutets toolkits. Det produceras av SI och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä, Träpriset och Skogsindustrierna.
Om Swedish Design Movement
Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet med satsningen är att sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Den leds av SI i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och möbelföretagen liksom Göteborg, Västsverige, Malmö, Stockholm, Umeå, Business Sweden och Visit Sweden.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum