”Här har jag den bästa chefen och de bästa kollegorna”— fredagsporträttet med Katarina Modig

Du har minsta sagt en spännande yrkesbakgrund. Berätta, vilka olika roller har du haft under ditt yrkesliv hittills?
– Undermina första år i yrkeslivet skötte jag bokföringen åt ett antal färghandlare runt om i Sverige. Det var så roligt. Efter det jobbade jag på ABB:s internbank. Sedan blev jag ekonomiansvarig på ett nystartat IT-företag (under nittiotalets IT-bubbla) där jag verkligen fick göra allt. Jag packade varor ena stunden för att sedan sätta sig mig vid skrivbordet för att göra månadsbokslut och löner. Efter det arbetade jag som ekonomikonsult i flera år. Nu senast var jag på Unit4s löneserviceavdelning. Jag har haft stor nytta av min blandade ekonomibakgrund i mitt nuvarande yrke som lönespecialist.
Ditt namn förpliktigar. Är du modig?
– Jag vet inte riktigt. Jag har kanske haft lättare att vara modig åt andra genom åren. Men visst, jag tycker att jag var jättemodig när jag och min man åkte till Kina för att hämta vår son.
Du har trots påstötningar avböjt att bli chef tidigare i livet, varför?
– Jag är duktig i mitt yrke och jobbar hellre som specialist. Jag delar gärna med mig av mina kunskaper, men tycker att det finns andra som är bättre som ledare.
Hur kan en dag se ut när man jobbar med löner?
– Det är väldigt varierande. Det händer saker hela tiden, såsom nya regler och avtalsändringar. Det går inte att luta sig tillbaka, utan vi ställs ofta inför nya beslut. Jag har mycket kontakt med både chefer och anställda och regelbunden kontakt med ekonomiavdelningen som vi levererar underlag till. En dag knappar man in reseräkningar och utlägg i löne-programmet. En annan dag behöver jag skriva om en rapport, eller kanske ta fram en ny rapport för att det kommer en avtals- eller lagändring.
Vad det handlar det egentligen om att ”jobba med lönerna”?
– Själva lönekörningen som vi gör varje månad består av mycket kontroller och en del manuell hantering. Förutom att ta fram löner varje månad så är det en hel del efterarbete. Ekonomiavdelningen vill ha underlag som exempelvis uträkning av semesterskulden och Skatteverket vill ha arbetsgivardeklarationer på individnivå varje månad. Försäkringskassan och SCB, Statistiska Centralbyrån, ska dessutom ha sin statistik över olika saker. Jag räknar också fram olika nyckeltal. Sedan ansvarar jag för att alla tider är inlagda i lönesystemet innan vi för över dem till lön. Vår månatliga checklista för lönekörningen är rätt så lång med runt 320 anställda.
Hur håller man sig ajour med alla nya lagar och regler, ändrade skattesatser, justerade arbetsgivaravgifter, karensdagar och annan formellt en HR-avdelning måste ha koll på?
– Det arrangeras informationsträffar löpande. Skatteverket, systemleverantörer ordnar träffar och vi får även skriftlig information från dem regelbundet. Svenskt Näringsliv och Collectum skickar också ut information till oss. Eftersom jag är auktoriserad lönekonsult hos SRF, Srf konsulterna, tidigare SRF Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, så får jag också uppdateringar därifrån. De har en bra webb också.
Är det snabba puckar också som man måste agera snabbt på kring löner?
– Det senaste året har det varit en del snabba ändringar p g a Covid-19. Då måste jag snabbt sätta mig in i vad som gäller. I år så ändrade man exempelvis arbetsgivaravgifterna tillfälligt under sommarmånaderna. Då behövde vi snabbt ställa om vissa parametrar i lönesystemet för att rapporterna som vi skickade till Skatteverket skulle accepteras.
På en HR-avdelning tänker vi att ni kan allt om arbetsmiljö, hur man bygger en gynnsam kultur och har en bra feedbackkultur. Är HR därför den bästa avdelningen på ett företag?
– Det tror jag kan variera beroende på vilket företag man är på. Här på Einar Mattsson har jag den bästa chefen och de bästa kollegorna jag kan ha.
Vilka är de största fördelarna med att jobba inom Einar Mattsson-koncernen?
– Jag är stolt över att jobba i ett företag som gör skillnad i verkligheten. Det är också en otroligt familjär känsla här som jag och många andra uppskattar.
Vissa hävdar att det är viktigare att välja en bra chef, än rätt företag och rätt arbetsuppgifter. Kan du hålla med om det?
– Ja, en bra chef är det viktigaste. Med min långa yrkeslivserfarenhet och en hel del olika chefer instämmer jag helhjärtat. En bra chef ska se sina anställda, ge frihet under ansvar och vara tillgänglig.
Du är en duktig vävare. Hur kom det här med vävningen in i din yrkeskarriär?
– I början av min yrkeskarriär jobbade jag alldeles för mycket. Långa dagar, sena kvällar och alla helger. Så jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb och gick några utbildningar inom textil. Inte bara praktiska delar utan gick även en textil forskarutbildning i Uppsala. Efter det så bestämde jag mig för att arbeta 80% med ekonomi, så att jag kunde få tid till att en dag veckan att bara skapa, utan att ha några som helst krav på mig att prestera.
Tror du att vi som individer behöver ha både det praktiska och det teoretiska för att få balans i livet?
– Ja, alla mår bra av balans. Vävning är fantastiskt men också ett långsamt hantverk. Därför är det kul att kombinera det med lite textiltryck och andra snabbare textil-tekniker. Annat som ger mig balans är kundalini-yoga, som jag upptäckte för några år sedan. Plus trädgården, katterna förstås, familjen, fina vänner, god mat och dryck. Eller ha en riktigt bra bok som man längtar till eller att vandra.
På tal om balans. Du är en hängiven odlare också, berätta.
– Balans, var det, ja … Jag blir dessvärre väldigt förtjust och impulsiv när jag får möjlighet att köpa frön eller växter, så jag stoppar ner allt i min rabatt. Sedan får jag hålla på att flytta om hela tiden för att få plats med allt. Särskilt i slutet av säsongen. Varje år är det likadant, så det blir lite spretigt. Men nästa år tänker jag att då ska jag inte ... Sedan kommer våren och då vill jag en massa igen och jag har återigen glömt bort att ”less is more”.
– Just nu så har jag plockat in alla tomater. De ligger och mognar i skålar i köket. Vitlök testade jag för första gången förra året, det blev väldigt lyckat. Det som blommar i rabatten just nu är jätteverbena, alunrot, ormblodrot, dahlior, sommarljus, höstanemon och glansmiskantus (japanskt gräs). Nu senast har jag planterat vårlökar. Balkansippan är en favorit, de blommade jättelänge i våras. Plus snödroppar, de kan man aldrig få för många av.
Du kallar dig själv ”crazy cat lady”. Är det en överdrift? Hur många ”pälsklingar” har du egentligen?
– Egentligen krävs det tre katter för att få kallas ”crazy cat lady”. Frågar du min man eller son så tycker de att jag redan är det. Kenta och Stoffe heter mina små pälsklingar. Just de namnen var det enda som krävdes för att jag skulle få skaffa dem. Min man sa: “Okej, du får ta två katter om du döper dem till Kenta och Stoffe”. Numera har de 13-åriga kattherrarna slutat att jag smågnagare och ligger mest och tar det lugnt. Ibland åker jag och sonen till ”Java Whiskers” på Surbrunnsgatan. Det är ett katt-fik, där man fikar och gosar med andra lite piggare katter.
Hur ser en drömdag ut på helgen för dig?
– Åh, då blir det en lång frukost tillsammans med min man Micke och papperstidningen. Sedan tar jag och bästa grannen Karin en sväng på några loppisar. Efter det kan det bli en sväng i skogen. Jag älskar att plocka svamp eller plocka ihop material till någon blomdekoration. Det kan lika gärna bli en lång stadspromenad med Micke med god fika någonstans. På kvällen blir det en riktigt god middag med vin. Nu kan man bjuda hem kompisar igen, så varför inte några gäster också? Kvällen avrundas med att hela familjen tittar på en film tillsammans.
Vi vet att du tycker om att skriva. Har du några författardrömmar?
– Jag har alltid läst väldigt mycket. Jag och min bästis läste alla Kitty-böcker som fanns. Tyvärr fanns det inga sådana på biblioteket när jag växte upp. Det var inte politiskt korrekt att läsa sådant då. Så jag skrev en bok på min pappas gamla skrivmaskin i sann Kitty-anda, där huvudrollsinnehavarna fick engelska namn. När jag läste upp den boken för min son för några år sedan, så slog det mig att jag har kopierat väldigt mycket. Jag skrev en uppföljare också …
– Jag gillar inte bara att skriva utan även att skriva fint. Mitt roligaste ämne i skolan var bland annat välskrivning. Jag har gått kalligrafi-kurser (skrivstil) och kan skriva snirkligt med både med pensel och bläckpenna. Så jag har skrivit och ritat mycket till mina syskonbarn och till min son.
Vad läser du för bok nu?
– ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Voung har jag precis läst ut. Boken är utformad som ett brev till mamman. Det är ett otroligt vackert språk och en hemsk historia. Jag ger den 9 av 10 poäng.
Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Oj, så svårt att svara på. Kanske kan det vara att jag vid mer än ett tillfälle under åren har fått höra att man litar på mig, att det jag gör blir bra gjort och levererat i tid.
Vilket är årets bästa sommarminne?
– Det måste vara när familjen cyklade i Fiskebäckskil på Västkusten. Jag tänker också på första gången vi satt ute i början av sommaren. Med den där oslagbara känslan att vi har hela sommaren framför oss.
Om du ska ge några tips till en 18-åring som står med hela livet framför sig. Vad ger du för tips?
– Utbilda dig, du kan alltid byta om det inte känns rätt. Se till att ha balans mellan yrkesliv och privatliv. Stanna inte kvar för länge i en dålig relation. Ställ många frågor. Lär dig att lyssna, på andra människor. Var snäll mot dig själv och andra. Stå upp för dig själv. Res ut i världen och sluta aldrig att vara nyfiken.
Nyckelord
Bilder
Om
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Bonnier Fastigheter Bostad väljer Einar Mattsson för förvaltning i Storstockholm10.4.2025 06:33:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 1 april 2025 tar Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB över fastighetsdriften och den administrativa förvaltningen av Bonnier Fastigheter Bostads fem fastigheter i Storstockholm. Här finns 878 bostäder och 15 lokaler på en yta om ca 48 000 kvm.
“Jag ska bara ...” är temat för Einar Mattssons arbetsmiljö- och säkerhetsvecka7.4.2025 05:52:00 CEST | Nyheter
Einar Mattsson har alltid fokus på arbetsmiljö och säkra beteenden. Under hela den här veckan fokuserar samtliga medarbetare i koncernen mer djupgående på sina beteenden. Arbetsmiljö- och säkerhetsveckan har nu hållits i flera år och flera olika utbildningsaktiviteter står på schemat. Obligatoriska föreläsningar är inplanerade och inför veckan har koncernens chefer och ledare fått specifik utbildning hur de leder och kan jobba mer proaktivt med frågorna.
”Einar brydde sig på riktigt” — fredagsporträttet med Lennart Kjellkvist4.4.2025 10:00:00 CEST | Blogginlägg
Som en del i vårt 90-årsfirande uppmärksammar vi mångåriga medarbetare. Många har trivts i bolaget och för flera har det varit deras enda arbetsplats. Idag berättar Lennart ”Kjellis” Kjellkvist om arbetslivet på Einar Mattsson och några anekdoter. Lennart jobbade heltid i 44 år fram till 2012 då han gick i pension, sedan dess har han kommit in till kontoret på diverse ströjobb.
Architector Fastigheter väljer Einar Mattsson för totalförvaltning i Stockholm19.3.2025 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 april 2025 tar Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB över förvaltningen av Architechtor Fastigheter AB:s fyra bostadsfastigheter i Stockholm – en på Södermalm och tre på Östermalm. I fastigheterna finns 114 bostäder och 12 lokaler om totalt 22 837 kvm.
"Konstruktion är nog det allra roligaste eftersom du måste vara kreativ" — månadsporträttet med Björn Johansson14.3.2025 10:00:00 CET | Blogginlägg
Som en del i vårt 90-årsfirande uppmärksammar vi mångåriga medarbetare som var med redan under byggmästare Einars tid i månadsporträtten. Idag möter vi Björn Johansson som är en glad pensionär, med betoning på glad, för det är verkligen Björns signum. I 47 år var han företaget trogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum