Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för försök till mord m.m. i Eslöv

Dela
En 15-årig pojke har i dag åtalats för gärningar begångna på en skola i Eslöv den 19 augusti i år. Åtalet avser försök till mord på en lärare på skolan, grovt olaga hot mot elever och skolpersonal samt grovt hot mot tjänsteman mot polis i samband med gripandet av pojken. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Mordförsöket ägde rum på dagtid i skolan där pojken är elev. Läraren fick livshotande skador. Pojken greps av polis samma dag och häktades därefter av Lunds tingsrätt. Han har sedan dess varit frihetsberövad.

– Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål. Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen.

Gärningen var planerad, men inget i utredningen talar för att den var planerad mot läraren personligen och den har inte heller visat på att det finns fler gärningsmän. Av utredningen framgår vidare att pojken varit inspirerad av skolattacker och andra massakrer i Sverige och runt om i världen. Åtalet innehåller också ett påstående om att motivet för brottet har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Pojkens inställning till brotten och dess rubriceringar är inte helt klar, men han har tidigare angett att han erkänner grov misshandel och förnekar försök till mord.
Bevisläget är gott. Pojken har spelat in händelsen och filmen utgör en del av bevisningen, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

– Det har varit viktigt för oss att hantera förundersökningen skyndsamt, med tanke på såväl gärningsmannens som målsägarnas låga ålder. Vi har arbetat i en särskild utredningsorganisation, där polisområdet även fått förstärkning från andra enheter i polisregion Syd. Förhören med barnen, som både är målsägare och vittnen, har hållits av våra särskilt utbildade barnförhörsledare. En stor mängd material från våra it-undersökningar har analyserats av analytiker och specialister, säger polisens utredningsledare Patrik Nyquist.

Rättegången beräknas ta fem dagar, det är ännu inte bestämt när den startar.

Målnummer i Lunds tingsrätt: B 4482-21. 

Kontakt

Kammaråklagare Pernilla Nilsson på Södra Skånes åklagarkammare är tillgänglig för media i dag, åtminstone mellan kl. 11.30-12.30, på 010-562 61 57.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye