Gasellvinnare 2021 i Värmland, Västmanland och Örebro utsedda!

Dela
På tisdagskvällen, den 19 oktober, utsågs Gasellvinnarna i Värmland, Västmanland och Örebro på en gala som hölls på Nöjesfabriken i Karlstad. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för 22:a året i rad.

Värmland

Stodene Markarbeten i Karlstad är Värmlands Gasellvinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 695 procent till 10,1 miljoner kronor, och har i dag 12 anställda. Stodene Markarbeten drivs av Anders Nybakk som startade bolaget 2016. Att det blev eget företag för Anders Nybakk var ingen slump. Redan som tolvåring fixade han jobb genom att klippa gräsmattor åt grannar. Efter studier i Karlstad hamnade han sedan i markbranschen. ”Jag tog rygg på de som var duktiga för att lära mig mer. Jag har alltid varit intresserad av det och inspireras av kunniga och duktiga människor som brinner för det de gör”, säger han.

Västmanland

Städföretaget Proffas i Mälardalen är Västmanlands vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 912 procent till 15,8 miljoner kronor, och har 17 anställda. Bolaget drivs av ägarna Keihan Darvishi och Attila Farkas
som grundade företaget 2015. Båda växte upp i socialt utsatta områden och har haft svårt att komma in i arbetslivet. För Keihan Darvishi var det nära att gå snett, han hade tröttnat på att alltid få nej när han sökte jobb, på att aldrig ha pengar. ”Jag planerade för att göra ett värdetransportrån. Jag var desperat”, säger han.
Men när han väl fick ett jobb kände hans sig sedd och behövd och ändrade inställning helt. Nu vill han och Attila Farkas ge andra utsatta chansen de inte själva fick. ”Det är många utrikesfödda som söker sig hit för att de inte får något annat jobb. Den bästa känslan är att se hur de växer, lär sig språket och känner att de har ett värde. De tjänar pengar och kan kanske så småningom köpa en bostad”, säger Keihan Darvishi.

Örebro

Betong- mark och anläggningsföretaget Infracon i Örebro är Örebros Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med hela 2286 procent till 217,9 miljoner kronor, och har 80 anställda. Bolaget drivs av grundaren Jonas Sjöström som på sitt förra jobb såg ett stort behov hos elbolagen att bygga om sina ställverk. Det var dock inte aktuellt att gå vidare med det hos den dåvarande arbetsgivaren, så Jonas Sjöström startade eget. I början av 2020 utvidgades verksamheten med en markavdelning vilket gjort att Infracon idag konkurrerar med jättar som NCC och Skanska när det gäller väg- och brobyggen. ”Vi kombinerar markjobb och betongjobb, vilket inte är en så vanlig kombination. Vi äger hela processen vilket gör att det för en beställare krävs mycket mindre samordning”, säger Jonas Sjöström.
Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).
Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)

Värmland: 11 (16)
Västmanland: 15 (20)
Örebro 14 (16)

Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Värmlands län har årets 11 Gasellföretag anställt 207 personer de senaste tre åren.
I Västmanlands län har årets 15 Gasellföretag anställt 127 personer de senaste tre åren.
I Örebro län har årets 14 Gasellföretag anställt 227 personer de senaste tre åren.

Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.
Ett Gasellföretag:
omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
har under samma period också varit lönsamt.
har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive undersökningen:

Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se

Nyckelord

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye