Gasellvinnare 2022 i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten utsedda!
Västernorrland
Service- och installationsbolaget LBS, Lule Building System i Liden är Västernorrlands vinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 2391 procent till 183, 8 miljoner kronor, och har 16 anställda. Familjeföretaget drivs av externa vd:n Johan Strömbäck och bröderna Mathias och Daniel Hallin vars pappa Roland Wennberg grundade bolaget. Det var när sönerna kom in i bolaget som verksamheten började växa.Den tidigare kärnverksamheten, att köpa och sälja begagnad elkraftsutrustning, utgör nu en sidoverksamhet. ”Efter ett tag såg vi behovet av montörer av elkraft för andra företag”, säger Mathias Hallin. I dag handlar merparten av uppdragen om vindkraft som är en utbyggnad som beräknas pågå i ytterligare 25 år innan den planar ut. ”Vår positionering inom omställning till förnybar energi i Sverige, den kommer hålla inte bara till mitt yrkesliv är slut utan även till Dannes och Mattes är det”, säger vd:n Johan Strömbäck.
Jämtland
Byggföretaget Thuvi Bygg i Brunflo är Jämtlands vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 503 procent till 36,8 miljoner kronor, och har 19 anställda. Grundarna Mattias Thuresson och Joakim Vikén är uppvuxna i Brunflo och känner varandra väl. Viljan att starta något eget växte genom ett gemensamt fastighetsköp - nu har företaget ett 30-tal lägenheter i koncernen . En nyckel till bolagets kraftiga tillväxt är den stora efterfrågan på nybyggnation som finns i regionen i allmänhet och i fjällvärlden i synnerhet, ett mönster som förstärkts av pandemin.
Västerbotten
Markradarutrustningsföretaget Impulsradar Sweden i Malå är Västerbottens vinnare - länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 658 procent till 49,7 miljoner kronor, och har 21 anställda. Bolaget drivs av flera delägare, där Bernth Johansson är en av dem. ”Vi skickar ut impulser, radiovågor som går ner i marken och så ser vi vad som kommer tillbaka. Vi kan se vad som finns i marken”, förklarar han. Impulsradar har gått från noll till en omsättning på 50 miljoner kronor på några få år. ”Vi har träffat väldigt rätt och gjort en ‘homerun’ med produkten, den passar våra kunder väldigt bra. Sedan vill vi tro att det har betydelse hur vi behandlar kunderna”, säger Bernth Johansson.
Norrbotten
Elföretaget Eltrion i Älvsbyn är Norrbottens länsvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 364 procent till 58,3 miljoner kronor, och har 24 anställda. För fem år sedan började Emil Yletyinen, Ove Johansson och Roger Öquist att spåna om att starta eget. Efter 18 månader hade företaget 18 anställda och fyra år efter starten omsatte bolaget nära 60 miljoner kronor. ”Att det skulle gå så här bra och så här fort fanns inte i planerna”, säger Ove Johansson. Nu jobbar företaget med att göra installationer i Polarbröds nya byggnader efter den chockartade branden.
Årets Gasellundersökning i Sverige
Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).
Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)
Västernorrland: 22 (22)
Jämtland: 4 (15)
Västerbotten: 12 (12)
Norrbotten: 19 (24)
Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Västernorrlands län har årets 22 Gasellföretag anställt 219 personer de senaste tre åren.
I Jämtlands län har årets 4 Gasellföretag anställt 52 personer de senaste tre åren.
I Västerbottens län har årets 12 Gasellföretag anställt 551 personer de senaste tre åren.
I Norrbottens län har årets 19 Gasellföretag anställt 438 personer de senaste tre åren.
Vad är en Gasell och vem vinner?
Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.
Ett Gasellföretag:
omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
har under samma period också varit lönsamt.
har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
har sunda finanser.
Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.
Vill du veta mer?
Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se
Nyckelord
Om
Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.
På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.
Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.
Följ Dagens industri
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dagens industri
Ny krimpodd från Dagens industri21.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Dagens industri storsatsar på ljud med en ny redaktion och flera nya format. Idag är det premiär för podden “Svart marknad” som tar med lyssnarna bakom kulisserna i en skuggvärld av ekonomisk brottslighet.
Verktyg som river språkbarriärer får årets Athenapris13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Athenapriset 2024 går till Care to Translate, ett digitalt översättningsverktyg anpassat för vården som utvecklats för att ge patienter med olika språkbakgrund möjlighet att kommunicera med vårdgivare på ett effektivt sätt.
Dagens industri storsatsar på poddar12.11.2024 12:38:40 CET | Pressmeddelande
Dagens industri storsatsar på ljud med en ny redaktion och flera nya format. Under tisdagen var det premiär för podden ”Den nya ekonomin” som med oväntade berättelser tar pulsen på dagens och framtidens pengar.
Kunskapsstöd för cancerbehandlingar får Guldpillret 202423.10.2024 15:59:20 CEST | Pressmeddelande
Guldpillret 2024 går till Nationella regimbiblioteket, ett nationellt kunskapsstöd för läkemedelsbehandling i cancervården. Ett viktigt verktyg för att öka patientsäkerheten i behandlingar där gränsen mellan bästa effekt och oacceptabla biverkningar är snäv.
Årets CIO ökar takten i välfärdens digitalisering8.10.2024 19:37:30 CEST | Pressmeddelande
Årets vinnare av Tech Excellence Awards är utsedda - en välfärdsräddare, en transformation som robotiserat apotekets hela e-handelslager, och en digital brobyggare som inspirerar en halv miljon svenskar att bli bättre på hållbarhet i sitt boende.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum