Spaning mot Europas bostadsmarknad – hur står sig det svenska systemet?

Bostadsmarknaden, systemen och förutsättningarna ser väldigt olika ut i olika länder men det som förenar ligger i det dagliga arbetet, vilket är väldigt lika. Vi har alla samma utmaningar. Eurhonet arbetar som huvudinriktning med benchmark för att hitta best practise och lära av varandra. Arbetet bedrivs i ett antal topic groups exempelvis inom integration, om- och nybyggnation, energieffektivisering, åldrande befolkning, digitalisering och olika EU-projekt. Organisationen har kontor i Bryssel och ägnar sig också åt att bevaka bostadspolitik och finansieringsmöjligheter i Europa. Jag har själv haft förmånen att vara med i arbetet då jag har varit med i styrelsen i flera år. Förutom att det är spännande med kulturskillnaderna och systemen, så har det varit en personlig utveckling där jag lärt mig oerhört mycket. Jag tycker det är viktigt att höja blicken och våga titta utanför våra egna gränser. Vi är bra på mycket i Sverige men det finns förstås väldigt mycket att lära av våra kollegor i Europa.
Det finns en grundläggande skillnad mellan det svenska systemet för hyresrättsmarknaden och de flesta andra länder i västvärlden. Vi har formellt inte det som kallas socialbostäder eller social housing. Social housing innebär att det sätts upp inkomstgränser och att bara de med lägre inkomster kan hyra bostäderna. Det är en väsentlig skillnad mot det svenska systemet där alla formellt har rätt att hyra alla bostäder. Vi subventionerar hushållen med bostadstillägg istället för att subventionera bostadsbolag med bidrag för att de ska ha låga hyror. Systemen för social housing ser väldigt olika ut och i några länder kvalar en stor del av befolkningen in medan några länder har system för de som har allra minst pengar.
Är det bra att vi inte har social housing i Sverige? Det är inte enkelt att svara på, men en viktig skillnad är att vi inte är beroende av olika typer av stöd och bidrag för att bygga nytt. Många bostadsbolag i Sverige har en stark ekonomi idag vilket ger goda möjlighet att göra bra saker. I många andra länder sätts gränser upp för hur höga hyrorna får vara. Det kan verka bra på ytan men det blir ett problem om hyrorna inte ger täckning för drift, underhåll, och för att utveckla fastighetsbeståndet och boendemiljöerna. Många bolag blir beroende av statligt stöd och statliga beslut för att driva verksamheten. Jag brukar säga att ingen är betjänt av ett fattigt bostadsbolag eftersom det ger begränsade möjligheter till utveckling och möjligheten att ge en bra service till kunderna. Jag tror det stämmer i det här fallet.
En sak som jag ändå brukar reflektera över är att det kan finnas en styrka i att ha begränsade medel att röra sig med då det kan skapa kreativitet. Det finns till exempel många saker kring sättet att producera bostäder på i andra länder eller hur de gör olika typer av sociala insatser för att stärka samhället som vi kan ta efter. Därför tycker vi att det är intressant att vara med i ett internationellt sammanhang där vi kan lära oss saker. En annan sak jag brukar spana på är hur det ser ut i bostadsområden. Eurhonet ger oss nämligen möjlighet till studiebesök där vi kan titta på både nya projekt och äldre bostadsområden i andra länder. En reflektion jag har gjort efter att ha besökt olika bostadsområden i Europa är att lägstanivån gällande kvaliteten på bostäder i Sverige är väldigt hög. Slutresultatet är en spegling av hur väl systemet fungerar på riktigt. Det tycker jag på ett bra sätt sammanfattar att vi ska vara rädda om grunderna i det svenska systemet för hyresrätter. Därmed inte sagt att det inte finns saker som går att förbättra.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Bilder

Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Vad innebär den svenska hyresmodellen – och varför spelar det roll?25.4.2025 08:31:01 CEST | Blogginlägg
Många hushåll kämpar just nu med ökade kostnader – och i det sammanhanget kan årets hyreshöjning givetvis väcka frågor. Varför höjs hyrorna? Vad får vi tillbaka? Och hur fungerar egentligen det svenska hyressystemet? Hyror och boende ligger nära hjärtat och väcker känslor. Att hålla ordning på Stångåstadens ekonomi är en helt central fråga för oss. Den här gången skriver jag därför bloggen tillsammans med Stångåstaden styrelseordförande Jan Österlind. Vi vill här ge en tydlig bild av varför vi och andra bostadsbolag behöver höja hyrorna, och hur det hänger ihop med det vägval Sverige gjorde för över tio år sedan.
Vi ställer om för framtiden och för ett växande Linköping16.4.2025 08:00:00 CEST | Blogginlägg
För att möta nya krav från både omvärlden och våra kunder genomför vi nu flera viktiga förändringar inom Stångåstaden. Vi samlar bostadsförvaltningen i en gemensam organisation, ställer om våra arbetssätt för att främja samarbete och satsar stort på digital utveckling. Målet är att bli ett ännu bättre bostadsbolag – redo för framtiden och för ett växande Linköping.
Stångåstaden lanserar Squareshare – nytt coliving-koncept för framtidens arbetsliv27.3.2025 13:12:14 CET | Pressmeddelande
När företag växer behövs rätt kompetens – och ett boende som gör det enkelt att flytta till en ny stad. Därför lanserar Stångåstaden nu Squareshare - ett nytt coliving-koncept i stadsdelen Ebbepark i Linköping, skapat för att stötta företagens rekrytering och stärka Linköpings attraktionskraft.
Tre 1700-talsbyggnader på Stora torget i Linköping rustas för framtiden18.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fastigheterna på Stora torget 6, 7 och 8 är en viktig del av stadens historia och har ett högt kulturhistoriskt värde. De klassas som särskilt värdefulla enligt plan- och bygglagen, och nu inleds en varsam renovering för att bevara fastigheternas unika karaktär och lyfta fram deras arkitektoniska och kulturhistoriska värden.
Stångåstadens hyror för 2025 klara25.2.2025 10:00:02 CET | Pressmeddelande
En ny hyresöverenskommelse har träffats gällande Stångåstadens hyror för 2025. Överenskommelsen innebär en höjning av hyrorna med 5,1 procent och gäller från den 1 februari 2025. För nyproducerade bostäder blir höjningen 3 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum