Så klarade cityhandeln i Landskrona pandemiåret 2020
Störst utmaning upplevde modehandeln i Landskronas stadskärna, vilket till viss del förklaras av minskad efterfrågan till följd av att människor inte har kunnat träffats och sociala tillställningar ställdes in. Modehandeln minskade med 28,4 procent, vilket är mer än snittet för jämförbara städer. Den sociala distanseringen ledde också till att många människor undvek gym, frisörer, barberare, biografer och andra verksamheter. Omsättningen inom kommersiell service, som rymmer dessa verksamheter, minskade 23,3 procent i stadskärnan under 2020.
– Restriktionerna under coronapandemin har påverkat omsättningen i våra stadskärnor och det märktes tydligast genom kraftigt minskade besöksflöden. Nu när människorna söker sig tillbaka blir stadskärnan som mötesplats viktig igen. De stadskärnor som lyckas attrahera med en atmosfär och ett utbud som knyter an till det lokala, genuina och unika har goda utvecklingsmöjligheter. Med draghjälp av fler inbjudande platser mellan husen stärks de redan etablerade verksamheterna, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.
Coronapandemin medförde även utmaningar för hotell- och restaurangnäringen som tappade 13,9 procent, men här klarade sig stadskärnan i Landskrona bättre än snittet. Försäljningen av hem- och fritidsvaror, där byggvaror, elektronik och möbler ingår, tappade 18,4 procent av sin omsättning.
Den bransch som klarade sig bäst i stadskärnan var dagligvaruhandeln som ökade med 5,9 procent.
– Under pandemin visade många företagare en kreativitet och omställningsförmåga som jag tror bidrog till att framför allt restaurangnäringen i Landskrona klarade sig bättre än snittet i Sverige. Nu märker vi att människor utanför Landskrona, som tidigare valt större städer och köpcentra, har upptäckt vår stad och värdesätter den personliga handeln i vår vackra stadskärna, säger Anna Classon, tillväxtchef i Landskrona.
I snitt minskade de medelstora städerna sin omsättning i stadskärnan med 8,2 procent. Här följer Landskronas stadskärna snittet med ett tapp på 8,5 procent.
– En levande stadskärna är ett skyltfönster för hela kommunen. Den bidrar till nyetableringar och nya arbetstillfällen, ökad inflyttning och lockande besöksnäring. Om stadens aktörer kan erbjuda en mix av mötesplatser och verksamheter stärker det stadskärnans attraktionskraft och gynnar omsättningsutvecklingen. Bredden i utbudet gör också att stadskärnan blir mindre sårbar för struktur- och beteendeförändringar, säger Magnus Hulthe Andersson.
Om Cityindex
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI.
5 trender Fastighetsägarna ser i framtidens stadskärnor
1. Den hållbara staden
En byggnad behöver inte bara ha en funktion. Vi kommer att se hur platser och byggnader samnyttjas och används under en längre period över dygnet, veckan etc.
2. En mindre ensam stad
Stadskärnan bär en viktig funktion som mötesplats. Vi vill ha tillgängliga städer för alla åldrar med t ex väderskyddade sittplatser, grönytor och aktiviteter som skapar generationsöverskridande stadsrum.
3. Levande gröna ytor
Pandemin har fått många att återupptäcka naturen och umgås i stadens parker och grönytor. Stråken till dessa platser behöver aktiveras och utrymmena mellan husen i stadskärnan kan kompletteras med grönska.
4. Framtidens urbana kontor
Utbudet i närområdet är en viktig del i vad som gör kontoren attraktiva. I framtiden behöver stadens olika funktioner samverka och dra nytta av varandra.
5. Stadskärnans unika identitet
Stadens historia, miljö och kultur skapar unika stadskärnor som inte kan återskapas någon annanstans. Kultur, nöjen och fritidsliv blir en aktiv del av stadskärnans utbud.
Nyckelord
Kontakter
Magnus Hulthe AnderssonNäringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd
Tel:040-35 01 93magnus.andersson@fastighetsagarna.seLänkar
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Arbetsro och kul på jobbet lockar fler till kontoret14.5.2025 11:38:46 CEST | Pressmeddelande
Nästan var nionde kontorsarbetande tycker att det viktigare att jobba i moderna lokaler med god tillgänglighet än att de ligger centralt. Trots det är efterfrågan absolut störst på centralt belägna kontorslokaler. Det visar Fastighetsägarnas nya kontorsrapport. "Att utveckla framtidens A-lägen ställer högre krav på en bra helhetslösning, som många gånger kräver att fastighetsägare samverkar med varandra för att bygga platsens identitet och tillsammans erbjuda ett intressant koncept", säger Christina Friberg, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.
Staten och kommunerna måste ta ansvar för klimatanpassningen av hela samhället12.5.2025 14:24:57 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna välkomnar att klimatanpassning nu pekas ut som ett statligt ansvar av klimatanpassningsutredningen. Men ansvaret måste gälla hela landet, inte bara kustområden. Staten och kommunerna måste tillsammans ta ansvar för att förebygga skyfall och översvämningar.
Resultatlösa medlingar med Solör om fjärrvärmepriset i Falköping – Solörs ekonomiska resultat ifrågasätts8.5.2025 11:45:53 CEST | Pressmeddelande
Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg, kommenterar medlingsförsöken: "Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar."
Rapport: Behovet av nya bostäder stort trots växande vakanser7.5.2025 08:49:42 CEST | Pressmeddelande
Vakanserna i landets hyresbostäder har ökat under senare år, men de geografiska skillnaderna är stora. På sina håll är vakanserna så låga att de hindrar folk från att flytta för att arbeta eller utbilda sig. I storstadsregionerna är behovet av fler bostäder skriande. Det framgår av en ny rapport från Fastighetsägarna.
Skaraborgs framtid kräver modiga beslut – ny rapport av Jan Jörnmark visar vägen framåt29.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Skaraborg planerar för tillväxt – något som rimligen kräver fler bostäder. Men hur ser egentligen behovet ut, i relation till den faktiska efterfrågan? I en ny rapport, framtagen på initiativ av Fastighetsägarna i Skaraborg och skriven av Jan Jörnmark, lyfts både möjligheter och utmaningar för regionen fram, med fokus på hur vi skapar ett attraktivt och hållbart Skaraborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum