
Faktorer i arbetslivet och återgång till arbete efter stroke

– Kunskapen om hur arbetsrelaterade faktorer påverkar risken för stroke är begränsad. Men det finns studier som tyder på att till exempel så kallat spänt arbete, det vill säga arbete med låg kontroll och höga krav, ökar risken. Likaså skiftarbete, övertidsarbete och exponering för buller, sa Katarina Jood, docent i neurologi vid Göteborgs universitet.
Under webbinariet berättade Katarina att stroke är en av våra vanliga folksjukdomar och drabbar ungefär 25 000 personer varje år. De flesta är äldre, men cirka 2 700 per år insjuknar innan 60 års ålder. Män drabbas tidigare i livet av stroke än kvinnor.
– Nordiska studier visar att ungefär 60–80 procent av de drabbade återgår i hel- eller deltidsarbete arbete under de första två åren efter en stroke. Vi vet att personer med hög utbildning har större chans att kunna arbeta igen, medan chansen är mindre för personer med låg socioekonomisk status, sa Katarina Jood.
Tjänstemän verkar oftare återgå i arbete än arbetare
– I artiklarna vi hittade var yrkeskategori den oftast undersökta arbetslivsfaktorn och den definierades som tjänstemän och arbetare. Det vi kunde se var att personer med tjänstemannayrken i högre grad återgick i arbete efter stroke än personer med arbetaryrken. Men resultaten var inte entydiga, i vissa studier kunde man inte dra någon säker slutsats, sa Eleonor Fransson, docent i epidemiologi vid Högskolan i Jönköping.
Forskning till nytta i arbetslivet
– Forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Afa Försäkring vill långsiktigt förebygga skador och sjukfrånvaro samt bidra till ett tryggt och friskt arbetsliv. Därför finansierar vi kunskapsöversikter inom området arbete och hälsa, säger Helena Jahncke, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring.
Mer info:
Afa Försäkring finansierar kunskapsöversikter som samlar kunskap i olika ämnen inom arbetsmiljöområdet. Kunskapsöversikterna ingår i den vetenskapliga skriftserien Arbete och hälsa som ges ut av Göteborgs universitetet. Den senaste översikten handlar om Faktorer i arbetslivet och återgång till arbete efter stroke. Länk till kunskapsöversikten som presenterade på webbinariet.
Kontakt:
Katarina Jood, docent i neurologi vid Göteborgs universitet: 0702-75 15 16, katarina.jood@neuro.gu.se
Eleonor Fransson, docent i epidemiologi vid Högskolan i Jönköping: 036-10 12 87, eleonor.fransson@ju.se
Helena Jahncke, FoU-chef Afa Försäkring: 08-696 47 53, helena.jahncke@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.
Om Afa Försäkrings forskningsstöd: Afa Försäkring satsar årligen 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom privat näringsliv, kommuner och regioner. Mer information om forskningsstödet finns på Afa Försäkrings FoU-webb.
Nyckelord
Bilder

Om

Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se
Följ Afa Försäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet26.11.2024 15:37:25 CET | Pressmeddelande
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
Försäkringsskydd för privatanställda arbetare – så funkar det26.11.2024 10:21:31 CET | Pressmeddelande
Bevaka ett webbinarium där Afa Försäkring gör en kort genomgång av de kollektivavtalade försäkringar som privatanställda arbetare har hos Afa Försäkring. Även presentation av typfall från 2023 där kön, ålder, yrkesområde, händelse och ersättning beskrivs för de olika försäkringarna.
Trygghet för efterlevande i samband med dödsfall – TGL30.10.2024 10:22:16 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka ett webbinarium den 7 november kl. 9–10, där vi förklarar hur tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda arbetare fungerar vid dödsfall.
Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?25.10.2024 10:00:19 CEST | Pressmeddelande
Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?
Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.