Stockholms stad

Här är platserna som får nytt ljus under årets Nobel Week Lights Stockholm

Dela
För andra året i rad firas Nobelveckan med ljusinstallationer under Nobel Week Lights Stockholm den 4–12 december. Idag avslöjas vilka platser som kommer att lysas upp i decembermörkret. En av nyheterna i år är att Västerbron får ett ljuskonstverk inspirerat av Nobelpristagaren Marie Curie.
Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var en av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett i samarbete med  Rymdstyrelsen och European Space Agency. Foto: Per Kristiansen.
Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var en av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett i samarbete med Rymdstyrelsen och European Space Agency. Foto: Per Kristiansen.

Nobel Week Lights Stockholm fick en fantastisk start förra året med uppskattningsvis 200 000 besökare. Ett flertal av de platser i stadsrummet som var med i satsningen då är tillbaka även i år med ljusverk. I år tillkommer också nya platser som Brunkebergstunneln och Östasiatiska museet. De tjugotal konstinstallationerna har på ett eller annat sätt hämtat inspiration från Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser.

Några av de konstnärer och ljusdesigners som presenteras är:

Fredrik Jönsson, som har ljussatt hundratals artister i Melodifestivalen och vunnit flera fina priser i ljusdesign, skapar ett verk på Strömparterren. Han har inspirerats av 2009 års fysikpristagare Charles Kao och använder sig av fiberoptiska kablar för att bjuda på ett storslaget ljusspel som sträcker sig långt upp i skyn.

Emma Hjortenklev Wassberg, som under förra året klädde in en av Hötorgsskraporna med orden Jag vill hålla dig i min famn men får inte, är tillbaka igen. Inspirationen denna gång kommer från Nobelpristagaren Marie Curie. I år kommer Västerbron att lysas upp med det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium samtidigt som brons naturliga form för tankarna till elektromagnetisk strålning och vågrörelser som fortplantas genom tid och rum.

En av de mest uppmärksammade installationerna förra året var projektionen på Stadshuset med bilder från rymden. I år skiftas perspektivet när bilder som visar jorden sedd från rymden får ta plats. Verket Earth from Space skapas av PXLFLD.

Ovanför Nobelprismuseet och Stortorget i Gamla stan skapar den italienska ljuskonstnären Alessandro Lupi ett nät med speglar som reflekterar ljuset i den närliggande miljön på torget, dag som natt. Verket Fragments of Reality hämtar sin inspiration från de vidsträckta nätverk och samarbeten som många pristagare betonar vikten av för att kunna göra vetenskapliga framsteg.

Här är platserna med ljusinstallationer under Nobel Week Lights 2021:
Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur/Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan framför Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången, Karl XIIs torg, Strömparterren, Skeppsholmen och Skeppsholmsbron. En mobil ljusinstallation som förflyttas med cykel är också med i år. Fyra av årets installationer är framtagna i samverkan med högskolor och universitet.

Mer information om alla installationer och hela årets program går att läsa om på: https://nobelweeklights.se/

Pressbilder från Nobel Week Lights 2020:
https://nobelprize.org/press-images-nobel-week-lights

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Evenemanget är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum och Stockholms stad med stöd av Stockholms Handelskammare och Rymdstyrelsen samt ett flertal övriga partners och belysningsföretag. Nobel Week Lights Stockholm är en hyllning till Nobelpristagarna och deras insatser för mänsklighetens största nytta.

Uppskattningar visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier. 

Presskontakt
Rebecka Oxelström, presschef Nobel Prize Museum
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org +46 73 412 66 75

Kontakt för Nobel Week Lights
Lara Szabo Greisman (Projektledare) 
lara@nobelweeklights.se +46 762 44 90 40   

Bilder

Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var en av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett i samarbete med  Rymdstyrelsen och European Space Agency. Foto: Per Kristiansen.
Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var en av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin har sett i samarbete med Rymdstyrelsen och European Space Agency. Foto: Per Kristiansen.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye