Gotlands Bryggeri

Lokalt samarbete ska främja ölet som måltidsdryck

Dela
9 av 10 restauranggäster väljer fortfarande vin som alkoholhaltig dryck till maten. Detta trots att intresset för premium- och hantverksöl ökat lavinartat de senaste åren. För att inspirera fler gäster att våga välja öl som måltidsdryck startar nu Gotlands Bryggeri Beer Makers Dinner tillsammans med de lokala Visby-krogarna.
Foto: Anna Björkegren
Foto: Anna Björkegren

Våga välja öl

Att välja öl istället för vin som måltidsdryck kan kännas ovant. På en bättre restaurang dricker man vin till den fina maten, kan man tycka. Det är en djupt rotad och till synes orubblig tradition. Men faktum är att det går utmärkt att kombinera öl med all slags mat, och många gånger kommer resultatet att överraska. Därför bjuder nu Gotlands Bryggeri, tillsammans med de lokala Visby-krogarna, in till Beer Makers Dinner där gästerna får lära sig mer om öl och att hitta rätt i smakkombinationerna. 

– Det här är version 2.0 av en bryggerivisning. Att pröva öl i vår bryggeri-pub är lärorikt och inspirerande men det här speciellt. Gästerna får både möjlighet att ta del av krogarnas goda mat och samtidigt lära sig mer om öl och mat i kombination, så att de i framtiden vågar välja öl istället för vin, säger Vendela Jansson, ansvarig för besöksverksamheten på Gotlands Bryggeri.


Ett restaurangbesök utöver det vanliga

Som gäst kan man förvänta sig ett restaurangbesök utöver det vanliga, där Gotlands Bryggeri står för ölkunskapen och krogarna för maten. Alla intäkter tillfaller dessutom den lokala krogen. 

– Vi inleder varje middag med en tur i bryggeriet där vi visar upp produktionen och går igenom hur det går till när man brygger öl. Sedan går vi tillsammans till kvällens krog där gästerna får avnjuta god mat i kombination med god öl . Det blir avslappnat och gemytligt, säger Vendela Jansson med ett leende.


Även för den matintresserade vindrickaren

Besöket kräver inga förkunskaper av gästen. Menyn är förutbestämd och ölet noga utvalt. Fokus ligger på smakupplevelsen och som gäst kan man bara slappna av och låta sig inspireras.

– De här middagarna är menade för alla som är nyfikna på hur man kan kombinera god mat med öl. Det är smakupplevelsen som står i centrum. Även om man annars väljer ett glas rött till maten så är jag säker på att man kommer få en positiv upplevelse och kanske se på öl med andra ögon framöver, säger Vendela Jansson.

Olika restauranger för olika smakkombinationer

Olika ölstilar matchas bäst med olika smaker och maträtter. Därför kommer också middagarna hållas på olika krogar i Visby för att få in så många olika smaker som möjligt.

– Middagarna inleds 24:e November på Restaurang Bolaget, och fortsätter där under December. Sedan kommer vi byta plats beroende på kroginriktning och säsong, för att variera upplevelsen och se hur de olika smakkombinationerna kan matchas med olika öl.

Kontakter

Bilder

Foto: Anna Björkegren
Foto: Anna Björkegren
Ladda ned bild
Foto: Magdalena Björnsdotter
Foto: Magdalena Björnsdotter
Ladda ned bild
Foto: Emma Von Hofsten
Foto: Emma Von Hofsten
Ladda ned bild

Länkar

Om

Insprängt i det gotländska kulturarvet, innanför Visbys medeltida ringmur, ligger Gotlands Bryggeri. Två koppar­­­pannor, tre bryggmästare och tonvis av idéer har sedan starten 1995 producerat några av de mest älskade ölerna i Sverige.

Följ Gotlands Bryggeri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gotlands Bryggeri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye