Utökat stöd till Svenska Afghanistankommittén
– Svenska Afghanistankommittén är en av våra samarbetsorganisationer som fortfarande kan ge sjukvård och annan nödvändig samhällsservice på landsbygden. Nu bidrar vi med ytterligare 56 miljoner kronor så deras hälsokliniker kan fortsätta att vara öppna, säger Maria Lundberg, chef för Afghanistanenheten på biståndsmyndigheten Sida.
Den ekonomiska situationen i landet har drastiskt försämrats efter talibanernas övertagande, men redan innan hade antalet fattiga ökat till över 70 procent på grund av torka och de ekonomiska effekterna av covid-epidemin. Samtidigt är Afghanistans mödra- och spädbarnsdödlighet redan bland de tio värsta i världen. Fattigdomen och undernäringen väntas nu försämras ytterligare och med den annalkande vintern är det särskilt viktigt att klinikerna kan hållas öppna och ta emot barn och mödrar i akut behov av sjukvård.
På torsdag 11 november kl 9–16 deltar generaldirektör Carin Jämtin i Svenska Afghanistankommitténs internationella konferens som samlar experter, beslutsfattare, civilsamhället och sakkunniga för att diskutera den senaste utvecklingen. Här finns hela programmet.
Sidas utökade organisationsstöd till Svenska Afghanistankommittén för 2021 blir 253 miljoner, varav 197 miljoner redan betalats ut. Det årliga stödet går till undervisning genom byskolor och skolor för barn med funktionsnedsättningar, landsbygdsutveckling, hälsoinsatser och ökat lokalt deltagande och ökad demokrati.
Fram till augusti genomförde Svenska Afghanistankommittén på uppdrag av det afghanska hälsoministeriet hälsoprogram motsvarande ett svenskt landsting i provinsen Wardak och covidinsatser i tre ytterligare provinser. Finansieringen från Världsbankens återuppbyggnadsfond ARTF har därefter upphört. Sedan oktober har Svenska Afghanistankommittén också ansvaret för sjukvården i provinsen Nooristan.
– Svenska Afghanistankommittén har arbetat i landet i över 40 år och har verksamhet på landsbygden i många provinser. Sidas utökade organisationsstöd ska också gå till skolor, dricksvatten, landsbygdsutveckling och lokal infrastruktur, säger Maria Lundberg.
Talibanrörelsen tog under sommaren kontroll över Afghanistan, utländsk biståndspersonal evakuerades och det svenska biståndet i Afghanistan anpassades. I augusti avbröts allt svenskt stöd via staten, och till det nya styret. De flesta av Sidas samarbetsorganisationer har kunnat fortsätta att arbeta med hälsa och utbildning för civilbefolkningen och säkerhet för människorättsaktivister.
I september beslutade Sida ge ytterligare 70 miljoner kronor i humanitärt stöd i Afghanistan. Regeringens årliga anslag till Afghanistan är en miljard kronor, humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingsbistånd sammanräknat. Av årets anslag har regeringen omfördelat 300 miljoner från utvecklingsbistånd i Afghanistan till globala humanitära nödinsatser.
Sidas utökade stöd till Svenska Afghanistankommittén:
- Hälsoprogram (motsvarande landstingsverksamhet) i Wardak och Nooristan
- Covidprojekt i Wardak, Parwan, Kapisa, Pansjir och Nooristan
- Mödra- och barnhälsovård och två nya förlossningsavdelningar i Wardak, inklusive hälsoinformation och hälsoutbildning.
- Utvidgning av ortopedisk byggnad i Ghazni och stöd till fysisk rehabilitering.
- Nya skolbyggnader, reparation av skolor och dricksvatten i skolor i Kunduz, Wardak, Ghazni, Paktia, Kunar och Badakhshan.
- Vattensystem och vattenförsörjning för 6 500 familjer som lever som internflyktingar
After the Taliban takeover: What future awaits Afghanistan? | Svenska Afghanistankommittén
Allt svenskt stöd till afghanska staten har avbrutits
Ytterligare 70 miljoner i humanitärt bistånd till Afghanistan
300 miljoner omfördelas från utvecklingsbistånd i Afghanistan till globala humanitära nödinsatser
Nyckelord
Kontakter
Mattias Bengtsson ByströmPressekreterare
Tel:+46 703 78 84 29mattias.bengtsson.bystrom@sida.seBilder
Om
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.
Stöd till ny fond för att stärka oberoende medier i Östeuropa6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När oberoende medier försvagas påverkar det hela samhället och hotar demokratin. Därför inleder Sida ett samarbete med den nystartade internationella utlysningsfonden International Fund for Public Interest Media (IFPIM) som ger stöd till oberoende medier. Satsningen är ett viktigt steg för att säkerställa oberoende journalistik i Östeuropa. Stödet är på 120 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år – 2025-2028. Ordförande för fonden är den tidigare Nobelpristagaren och filippinska journalisten Maria Ressa.
Utökat svenskt stöd till sex av världens svåraste humanitära kriser3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler människor drabbas av konflikter och naturkatastrofer men världens givare har svårt att mobilisera tillräckligt med pengar till livsviktiga insatser. Gapet mellan humanitära behov och finansiering är det största på flera år. Sverige genom Sida bidrar nu med ytterligare stöd på 182 miljoner kronor till 181 miljoner svårt drabbade människor i sex länder: Afghanistan, DR Kongo, Etiopien Jemen, Myanmar och Sudan.
Utökat stöd till Världsbanksfonden Problue för ett friskare världshav30.10.2024 10:11:38 CET | Pressmeddelande
Under det pågående 16:e toppmötet för Konventionen om biologisk mångfald (COP16) ger Sverige, genom Sida, ett utökat stöd på 300 miljoner kronor till Världsbankens fond Problue fram till år 2030. Fonden bidrar till hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen. Hittills har fonden stöttat mer än 247 insatser i 100 länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum