Alecta

Alecta värdesäkrar pensionerna och ger Sveriges företag premiereduktioner på 7,7 miljarder kronor

Dela
Alectas styrelse har beslutat att värdesäkra förmånsbestämda pensioner med 2,51 procent, att införa en premiereduktion för förmånsbestämd ålders- och familjepension med 30 procent i förhållande till nu gällande premienivå, samt att fortsätta ge premiereduktioner för riskförsäkringar.
Fredrik Palm, Chef Produkt. Foto: Evelina Carborn.
Fredrik Palm, Chef Produkt. Foto: Evelina Carborn.

Värdesäkrad pension 

Alecta har höjt pensionsutbetalningarna i takt med inflationen sedan ITP-planens tillkomst 1960. För 2022 har Alectas styrelse beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 2,51 procent, motsvarande inflationen det senaste året.  

Höjningen berör de omkring 1,6 miljoner kunder hos Alecta som omfattas av tjänstepensionen ITP 2. Beslutet gäller pensioner under utbetalning samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut. 

Premiereduktion införs för förmånsbestämd ålders- och familjepension 

Som en följd av lägre marknadsräntor och ökad livslängd har Alecta sedan 2011 successivt höjt premierna i ITP 2. Den senaste premiehöjningen skedde i mars 2020. Premiehöjningarna har gällt vid nyteckning och förmånsökningar och har tillsammans med god avkastning stärkt Alectas finansiella ställning påtagligt. 

– Det är mycket glädjande att vår strävan att långsiktigt stärka Alectas finansiella ställning varit framgångsrikAlectas konsolideringsnivå uppgick den 30 september till 169 procent och överstiger därmed med marginal nivån 150 procent som enligt Alectas konsolideringspolicy krävs för att kunna ge premiereduktioner, säger Fredrik Palm, produktchef på Alecta. 

Till följd av Alectas starka finansiella ställning har styrelsen, i enlighet med Alectas konsolideringspolicy, fattat beslut om att införa en premiereduktion för år 2022 med 30 procent för förmånsbestämd ålders- och familjepension. Premiereduktionen beräknas i förhållande till nu gällande premienivå. Det innebär att premiereduktionen blir lägre för de försäkringar som tecknats på äldre lägre premienivåer än de som gäller idag. Bedömningen är att premien för ett genomsnittligt kundföretag kommer minska med cirka 16 procent till följd av premiereduktionen. 

Fortsatt premiereduktion för riskförsäkringar 

Alectas finansiella ställning innebär att Alecta kan fortsätta med premiereduktioner för riskförsäkringar under 2022. Styrelsen fattade beslut om premiereduktion för sjukförsäkring med 90 procent samt för premiebefrielse vid sjukdom och föräldraledighet med 70 procent. 

Premien för tjänstegrupplivförsäkring TGL lämnas oförändrad på 26 kronor per månad och anställd. 

För mer information, se frågor och svar om premier för 2022. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Palm, Chef Produkt. Foto: Evelina Carborn.
Fredrik Palm, Chef Produkt. Foto: Evelina Carborn.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00https://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye