Batteridriven sjötrafik, smarta lithiumjonbatterier och biokol - här är årets vinnare av E-Prize

Dela
Företagen Echandia Marine, Polarium och Nextfuel har utsetts till vinnare av 2021 års E-Prize, Sveriges största energipris. Företagen belönas för att ha utvecklat nya idéer för batteridriven sjötrafik, smarta lithiumjonbatterier och biokol.
Pristagarna Stefano Romano, vd Nextfuel, Stefan Jansson, vd Polarium, Magnus Eriksson, Echandia Marine.
Pristagarna Stefano Romano, vd Nextfuel, Stefan Jansson, vd Polarium, Magnus Eriksson, Echandia Marine.

E-Prize är innovationstävlingen där en expertjury för 13:e året i rad prisar smarta energilösningar för att stimulera utvecklingen av svenska bolag med fokus på klimatinnovationer, i kategorierna förnybar energi, hållbara transporter och energieffektivisering. E-Prize är ett samarbete mellan E.ON, Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Tisdagen den 16 november delades 2021 års priser ut.

– E-Prize stimulerar innovationer på energiområdet som är helt nödvändiga för att driva på förändring och klara energiomställningen. Årets pristagare visar verkligen vilken innovationskraft som finns runt om i landet. Vi på E.ON är stolta över att lyfta fram vinnarna och deras innovationer, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Årets pristagare:

Förnybar energi:

NextFuel har utvecklat en process som konverterar gräs eller annan biomassa till en replika av fossila bränslen som sedan kan användas direkt i dagens energiinfrastruktur. Ett kolkraftverk kan ersätta kolet direkt med NextFuel:s ”chip” utan ombyggnad.

Juryns motivering:En lika enkel som genial lösning för en en lång rad utsläppstunga och kolberoende industrier som arbetar febrilt med att minska sina klimatavtryck. Kombinerat med en smart affärsmodell och minimala anpassningskrav kan genomslaget bli snabbt och stort.

Hållbara transporter:

Echandia Marine utvecklar och säljer energisystem i form av batterier och bränsleceller för användning i fartyg och andra industriella applikationer med extrema krav på livslängd, säkerhet, höga energiuttag på kort tid kombinerat med korta laddtider. 

Juryns motivering: Målet är att genomföra med den tyngre sjöfarten vad Tesla gjort med personbilarna, en elektrifieringsrevolution. Med unikt kraftfull batteriteknik är man på god väg att minimera de maritima klimatutsläppen de kommande åren.

Energieffektivisering:

Polarium, ett batteriföretag som är lite av systerföretag till mer kända Northvolt, som fokuserar på smarta, uppkopplade energilagringslösningar för telekom, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter.

Juryns motivering:Hög innovationshöjd och fokus på en väl utmejslad nischmarknad har gjort att omsättningen dubblats årligen de senaste fem åren. Med siktet inställt på en bredare marknad för att ytterligare driva på elektrifiering och energioptimering ges dessutom nya, lovande möjligheter för tillväxt och klimatvinster.

Juryn bestod av Johanna Lakso, vd Power Circle, Klementina Österberg, vd GU Ventures AB, Christian Roos, Head of strategy & innovation E.ON, Lina Håkansdotter, avdelningschef hållbarhet och infrastruktur, Svenskt Näringsliv och Per Olof Lindsten, journalist, juryns ordförande. 

Fakta

2021 arrangeras E-Prize för trettonde året av energibolaget E.ON, i år i samarbete med Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering.

Kontakter

Bilder

Pristagarna Stefano Romano, vd Nextfuel, Stefan Jansson, vd Polarium, Magnus Eriksson, Echandia Marine.
Pristagarna Stefano Romano, vd Nextfuel, Stefan Jansson, vd Polarium, Magnus Eriksson, Echandia Marine.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON tar ultrasnabbladdning till Norrlands största outlet – ett hållbart och strategiskt samarbete4.7.2024 14:31:42 CEST | Pressmeddelande

Idag invigdes fyra toppmoderna ultrasnabbladdare vid Naturkompaniet Outlet i Örnsköldsvik, ett samarbete mellan E.ON och Naturkompaniet som speglar bolagens gemensamma engagemang för hållbarhet. De åtta strategiskt placerade laddpunkterna, vardera med en maxeffekt på 300 kW, invigdes officiellt under en ceremoni med Naturkompaniets vd Henrik Hoffman, Marie Feuk vd E.ON Drive Infrastructure Sweden, Lena Berglund, regionchef Nord E.ON Sverige och Örnsköldsviks kommunalråd Johannes Nordin.

E.ON förlänger flexibilitetsmarknad i södra Skåne20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu förlänger E.ON flexibilitetsmarknaden i södra Skåne, i området runt Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Ystad, och Skurup.

E.ON utökar sina flexibilitetsmarknader till Kallhäll och Kungsängen20.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution satsar stort på lokala flexibilitetsmarknader i syfte att bättre utnyttja de befintliga elnäten och skapa möjlighet för fler kunder att ansluta sig snabbare. Lokala flexibilitetsmarknader har drivits i E.ONs regi sedan 2019 och den gångna vintern bedrevs marknader i Hässleholm, södra Skåne, Vaxholm och Bålsta. Nu etablerar E.ON ytterligare flexibilitetsmarknader i Stockholmsområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye