Film i Väst

Två vinnare av European Film Awards postproducerade i Västra Götaland

Dela
Den isländska filmen Lamm och den norska filmen De oskyldiga har i dag belönats med Europas kanske främsta filmpris, European Film Awards. Båda filmerna har stark västsvensk anknytning genom att de efterarbetats, postproducerats, i Västra Götaland, men också samproducerats med Film i Väst.
De oskyldiga av Eskil Vogt
De oskyldiga av Eskil Vogt

Den norske regissören Eskil Vogts film De oskyldiga har vunnit European Film Awards för Best European Sound där Gustaf Berger och Gisle Tveito premieras. Filmen hade sin premiär i Cannes. Filmen har producerats av Mer Film i samproduktion med Göteborgsbaserade Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och samproducerats med Film i Väst. För ljud, ljuddesign, dialog samt ljudläggning bidrog Göteborgsföretaget Auditory med bland andra Jesper Miller, Gustaf Bergeroch Lars Wignell.

Juryns prismotivering lyder: ”Ljud kan skapa sin egen atmosfär: det som särskiljer sig från det som uppfattas som vardagslivets. Den enkla men ändå unika ljuddesign som skapats i De oskyldiga ökar spänningen och närmast tränger sig på en. Det håller dig i högspänning i biofåtöljen.”

Den isländske regissören Valdimar Jóhannssons film Lamm har belönats med Best European Visual Effects och här premieras Fredrik Nord och Peter Hjorth. Filmen hade sin premiär i Cannes, är Islands Oscarsbidrag och röner stora framgångar på bio i USA. Den är också nominerad till European Discovery 2021 Prix Fipresci, som förstagångsregissörer kan vinna. I huvudrollen ser vi Noomi Rapace. Filmen är producerad av Go To Sheep i samproduktion med Black Spark Productions, Piodor Gustafsson och Erik Rydell samt Film i Väst.

Postproduktionen har starka västsvenska inslag där Göteborgsbaserade Andreas Hylander varit VFX-producent. Delar av de visuella effekterna gjordes under ledning av Anders Nyman på Karlsborgsbaserade DUPP Film samt Haymaker i Göteborg med Calle Halldin i spetsen. Leveransmaterial har gjorts på Edisen/Chimney i Göteborg och slutmixen skedde på MIX-studion i Trollhättan.

Juryns prismotivering lyder: ”De utsökta visuella effekterna i Lamm skapar en magisk realism som för med sig tittarna in i en annan dimension.”

European Film Awards delas ut vid en gala i Berlin den 11 december.

Sedan tidigare har Film i Väst fem nomineringar vid årets gala:

  • Bästa europeiska animerade film: Linda Hambäck, Apstjärnan
  • Bästa europeiska manus: Joachim Trier, Eskil Vogt Världens värsta människa
  • Bästa kvinnliga europeiska skådespelare: Renate Reinsve, Världens värsta människa
  • European Discovery 2021 Prix Fipresci: Ninja Thyberg, Pleasure samt Valdimar Jóhannsson, Lamm

Nyckelord

Kontakter

Bilder

De oskyldiga av Eskil Vogt
De oskyldiga av Eskil Vogt
Ladda ned bild
Noomi Rapace i Valdimar Jóhannssons Lamm
Noomi Rapace i Valdimar Jóhannssons Lamm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Stjärnspäckat på Film i Västs presskonferens i Cannes18.5.2024 14:00:36 CEST | Pressmeddelande

Oscarnominerade Kirsten Dunst och Daniel Brühl, dubble Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, Guldpalmsnominerade Magnus von Horn och stjärnskådespelarna Trine Dyrholm och Adam Lundgren var några av gästerna när Film i Väst höll sin traditionsenliga och stjärnspäckade presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Nio nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som tävlar under festivalen.

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye