Unionens konjunkturrapport: Ljusa utsikter för näringsliv och arbetsmarknad
Enligt Unionens fackklubbar är framtidstron positiv på bred front i det svenska näringslivet. Företagen har rekordhöga förväntningar om nyanställningar det kommande halvåret. Särskilt stark spås tillväxten av tjänstemannajobb bli inom branscherna IT- och telekom, byggsektorn, konsult och bemanning samt fordonsindustrin.
- Det ser ljust ut på arbetsmarknaden. Redan nästa år tror vi att arbetslösheten blir lägre än under förra konjunkturtoppen, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Trots goda tillväxtutsikter hade den ekonomiska utvecklingen kunnat bli ännu bättre. Störningarna i leveranskedjorna fortsätter vara ett problem, men Unionens klubbar bedömer att de succesivt kommer avta och att man trots allt kan dra nytta framöver av den starka efterfrågan. Dessutom återhämtar sig delar av tjänstesektorn nu snabbt.
- Det som behövs nu är inte mer stimulanspolitik. Istället måste regeringen fokusera på att få bort flaskhalsar här på hemmaplan. Företagen måste kunna expandera och rekrytera. Här finns hinder i som snåriga tillståndsprocesser och omfattande kompetensbrist inte minst inom IT och teknik, säger Katarina Lundahl.
Unionens konjunkturprognos i 6 punkter:
- Unionens fackklubbar tror på en stark utveckling för det egna företaget kommande halvår. Aldrig under de 10 år som undersökningen genomförts har klubbarna bedömt tillväxtutsikterna i det egna företag det kommande halvåret jämfört med det föregående som så starka som nu.
- De positiva förväntningarna finns brett över hela näringslivet. Starkast är framtidsutsikterna inom fordonsindustrin. Särskilt stor är upphämtningen i stämningsläget för transport- och logistikbranschen jämfört med vårens underökning. Även i byggsektorn har humöret blivit mer positivt jämfört med i våras. Och de kunskapsintensiva tjänstebranscherna fortsätter att ånga på.
- Hög tillväxt i år och nästa år. Unionen bedömer att svensk ekonomi kommer växa med 4,5 procent i år och med 3,8 procent nästa år. Stark konsumtionstillväxt, bra tryck i näringslivets investeringar och export blir viktiga drivkrafter bakom den fortsatta uppgången.
- Flaskhalsar hämmar konjunkturuppgången. Delar av näringslivet hålls tillbaka sedan en tid av brister i tillgången på insatsvaror. Unionens klubbar spår dock att problemen succesivt kommer avta under resten av 2021 och första halvåret 2022.
- Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Läget på arbetsmarknaden har förbättrats de senaste månaderna, och Unionen spår att trenden fortsätter. Arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens mått landar i vår prognos på 7,9 procent i år och på 6,8 procent 2022.
- Långtidsarbetslösheten minskar. Långtidsarbetslösheten har börjat minska igen efter den kraftiga ökningen under pandemin. Unionens bedömning är att utvecklingen kommer att fortsätta framöver och att långtidsarbetslösheten inte biter sig fast på samma sätt som skedde efter finanskrisen.
Läs hela Unionens konjunkturprognos här: Unionen om konjunkturen november 2021 | Unionen
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen har signerat första avtalen om etableringsjobb11.12.2023 13:27:52 CET | Pressmeddelande
Unionen har idag ingått avtal om etableringsjobb, en särskild anställning som ger långtidsarbetslösa och nyanlända en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. De första avtalen har antagit mellan Unionen och Teknikföretagen samt Unionen, Seko och Tech Sverige.
Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 15:09:56 CET | Pressmeddelande
Räntenivåer och inflation har stått i fokus i media under året som gått. Alla pratar om ekonomin - men sällan ur ett löntagarperspektiv. Som en reaktion på detta startar Unionen nu en facklig skuggdirektion i poddformat. Första avsnittet släpps idag.
Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter
Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc
Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.
Är svensken naiv?8.11.2023 07:31:00 CET | Pressinbjudan
Att snabbt införa nya digitala arbetsredskap blev avgörande när pandemin slog till och vi på kort tid behövde ställa om till distansarbete. Vad få vet, och nästan ingen pratar om, är att de flesta digitala arbetsredskap idag erbjuder möjlighet till närgången övervakning av de anställda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum