Doppåse i nygammal tradition skänkt till S:t Olai kyrka

Dela
En dopdräkt av ovanligare slag har blivit skänkt till S:t Olai kyrka och emottogs i gudstjänsten av kaplanen Henning Plath. Doppåsen är sydd av Annelie Tollerå.
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf

Istället för den vanliga, vita dopklänningen knyter den an till äldre traditioner. Innan de vita dopklänningarna slog igenom var det vanligt med färggranna och rikt utsmyckade dopdräkter. Något som Annelie tycker verkar vara bortglömt idag.

-Många är nyfikna på hur det var förr och vill gärna knyta an till äldre traditioner, säger Annelie, som är kommunikatör i Svenska kyrkan och har kulturarvet som fokusområde.

-I kyrkan visar vi ofta upp och berättar om traditioner kopplade till våra förrättningar. Brudkronorna fascinerar och är på väg framåt, men även dopdräkterna är roligt att berätta om. Många blir förvånade när jag berättar om de färggranna dopdräkterna.

Förr var barnet var lindat och stoppades in i påsen, sällan mer än en vecka gammalt. S:t Olai kyrkas nya doppåse är dock sydd med den moderna människan i åtanke och kommer att kunna lånas ut till dopfamiljer, liksom församlingens vanliga vita dopklänningar.

-Idag är barnen äldre när vi döper dem, berättar Annelie. Doppåsen är avsedd för en sex månaders och har slitsar där barnets armar kan sticka ut och en dragsko att anpassa till barnet.

Tyget är ett bomullstryck, som tagits fram särskilt till S:t Olai kyrka och innehåller symboler och detaljer från kyrkan, framtaget i samarbete med de Norrköpingsbaserade designerna Karin Defors och Johanna Nordung Omnell.

-Doppåsen är ett sätt att kunna berätta om äldre traditioner, samtidigt som det blir ett användbart föremål för kyrkan, säger Annelie. Det var med på Kulturnatten och kommer sannolikt att ställas ut igen och det vore roligt om den också kom i bruk till dop.

Kontakt: 
Annelie Tollerå, kommunikatör (kulturarvsfokus)
011-241064 / annelie.tollera@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum