Doppåse i nygammal tradition skänkt till S:t Olai kyrka

Istället för den vanliga, vita dopklänningen knyter den an till äldre traditioner. Innan de vita dopklänningarna slog igenom var det vanligt med färggranna och rikt utsmyckade dopdräkter. Något som Annelie tycker verkar vara bortglömt idag.
-Många är nyfikna på hur det var förr och vill gärna knyta an till äldre traditioner, säger Annelie, som är kommunikatör i Svenska kyrkan och har kulturarvet som fokusområde.
-I kyrkan visar vi ofta upp och berättar om traditioner kopplade till våra förrättningar. Brudkronorna fascinerar och är på väg framåt, men även dopdräkterna är roligt att berätta om. Många blir förvånade när jag berättar om de färggranna dopdräkterna.
Förr var barnet var lindat och stoppades in i påsen, sällan mer än en vecka gammalt. S:t Olai kyrkas nya doppåse är dock sydd med den moderna människan i åtanke och kommer att kunna lånas ut till dopfamiljer, liksom församlingens vanliga vita dopklänningar.
-Idag är barnen äldre när vi döper dem, berättar Annelie. Doppåsen är avsedd för en sex månaders och har slitsar där barnets armar kan sticka ut och en dragsko att anpassa till barnet.
Tyget är ett bomullstryck, som tagits fram särskilt till S:t Olai kyrka och innehåller symboler och detaljer från kyrkan, framtaget i samarbete med de Norrköpingsbaserade designerna Karin Defors och Johanna Nordung Omnell.
-Doppåsen är ett sätt att kunna berätta om äldre traditioner, samtidigt som det blir ett användbart föremål för kyrkan, säger Annelie. Det var med på Kulturnatten och kommer sannolikt att ställas ut igen och det vore roligt om den också kom i bruk till dop.
Kontakt:
Annelie Tollerå, kommunikatör (kulturarvsfokus)
011-241064 / annelie.tollera@svenskakyrkan.se
Bilder




Om
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping
+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping
Kyrkan finns till för dig.
Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort.
Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.
Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.
Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.
Följ Svenska kyrkan Norrköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping
Ny askgravlund färdig i Östra Eneby28.4.2025 15:02:49 CEST | Pressmeddelande
Den nya askgravlunden på Östra Eneby kyrkogård är nu färdigställd och redo att ta emot de första gravsättningarna den 5 maj. Det har funnits stor efterfrågan på detta gravskick.
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:05:03 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Jakob Graf är årets G T Bäckmans-stipendiat18.12.2024 11:03:09 CET | Pressmeddelande
S:t Olofs församling förvaltar ett antal stipendier, bland annat inom musik och kultur. Det största stipendiet, som i år ligger på 150 000 kr, är G T Bäckmans stipendium. Det är ett kulturstipendium inom musik, teater och scenkonst och ska gå till en ung person och lokal förmåga som visar stor talang. Jakob Graf, född 2002 har i år fått stipendiet för sina insatser inom teaterregi- och produktion. Han har bland annat producerat Doktor Glas på Löfstad slott och Mordgåtor på Söderköpings Brunn och Löfstad slott.
Kören Tonkraft firar tioårsjubileum14.10.2024 16:20:21 CEST | Pressmeddelande
På onsdagskvällar fylls Östra Eneby församlingshem av körsång. Det är kören Tonkraft som har körövning, något de haft sedan 2013. I år får de både en ny körledare och passar på att fira tio års jubileum.
En vecka av kulturhistoria20.6.2024 10:47:05 CEST | Pressmeddelande
Går du gärna in i kyrkor och ser dig omkring, på ställen du besöker? Det är du inte ensam om, över hälften av Sveriges befolkning besöker varje år en eller flera kyrkor, som turist. Det tog man fasta på i Kolmårdens församling, och har skapat Kulturveckan 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum