Formas

Från covid till Kambodja – stor spridning bland projekten i årets öppna utlysning

Dela
Även i år är intresset stort för Formas årliga öppna utlysning. Formas forskarråd har fattat beslut om att finansiera 189 projekt med totalt 630 miljoner kronor för forskning som kan bidra till att nå en hållbar utveckling.

Totalt sökte 1 480 projekt finansiering i utlysningen som består av två delar där en är särskilt riktad mot forskare tidigt i karriären. Syftet är att möjliggöra för forskare att formulera sina egna frågeställningar utifrån identifierade samhällsbehov inom Formas ansvarsområden. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och kan vara både grundläggande och behovsmotiverad för en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar samhällsutveckling.

– Söktrycket har likt tidigare år varit högt. Vi har sett ett stort antal ansökningar inom klimatområdet, men även inom miljöföroreningar och inom produktion, konsumtion och material, säger forskningssekreterare Alexandra Jeremiasson.

Tre av de projekt som nu får medel i utlysningen har en tydlig koppling till covid-19.

– Projekten har olika inriktningar. Ett undersöker betydelsen av asiatiska djurmarknader, ett annat rör spridning av viruset i offentliga inomhusmiljöer och det tredje projektet ser närmare på skärningspunkten mellan ett auktoritärt styre och pandemin i Kambodja, säger forskningshandläggare Anna Kuznetcova som också arbetat med utlysningen.

Forskning som bidrar till de globala hållbarhetsmålen

All forskning som Formas finansierar ska knyta an till de globala hållbarhetsmålen. De som söker medel anger själva vilka mål projekten adresserar. I årliga öppna utlysningen 2021 är det följande fem mål som flest projekt tagit sig an.

Hållbarhetsmålen topp fem

  1. Hållbar konsumtion och produktion, mål 12
  2. Bekämpa klimatförändringarna, mål 13
  3. Ekosystem och biologisk mångfald, mål 15
  4. Hälsa och välbefinnande, mål 3
  5. Hållbara städer och samhällen, mål 11

Finansierade projekt

Forskningsprojekt (excel)

Forskningsprojekt för forskare tidigt i karriären (excel)

Relaterad information 

Statistik: Årliga öppna utlysningen 2021 (formas.se)

Mer om Formas årliga öppna utlysning (formas.se)

Nyckelord

Kontakter

Om

Formas
Formas
Drottninggatan 89
11182 Stockholm

08-7754000http://www.formas.se/

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye