Mäns sjukfrånvaro har ökat mer än kvinnors under pandemin
Under pandemiåret 2020 ökade antalet startade sjukfall med 31 procent jämfört med året innan. Störst är ökningen inom transportbranschen, 48 procent, följt av vård, omsorg och sociala tjänster, där sjukfrånvaron ökat med 46 procent under 2020. Totalt sett ökade dock inte sjukfrånvaron mätt i antalet ersatta dagar utan endast sett till antalet startade sjukfall.
– Vi tror att ökningen inom transportbranschen hänger samman med potentiella smittorisker inom persontransporter och även ökad arbetsbelastning inom varutransport och varuhantering under pandemin. Ökningen i sjukfrånvaro inom vård- och omsorg var mer förväntad, både med tanke på den ökade arbetsbelastningen under pandemin, men också på grund av den potentiella exponering för smitta för de som arbetar inom så kallade kontaktyrken, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och huvudförfattare till rapporten.
Kvinnor har fortfarande dubbelt så hög sjukfrånvaro
Tidigare analyser har visat att sjukfrånvaron är mer omfattande inom kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och sociala tjänster, men också inom mansdominerade branscher som bygg- och transportbranscherna.
Mellan 2019 och 2020 har antalet startade sjukfall per 1 000 förvärvsarbetande kvinnor ökat med 27 procent (från 121 till 154 sjukfall). Bland män har sjukfrånvaron per 1 000 förvärvsarbetande ökat med 36 procent (från 65 till 89 sjukfall). Kvinnors sjukfrånvaro är alltså dubbelt så hög som mäns, men ökningen under pandemin var större bland männen.
– Det som den här analysen syftar till är att uppmärksamma var på arbetsmarknaden som det behöver vidtas åtgärder för att förbättra arbetsmiljö och andra förutsättningar i arbetet. Vi vet att förebyggande åtgärder på arbetsplatsen är det mest effektiva sättet att undvika sjukfrånvaro, säger Ulrik Lidwall.
Restriktioner har påverkat sjukfrånvaron i olika branscher på olika sätt
Analysen pekar även på hur sjukfrånvaron inom olika branscher påverkats olika av de restriktioner och ekonomiska effekter som pandemin har haft på samhället. Till exempel har sjukfrånvaron ökat mycket, särskilt för män, inom branscher som påverkats starkt av restriktionerna som infördes under pandemin, till exempel restaurang- och resebranscherna.
– Att se sina försörjningsmöjligheter försvinna är starkt psykiskt påfrestande och kan möjligtvis vara en delförklaring till ökad sjukfrånvaro, säger Ulrik Lidwall.
Det finns också delbranscher där sjukfrånvaron minskat under pandemin, till exempel inom tjänstesektorn, såsom it- och telekom, där man har kunnat arbeta hemifrån i stor utsträckning. En tänkbar förklaring är att hemarbete gjort det enklare att kombinera arbets- och familjeliv samt att man utsatts för mindre annan smitta.
Dokument
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Fler får personlig assistans15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet personer som har statlig personlig assistans ökar för första gången sedan 2015. Det beror på lagändringar från år 2023 som framförallt gjort att fler barn ansöker och får ersättningen beviljad. Det visar en analys som Försäkringskassan publicerar idag.
Försäkringskassan växer i Trelleborg – 15 nya it-medarbetare behövs13.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Försäkringskassans it-verksamhet växer och nu ska man rekrytera femton nya medarbetare till kontoret i Trelleborg som etablerades så sent som 2022. - Vi behöver bli fler, framförallt systemutvecklare, och vi tror att personer som i dag pendlar från Trelleborg med omnejd gärna skulle jobba i här, säger enhetschef Petter Norman.
Färre har sjukersättning – större andel psykiatriska diagnoser7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag har omkring 220 000 personer sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. En ny analys från Försäkringskassan visar att antalet mottagare har sjunkit över tid och att gruppen som får sjukersättning förändrats – något som beror på lagändringar. De flesta har idag sjukersättningen på grund av psykiatriska diagnoser och andelen mottagare som enbart får ersättning på garantinivå – en förhållandevis låg ekonomisk ersättning – har tredubblats de senaste 20 åren.
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum