Sista avslutet på Skäggetorpsskolan
I maj 2020 kom beskedet att Skäggetorpsskolan skulle läggas ner som ett led i arbetet med att höja elevernas betyg och samtidigt minska segregationen i Linköping. Från och med höstterminen 2021 skulle skolans elever nu få nya skoltillhörigheter.
Det var nödvändigt med förändringar på skolan, menade ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Erik Östman (M).
I början av projektet möttes projektledare Sandra Wahlström av personalens oro utifrån ett elevperspektiv. Kommer eleverna få den undervisning de är berättigade till när ett sådant här beslut är taget, frågade man sig. Det var också en av de största farhågorna och riskfaktorerna i projektet, att elever och personal skulle sluta på skolan i förtid.
Så blev inte fallet. Endast tre från personalen gick till andra uppdrag i förtid. En bidragande orsak kan ha varit den engångssumma som vissa arbetsgrupper på skolan blev lovade om man stannade kvar under hela läsåret 20/21. Engångssumman var 25 000 kronor.
Ett gott mottagande av alla
Nu efter snart en första termin på en ny skola och arbetsplats har både elever och personal från Skäggetorpsskolan i stort upplevt ett bra och gott mottagande. Hela 95,4 procent av eleverna tycker det är okej, bra eller väldigt bra på nya skolan, vilket måste ses som en jättevinst i projektet som bara hade ett år på sig att förbereda såväl Skäggetorpsskolans alla elever och medarbetare som de mottagande skolorna.
“Jag mår jättebra på min nya skola. Jag var rädd att det skulle gå dåligt på den nya skolan men det var helt tvärtom. Jag har vänner från massa olika klasser, lärarna är snälla och hjälper mig när det behövs, det är lätt att skaffa vänner och självaste skolan är stor och öppen. Jag är allmänt jättenöjd med min placering.” skriver en elev i en utvärdering.
Rektorerna på de mottagande skolorna är övervägande positiva kring att de nya eleverna funnit sig till rätta. Efter en lite trevande start på nya skolan har eleverna funnit sig till rätta med både lärare och klasskompisar.
– Eleverna från Skäggetorpskolan har varit ett fantastisk tillskott och utvecklande för Tokarpskolan. De har integrerats på ett mycket bra sätt och är ambitiösa med sin skolgång, säger Espen Surén, rektor på en av de mottagande skolorna - Malmslättsskolan Tokarp.
Forskare följer utvecklingen
Även om Linköpings kommun nu har lagt sista pusselbiten kring Skäggetorpsskolan kommer forskare från Örebro universitet fortsätta följa utvecklingen av eleverna och arbetet på två utvalda mottagande skolor.
– Detta är en viktig pusselbit i arbetet, så att vi får se vad som faktiskt händer med elevernas resultat, men att också låta forskarna titta på processerna utifrån. Detta kan vara till gagn för hela skol-Sverige, att man lär sig av det arbete vi har gjort, säger Sandra Wahlström.
Kontakter
Axel Svartling, kommunikatör
Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen
Tel: 013-29 42 59
Om
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Pressinbjudan: Östgötska ledare berättar om unikt besök i Ukraina1.4.2025 13:57:45 CEST | Pressinbjudan
För första gången har svenska kommuner och länsstyrelser deltagit i en studieresa till det krigsdrabbade Ukraina, ledd av Försvarshögskolan. Både Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun fanns representerade. Syftet var att stärka Sveriges beredskap genom att ta del av Ukrainas erfarenheter av att hantera kris och krig.
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu underlättar Linköpings kommun arbetet med att bidra till klimatomställningen. Tisdagen den första april öppnar ansökan till kommunens nya klimatfond. Föreningar med idéer som bidrar till att klimatpåverkan i Linköping minskar kan få upp till 200 000 kronor till sitt projekt.
Linköping inför nytt byggnadsvårdspris27.3.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
I år firar byggnadsnämnden i Linköping 150 år och med anledning av det införs nu ett byggnadsvårdspris. Priset syftar till att uppmärksamma, uppmuntra och sprida goda exempel på byggnadsvårdande insatser inom kommunen.
Forenede Care krävs på vite för brister på vårdboende27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpings kommun kräver omsorgsbolaget Forenede Care på vite på 5,5 miljoner kronor för brister på Duvans vårdboende. Det gäller bland annat för låg bemanning av verksamhetschef och specialistundersköterska.
Extrasatsning på kortare handläggningstider av utredningar som rör barn och unga21.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att social- och omsorgsnämnden nu fått extra pengar genom en tilläggsbudget för 2025 så får social- och omsorgsförvaltningen utökade möjligheter att förkorta handläggningstiden av utredningar som rör barn- och ungdomsvården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum