
Brottslighet som utnyttjar unga bör bestraffas hårdare
–Den brottslighet och det våld som vissa kriminella aktörer står för idag är något som samhället behöver tackla gemensamt. Därför är det positivt att utredningen föreslår skärpta straff, framför allt när det gäller brott i nätverk som involverar unga. Hårda straff fungerar dock sällan avskräckande eller rehabiliterande, utan har snarare negativ inverkan på unga. Därför är vi tveksamma till övriga förslag i utredningen, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.
Utredningens uppdrag har varit att överväga en rad straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk. I uppdraget ingick bland annat att föreslå lagändringar som innebär skärpta straff för brott med kopplingar till kriminella uppgörelser, för narkotikaförsäljning och skärpta straff för personer som involverar unga i kriminalitet.
Utredningen föreslår:
- Skärpta straff för flera brott som är vanliga i kriminella nätverk, bland annat narkotikaförsäljning, grov utpressning och grovt olaga hot.
- Ett skärpt minimistraff för rån.
- En ny form av straffskärpningsregel i brottsbalken som är avsedd att ha kraftig verkan vid våldsamma konflikter i den kriminella miljön.
- Att brottet människoexploatering ska utvidgas till att också omfatta den som utnyttjar annan i brottslig verksamhet, även ungdomar.
- Ett särskilt brott för den som på annat sätt främjar ungdoms-brottslighet.·Utvidgade förutsättningar att skärpa straffet för den som återfaller i brott.
- En presumtion för häktning vid misstanke om brott vars minimistraff är fängelse i ett år och sex månader. I dag krävs ett högre minimistraff för att en presumtion för häktning ska gälla.
Umeå kommun skriver i sitt remissvar att man ställer sig positiv till att det blir straffbart att utnyttja barn och ungdomar för kriminella handlingar, samt att det blir straffbart att främja ungdomsbrottslighet. De preventiva effekterna i övrigt väntas dock bli ringa, eftersom de personer som ofta är aktiva i kriminella nätverk är under 25 år och unga lagöverträdare får hårdare konsekvenser av långa straff. Enligt svaret fungerar hårda straff sällan avskräckande eller har avsedd rehabiliterande effekt.
Umeå kommun ställer sig också frågade till hur tillhörigheten av ett kriminellt nätverk definieras. Kriminella nätverk är nätverksorganisationer och personer går in och ur nätverk och kriminell aktivitet. Det finns risk att stämpla unga personer som tillhörande ett kriminellt nätverk i allt för tidigt skede av sin kriminella bana. Det kan i sin tur leda till att kommunen får ett ökat antal klienter inom socialtjänsten, efter dessa individer avtjänat sitt straff, med risk för institutionaliseringseffekter.
Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott var dock inte enigt. Moderaterna föreslog att delar av kommunens yttrande skulle strykas.
–Jag delar inte den negativa synen på hårda straff som framkommer i Umeå kommuns yttrande. Skärpta straff är en mycket viktig del i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger kommunalrådet Anders Ågren (M), i en kommentar.
Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias Mitzpresskommunikatör
Tel:090-16 30 41mattias.mitz@umea.seOm
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.