Almega

Stark tillväxt men ökande kapacitetsbrist

Dela
Inköpschefsindex för tjänstesektorn vände åter upp i november, vilket bekräftar att återhämtningen fortsätter med oförminskad styrka. Stigande priser på insatsvaror och tilltagande brist på arbetskraft riskerar dock att leda till fortsatt ökande tjänstepriser.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg i från 68,0 i oktober till 68,7 i november. Det är den fjärde högsta nivån i indexets historia.

– Utvecklingen är mycket stark och glädjande är att orderingången är stabilt hög vilket borgar för en fortsatt hög aktivitet i tjänstesektorn. Det är tydligt att tillväxten i ekonomin alltmer drivs av de privata tjänsteföretagen, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Samtidigt ser han ett par orosmoln torna upp sig inför framtiden.

– Det är oroande att priserna på insatsvaror fortsätter att stiga. Dessutom backade index för sysselsättningen, vilket kan bero på att företagen har svårt att hitta den kompetens de behöver. Båda faktorerna leder till ett stigande kostnadstryck i tjänstesektorn, vilket kommer att leda till att tjänstepriserna fortsätter att stiga. Prisökningen på tjänster det senaste året har varit den högsta på 13 år, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye