Hälften av svenskarna upplever ofrivillig ensamhet – unga värst drabbade
– Det är när ensamheten är ofrivillig som människor far illa. Röda Korset vill vara med och skapa ett samhälle där människor inte tvingas leva i ofrivillig ensamhet. Civilsamhället har en viktig roll både genom sina uppsökande verksamheter men också genom att hjälpa människor att känna sig som en del av ett sammanhang, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset.
De allra flesta upplever ensamhet någon gång i livet. Ensamhet kan vara svårt att bära och på sikt påverkar den vår hälsa om den inte går över. Vid svåra händelser och kriser i livet finns risk att man drar sig undan och isolerar sig. Det kan leda till en större utsatthet eftersom det är tillsammans med andra som vi återhämtar oss bäst. Under pandemin tvingades många till isolering vilket ökar den ofrivilliga ensamheten. Ensamhet under en längre tid kan leda till allvarliga hälsoeffekter. Därför borde riskerna med isolering tas på allvar.
Resultatet från undersökningen visar att den upplevda ensamheten är utbredd över hela landet och i alla åldrar. All ensamhet är inte per definition skadlig – det finns många människor som uppskattar sin ensamhet eller som inte upplever sig som ensamma trots få sociala kontakter. Det är däremot viktigt att den självvalda ensamheten inte leder till en långvarig social isolering som sedan blir svår att komma ur.
– Vi ser att social isolering, framför allt om den pågår en längre tid, kan få stora konsekvenser för människors psykiska och fysiska hälsa. Vi måste alla börja i det lilla. Det kan handla om att ringa ett samtal, bekanta sig med en granne – små saker som kan bryta en isolering, säger Martin Ärnlöv.
Undersökningen visar även att allt fler unga vuxna känner sig ensamma. Det är inte ovanligt att ensamhet förknippas med skamkänslor och är något man ogärna vill prata om. I Röda Korsets Ungdomsförbunds (RKUF) jourchatt berättar ungdomar om hur oron och stressen växt under pandemin. RKUF delar bilden av att ensamheten bland unga är utbredd och ett växande problem.
– Under pandemin tog vi emot betydligt många fler ärenden som berörde ungas känsla av ensamhet. Mångas oro var kopplad till att skolorna var stängda, men vi ser även fler ärenden som inte är kopplade till pandemin där människor upplever att de inte har någon att vända sig till. Ensamheten är en ingång till en spiral av psykisk ohälsa och att bryta ensamheten blir då en viktig del i arbetet mot ett välmående folk, säger Lotta Schneider, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.
Att engagera sig i en förening och hjälpa någon annan kan vara ett sätt att bryta egen ofrivillig ensamhet. Nu behövs en gemensam omstart av samhällets mötesplatser och gemenskap. Som enskild person är det dags att knacka på grannens dörr. Svenska Röda Korset arbete mot ensamhet och psykisk ohälsa fortsätter. Under 2020 lanserades en webbhubb med kunskap, råd och stöd för hur du kan ta hand om dig själv och andra i din närhet. Vi kommer fortsätta att arbeta för att människor, särskilt unga personer, ska ha någonstans att vända sig för att få stöd eller för att ge människor ett sammanhang och en gemenskap.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Länkar
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Syrien: Tillträde till hjälpbehövande måste säkras9.12.2024 10:04:57 CET | Pressmeddelande
Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen följer den snabba utvecklingen i Syrien noga. I fokus står säkerhet och humanitära behov.
Röda Korset: Ny rapport visar de humanitära konsekvenserna av en utökad informationsplikt25.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför att regeringens utredning om informationsplikten presenteras, släpper Röda Korset en rapport som belyser vad de humanitära konsekvenserna kan bli om sådan lagstiftning införs. Rapporten visar på ett ökat lidande, särskilt bland kvinnor och barn.
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum