Djurens Rätt anmäler Sverige till EU-kommissionen
Djur som används i djurförsök är de enda djuren som det enligt lag är tillåtet att avsiktligt utsätta för lidande. Därför är det särskilt viktigt att de som utför djurförsök kontrolleras och att djurförsöksverksamheten är transparent. EU har via sitt försöksdjursdirektiv ställt krav om att minst en tredjedel av de som använder försöksdjur ska kontrolleras årligen. Efter Djurens Rätts granskning visar det sig att Sverige inte uppfyller kraven i direktivet.
– Vår granskning visar att Sverige brister i efterlevnaden av försöksdjursdirektivets krav och att djurförsöksanläggningarna inte kontrolleras av länsstyrelsen i den omfattning som de ska. Plågsamma djurförsök sker bortom allmänhetens insyn och därför är kontrollerna av yttersta vikt, vilket gör att vi valt att lämna in en anmälan till EU-kommissionen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
När det finns anledning till oro ska EU-kommissionen kontrollera medlemsstaternas infrastruktur för djurskyddskontroller och deras utförande. Djuren Rätt har varit i kontakt med alla länsstyrelser och tagit del av de få kontrollplaner som fastställts. Det visar sig att endast 5 av 21 länsstyrelser har en fastställd plan. Hela 11 länsstyrelser meddelar att de inte planerar några kontroller i år och flera av dem menar dessutom att de inte har några försöksdjur i sitt län, trots att Djurens Rätt tagit del av registerutdrag från Jordbruksverket som visar motsatsen.
– Det minsta vi kan begära är att kontroller ska göras regelbundet när djur utsätts för fruktansvärt lidande. Myndigheterna har känt till bristerna under lång tid utan att göra tillräckligt för att komma till rätta med problemen. Djuren har ingen möjlighet att själva föra sin talan och nu måste vi sätta ner foten för djurens skull, avslutar Camilla Bergvall.
Efter kontakt med ansvariga myndigheter har Djurens Rätt gjort bedömningen att någon förändring inte är på väg. Därför lämnar organisationen nu in en anmälan till EU-kommissionen, ett så kallat klagomål, där kommissionen uppmanas att undersöka Sveriges genomförande av djurskyddskontrollerna. I klagomålet vädjar Djurens Rätt till kommissionen om att de ska ställa krav på åtgärder som Sverige måste vidta för att komma till rätta med problemen som finns.
Kommissionen beaktar Djurens Rätts klagomål
Vid anmälan pågick redan en förundersökning mot Sverige som handlar om införlivande av försöksdjursdirektivet i andra frågor. Kommissionen har meddelat Djurens Rätt att de kommer att beakta innehållet i klagomålet när de överväger att inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige. Ett sådant förfarande innebär formella krav om att Sverige ska vidta åtgärder och lyckas de inte kan ärendet tas upp av EU-domstolen som fattar beslut om eventuella böter för Sverige.
Det finns ett krav i direktivet om att kommissionen vid anledning för oro ska kontrollera ländernas infrastruktur för djurskyddskontroller på djurförsöksområdet. Djurens Rätt har vädjat till kommissionen om att de ska utnyttja den möjligheten och hjälpa Sverige att komma till rätta med problemen eftersom domstolsprocesser inte ger djuren den mest effektiva hjälp de kan få. Kommissionen har dock valt att lita på att Jordbruksverket själva kommer att komma till rätta med problemen genom att bilda en arbetsgrupp och skriva ytterligare en vägledning om kontrollen till länsstyrelserna. Det kan därför inte förväntas att några åtgärder kommer att vidtas före Sverige avlägger sin nästa rapport om kontrollerna till kommissionen år 2023.
Läs mer om Djurens Rätts klagomål här.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Glädjebeskedet − slutet för minkfarmerna är här24.1.2025 13:20:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen lovade redan hösten 2023 att minkfarmerna skulle få avvecklingsstöd för att lägga ned sin verksamhet. Nu är det klart att 180 miljoner kronor ska betalas ut till före detta minkfarmer. Samtliga förväntas vara tomma på djur senast i juni. Djurens Rätt är glada att det innebär en fullständig avveckling av en oetisk industri, men påpekar att det samtidigt behövs en utredning om förbud.
27 000 kräver starkare djurskydd 202515.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I slutet av november lanserades Djurens kravlista 2025 – en namninsamling för att sätta press på regeringen att förbättra djurskyddet i Sverige. Över 27 000 djurvänner skrev under på mindre än två månader.
Panglistan 2024 – så hanterar Sveriges kommuner fyrverkerier18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför årets nyårsfirande planerar 66 procent av Sveriges kommuner att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser detta som viktiga beslut för ett mer djurvänligt nyårsfirande.
Ny rapport: Kommuner prioriterar hållbarhet och säger nej till turbokycklingar10.12.2024 10:00:04 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.
Riksdagens djurskyddsforum får en nystart – Djurens Rätt uppmanar alla partier att delta27.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
November markerade en nystart för riksdagens djurskyddsforum. Med Djurens Rätt som medarrangör och Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande, samlades politiker för att diskutera den aktuella och omdebatterade frågan om betesrättens framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum