Enköpings kommun

Enköpings kommun skriver under klimatkontrakt med 22 andra städer

Dela
Enköping fortsätter att täten i klimatomställningen. I dag har Peter Book, kommunstyrelsens ordförande, tillsammans med 22 andra städer och fem myndigheter signerat Klimatkontrakt 2030 under European Viable Cities Day i Europahuset i Stockholm.

I dag 8 december, på European Viable Cities Day, visade 23 svenska städer att de tillsammans går före och arbetar konkret för att nå målet: klimatneutrala och hållbara städer till 2030.

– Enköping tar ledartröjan för Sveriges alla mindre kommuner och vi ska gå före och visa att omställningen är prioriterad när vi bygger och utvecklar en växande kommun. Klimatkontraktet ger oss en färdplan för vår gröna omställning. Vi kommer fortsätta att involvera våra ungdomar på Westerlundska gymnasiet, jobba vidare med att skapa en hållbar stadsdel i Myranområdet och utveckla våra dialoger med invånare, företag och civilsamhället, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande.

European Viable Cities Day den 8 december  – som arrangeras av EU-kommissionens representation i Sverige och Viable Cities – är en brygga mellan allt det arbete som pågår i Sverige och EU:s arbete för en klimatneutral kontinent. Representanter från Europa, från svenska myndigheter och från satsningen Klimatneutrala städer 2030 delade erfarenheter och inspirerade varandra. 

– Naturligtvis är vägval på nationell nivå oerhört viktiga, men städerna har stora möjligheter att driva på klimatomställningen i praktiken – särskilt när vi nu jobbar tillsammans som vi gör här, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

– Det är kort tid kvar till år 2030. Vi behöver samordna olika aktörers åtgärder för att kunna vara så effektiva som möjligt i klimatomställningen. Genom klimatkontrakten skapas en viktig arena att dela kunskaper mellan varandra, säger Lena Erixon generaldirektör Trafikverket, som är den senaste myndigheten att ansluta till arbetet.

Under European Viable Cities Day manifesterades det gemensamma arbetet med Klimatkontrakt 2030 i en ceremoni med den politiska ledningen i 23 svenska kommuner, generaldirektörer från fem myndigheter samt Viable Cities ledning. 

Klimatneutrala städer 2030 2.0

Borås, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Lund, Malmö, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye