Allmännyttan tar stort bostadssocialt ansvar – men fler behöver göra mer
97 procent av medlemsföretagen ställer någon form av krav på blivande hyresgäster för att få hyra en lägenhet, eftersom de ska kunna visa att de kan betala hyran. 82 procent ställer även krav på inkomstens storlek.
– Tendensen är att inkomstkraven är lägre än för några år sedan. Få kräver mer än tre gånger årshyran. Vi ser en tydlig trend att företagen i allt större utsträckning accepterar fler inkomstslag än lön. Andelen som accepterar bostadsbidrag har ökat från 63 till 75 procent. Andelen som accepterar bostadstillägg har ökat från 68 till 74 procent, säger Åsa Schelin, expert boendefrågor på Sveriges Allmännytta.
Sveriges Allmännytta anser att för att bostadsbidraget ska kunna göra verklig skillnad behöver det såväl höjas som breddas till att omfatta fler. Det skulle ytterligare underlätta för de med låga inkomster att kunna hyra en bostad.
Uppskattningsvis 22 000 sociala kontrakt tillhandahålls av allmännyttan. Det motsvarar ungefär 84 procent av det totala antalet sociala kontrakt i Sverige.
– Det vore givetvis positivt om fler privata fastighetsägare bidrog med fler lägenheter till kommunen och såg över sina inkomstkrav, då allas insatser behövs för att möjliggöra att fler ska kunna hyra en bostad, säger Åsa Schelin.
Det finns dock en osäkerhet kring antalet sociala kontrakt, då enkätens uppgifter skiljer sig från de som redovisas av kommunerna i Boverkets bostadsmarknadsenkät. För att få en mer rättvisande bild av hur omfattande antalet sociala kontrakt faktiskt är, behövs en översyn av hur Boverkets statistik samlas in och redovisas.
I årets rapport görs en fördjupning av hur bolag med olika storlek arbetar med förturer till förstahandskontakt. Rapporten visar att 60 procent hyr ut bostäder med förtur och att uppskattningsvis 2 300 bostäder hyrdes ut med förtur under 2020. Att någon fått arbete i kommunen, men bor utom pendlingsavstånd är det som flest anger som en förtursgrund. Andra vanliga förtursgrunder är för personer med lättare funktionsnedsättning, för våldsutsatta kvinnor eller för personer som behöver skyddat boende.
Om marknadsrapporten
Rapporten Allmännyttans bostadssociala ansvar presenteras för andra gången. Syftet är att visa omfattningen av det bostadssociala ansvaret och hur det utvecklas över tid. Resultatet bygger på svar från 214 medlemsföretag i Sveriges Allmännytta. Bland de svarande finns små, medelstora och stora bolag representerade med en god spridning över landet.
Hela rapporten finns att ladda ner på sverigesallmannytta.se.
För mer information, kontakta:
Åsa Schelin, expert boendefrågor, Sveriges Allmännytta, 08–406 56 30,
asa.schelin@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25,
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Bilder
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum