
Överenskommelse tecknas för att ge stöd åt våldsutsatta kvinnor
Syftet med partnerskapet är att erbjuda ett långsiktigt, tryggt och bra stöd till våldsutsatta kvinnor, ta vara på barns rättigheter och att sprida information om mäns våld mot kvinnor. Överenskommelsen bygger på gemensamma värderingar som respekt, medmänsklighet, omtanke, öppenhet och tillit, samt varsam och respektfull hantering av de offentliga medel som möjliggör verksamheten.
– Det här är ett historiskt beslut på alla sätt. Vi fördjupar vårt samarbete med Kvinno- och tjejjouren i Umeå för att bekämpa våldet. Konkret innebär det att stödet till våldsutsatta kvinnor och barn förbättras och att Kvinno- och tjejjouren får bättre ekonomiska förutsättningar. För Umeå kommun innebär det att vi väljer väg och åtar oss att långsiktigt arbeta tillsammans med de ideella krafter, istället för som i andra kommuner skära ned bidragen till jourerna och tappa ovärderlig kompetens, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden, Umeå kommun.
Umeå Kommun och Kvinno- och tjejjouren har under flera år samverkat kring stöd till våldsutsatta kvinnor. Den senaste samverkansöverenskommelsen slöts 2018. Kvinno- och tjejjouren har också erhållit föreningsbidrag från Umeå kommun.
Överenskommelsen omfattar skyddat boende
Kvinnojouren erbjuder skyddat boende till kvinnor som är utsatta eller har utsatts för våld eller hot om våld i nära relation och som i den akuta situationen är i behov av tillfälligt skyddat boende för sig och sina barn.
I det skyddande boendet erbjuds stöttning, samtalsstöd, rådgivning, skyddsplanering och bedömning liksom övrigt stöd i kontakt med rättsväsende, socialtjänst och andra aktörer. Likaså är barnen i fokus utifrån beskrivningar ovan. Personal finns tillgänglig för boende alla dagar 8 - 22.
Kvinno- och tjejjouren följer socialtjänstlagen vid biståndsbeslut från socialtjänsten gällande dokumentation, tystnadsplikt, orosanmälning, systematiskt kvalitetsarbete och Lex Sarah.
Nämnden ger ytterligare 1 100 000 kronor, totalt 2 970 000 kronor, för bemanning och drift under 2022. Ersättningen justeras genom en årlig uppräkning på två procent. Partnerskapet avser perioden 1 januari 2022 till och med 31 december 2024.
Vänsterpartiet hade ett tilläggsyrkande som avslogs.
Om Kvinno- och tjejjouren i Umeå
Kvinno- och tjejjouren i Umeå är en ideell, feministisk förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Kvinno- och tjejjouren arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld och med att stödja våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. I begreppet kvinnor och tjejer inkluderas även transkvinnor, transtjejer och icke binära med erfarenhet av att könas som kvinna/tjej.
Mer information:
Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se
Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-812 90 69
hanna.lundinjernberg@umea.se
Emma
Kvinno- och tjejjouren i Umeå
emma@kvinnojoureniumea.se
Elin
Kvinno- och tjejjouren i Umeå
076-029 00 28
hr@kvinnojoureniumea.se
Nyckelord
Kontakter
Maria Hedinkommunikatör
stöd och omsorg
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.