Godkänd detaljplan för kvarteret Vale vid Vasaplan
– En plan som ger ett stort tillskott av både kontor och bostäder mitt i stan. Det kan ses som en fortsättning på den utveckling som skett av och runt Vasaplan. En utveckling där kvalitet och gestaltning ska väga tungt, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
Den enplansbyggnad som tidigare innehöll bland annat Systembolagets lokaler planeras rivas och ersättas med en byggnad med upp till nio våningar. Den befintliga byggnaden i korsningen Västra Kyrkogatan och Skolgatan kommer antingen byggas på två våningar eller rivas till förmån för en ny byggnad i fem våningar. I de nya byggnaderna kommer det att finnas kontor och handel i de nedre våningarna medan de övre våningarna innehåller bostäder.
Utformning och kulturmiljö
Planområdet ligger i direkt anslutning till Hotel Mimer som representerar kärnvärden i riksintresset för kulturmiljö. Därför har frågor om kulturmiljö och anpassning till riksintresset varit viktiga i planarbetet.
– Nya byggnader ska inte bara samspela med de befintliga i utformning, de får inte heller ta över i storlek och på så sätt minska värdet på de befintliga. Mimerskolan ska fortsätta upplevas som en maffig byggnad även efter att dessa nya byggnader finns på plats, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.
Både i kvarteret Vale och i kvarteret Höder (där till exempel Teliabutiken ligger) planeras för byggnader som är högre än omgivningen. Byggnaderna planeras dock en bit in i kvarteren och i stadsrummet kring värdekärnan är det fortfarande Stadskyrkan och Mimer som fortsatt kommer att dominera intrycket på platsen.
Mot Vasaplan ska bostadsvåningarnas fasad utföras i ett gediget och hållbart fasadmaterial i en ljusare kulör än de underliggande våningarnas fasad. Entrévåningen mot gatan ska vara uppglasad och innehålla till exempel butiker och caféer för att bidra med liv till gatan. Översta våningen längs Västra Kyrkogatan ska utformas som en vindsvåning med valmat tak i mörk plåt, en stil som återfinns på bland annat Mimerskolan.
Trafik och parkering
Fullt utbyggt ger planen ett behov av 94 parkeringsplatser. 34 av dessa platser kan lösas inom fastigheten och 68 platser planeras friköpas med grönt parkeringsköp. Det gröna parkeringsköpet innebär en reducering av antalet platser i utbyte mot ett ökat ansvarstagande hos fastighetsägaren/byggaktören att åstadkomma ett förändrat resebeteende. Det kan till exempel handla om bilpool och varmgarage för cykel.
Enligt beräkningar ger de nya byggnaderna ett tillskott på 90–120 tillkommande bilar på vardagar. Det är ett litet tillskott som inte bedöms påverka kollektivtrafiken eller gående och cyklister i området negativt.
Mer information:
Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se
Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se
Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se
Kontakter
Niklas Forsgrenkommunikatör
övergripande planering, mark och exploatering, plan och bygg
Bilder
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.