Människans överlevnad i fokus för årets stipendier

Magnus Ivarsson, Mårten Lind, Roland Paulsen, Erika Schagatay, Bo Söderström och Nina Wormbs tilldelas var sitt populärvetenskapligt stipendium på 100 000 kronor för att förmedla aktuell forskning för en bred publik. De ska skriva böcker som alla berör människans utveckling och förmåga att överleva.
Natur & Kulturs populärvetenskapliga stipendium delas ut för sjätte året och antalet stipendier har i år ökat från fyra till sex. Intresset har varit rekordstort med 215 stipendieansökningar.
Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium 2021 tilldelas:
Magnus Ivarsson är forskare vid Naturhistoriska riksmuseet inom paleobiologi och liv i extrema miljöer. I boken Steget ut i rymden ska han skriva om den senaste forskningen inom astrobiologi, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin då ett flertal sonder precis anlänt Mars med målet att söka efter spår av liv. Han vill ge en biologisk syn på rymdfart jämfört med den vanligtvis teknologiska.
Mårten Lind är doktor i svampgenetik och forskare i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Han ska skriva en bok om hur vi tar död på de träd vi älskar och behöver för vår överlevnad genom att ovetandes utsätta dem för främmande och förödande mikroorganismer. Miljarder almar och askar i Europa och USA har dött och kastanjen är i princip utrotad i Nordamerika.
Roland Paulsen är docent i sociologi och lektor i företagsekonomi vid Lunds universitet. Han har skrivit ett flertal böcker och ska nu skriva om framtida utopier som finns beskrivna och studerade inom samhällsvetenskapen. Boken ska synliggöra att inget samhälle är konstant och uppmuntra till kritisk reflektion kring politiska visioner.
Erika Schagatay är professor i zoofysiologi på Mittuniversitetet. Hennes studier om fridykning har inneburit forskningsresor till många kontinenter och hav. Därför kan du dyka blir en bok om hur människokroppen fungerar när vi håller andan och dyker - och hur denna förmåga speglar vår evolution. Vi får följa med på en resa i kroppen, på planeten till människor som lever mer ursprungligt än vi, och i tiden till våra förfäder. Vi får en inblick i hur människan kan leva naturligt hälsosamt baserat på vilka vi egentligen är.
Bo Söderström är docent i ekologi och miljövård samt chefredaktör för miljötidskriften Ambio – A Journal of Environment and Society. Han ska skriva en bok om forskarnas syn på betydelsen av naturen där vi bor och vilka utmaningar den nära naturen står inför i samband med urbanisering, klimatförändring och pandemier. Vilka är de bästa långsiktiga lösningarna som gynnar flest människor och samtidigt bevarar natur?
Nina Wormbs är professor i teknikhistoria vid Kungliga tekniska högskolan. I boken Klimatsorg vill hon kombinera egen forskning med en växande litteratur inom området miljöns humaniora. Fokus är på människan, hennes roll, känslor, kunskap och ansvar i en värld hon har omskapat utan att förstå konsekvenserna.
Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium ska möjliggöra spridning av forskning till allmänheten. Projekten ska förmedla vetenskapliga rön till en bred publik och bidra till samtal om forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa. Ansökningstiden för stipendiet är mellan 1 februari och 1 maj och söks via nok.se.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Karin Tengby, projektledare för ideella verksamheten Natur & Kultur
08-453 86 30, karin.tengby@nok.se
Journalister kan även kontakta stipendiaterna direkt:
Magnus Ivarsson
070-242 86 87, magnus.Ivarsson@nrm.se
Mårten Lind
073-077 31 93, marten.lind3@gmail.com
Roland Paulsen
073-783 93 37, roland.paulsen@fek.lu.se
Erika Schagatay
070-532 14 23, erika.schagatay@miun.se
Bo Söderström
0702336994, bo.soderstrom@kva.se
Nina Wormbs
070-519 56 07, nina.wormbs@abe.kth.se
Relaterade länkar
Nyckelord
Bilder

Om
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Natur & Kulturs debattbokspris till bok som fördjupar AI-debatten7.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Filosofen och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för att han fördjupar och utmanar AI-debattens begrepp och utgångspunkter i boken Kan AI tänka? Om människor, djur och robotar. Priset på 250 000 kronor ges sedan 2011 till en svensk fackbok som bidrar till samhällsdebatt, fördjupad reflektion och nya insikter.
Anna Froster får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris25.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Biologen, journalisten och författaren Anna Froster tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2025. Hon prisas för att hon med sina naturskildringar utvecklar en ”anrik svensk genre med rötter i Linné”. Prissumman är 250 000 kronor och ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat vetenskap inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.
Nya ledamöter i Natur & Kulturs placeringsutskott16.4.2025 09:09:15 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs placeringsutskott har under det senaste året fått två nya ledamöter: Per Frennberg och Marie Giertz. De ersätter Mariana Burenstam-Linder och Lennart Låftman som finansiella experter i utskottet. Natur & Kulturs placeringsutskott förvaltar stiftelsens förmögenhet. En förmögenhet som har utvecklats starkt de senaste åren, och uppgår till ca 1,7 miljarder kronor.
Trettio miljoner kronor till bildning och kultur 202415.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 fördelade Natur & Kultur 30 miljoner kronor i priser, stipendier och stöd till personer och organisationer som verkar för bildning, kunskapsspridning och som bidrar till en mångfald av röster i samhället. Det innebär mer än en fördubbling på fyra år. Ökningen fortsätter under 2025.
Holly Jacksons första vuxenroman släpps på nylanserade Legenda10.4.2025 10:08:58 CEST | Pressmeddelande
Den brittiska bästsäljaren Holly Jackson – författaren bakom den globala succén A Good Girl’s Guide to Murder – är tillbaka med sin första roman för vuxna. Inte död riktigt än är en spänningsroman om en ung kvinna som försöker lösa mordet på sig själv. Romanen släpps samtidigt över hela världen i juli, och blir en av de första titlarna på det återuppståndna förlaget Legenda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum