Granskningsnämnden fäller en reklampaus i TV6

Dela
Nordic Entertainment Group AB (Nent) fälls av granskningsnämnden för ett felplacerat reklamavbrott i en långfilmssändning i TV6. Det är första gången programföretaget fälls av nämnden.

Ett av reklamavbrotten i sändningen av Kingsman: The Golden Circle skedde i en utdragen actionscen. Nämnden bedömer att reklamen placerades på ett sådant sätt att den avbröt ett pågående händelseförlopp i filmen. Sändningen strider därför mot bestämmelsen om när program får avbrytas för annonsering. Nämnden friar samtidigt fyra reklamavbrott i filmen som inte strider mot bestämmelsen (21/03291).

Reklampauser får göras när det sker ett avbrott i programmets kontinuitet. Det kan till exempel vara vid scenförändringar eller markanta avvikelser i handlingen. Syftet med bestämmelsen är att värna tittarnas möjligheter att ostört kunna följa program.

Första gången granskningsnämnden fäller Nent

Den 1 januari 2021 flyttade Nent sina sändningslicenser från Storbritannien till Sverige. Programföretagets tv-kanaler TV3, TV6, TV8 och TV10 lyder därmed under svensk lag och det går att anmäla program i dessa kanaler till granskningsnämnden.

Det är första gången Nent fälls av granskningsnämnden för att ha brutit mot bestämmelsen om när program får avbrytas för annonsering. Därför anser nämnden att det inte finns anledning att denna gång ansöka hos förvaltningsrätten om att programföretaget ska betala en så kallad särskild avgift.  

Friade ärenden

Nämnden friar i dag följande sändningar.

  • Arvinge okänd – Danmark, SVT1, program om släktforskning (21/03305)
  • Rapport, SVT1, inslag om ovaccinerade mot covid-19 och dödlighet (21/03533)
  • Rapport, SVT1, inslag om rekordhöga elpriser i södra Sverige (21/03849)
  • Rapport, SVT1, inslag om en avstängd tjänsteman (21/03948)
  • SVT Nyheter Småland och Sverige idag, SVT1, inslag om elöverkänslighet (21/02013)
  • Aktuellt, SVT2, inslag om det kommande parlamentsvalet i Ryssland (21/03585)
  • Nyhetsmorgon, TV4, inslag om väljarstöd för Liberalerna (21/04263)

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum