Utställning: Nationella minoriteter i Stockholm

I utställningen kan du ta del av erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, stolthet och upprymdhet, sorg och tystnad. Utställningen berättar också om den långa historia som de nationella minoriteterna har i Stockholm.
Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är minoritetsspråk.
Rätten till sitt språk, sin historia, sitt arv är central i lagen om nationella minoriteter: att kunna identifiera sig själv, som både grupp och individ. Utställningsbildens text ”Vems är du?” uppmuntrar till ett utforskande av tillhörighetens betydelse. Det är en vanlig fråga för att identifiera någon utifrån en släkt eller en plats. Staden har historiskt sett varit en miljö där sådana band till nedärvd tillhörighet kapas. För andra blir rötter och arv viktigare.
De nationella minoriteterna och urfolket samerna har en lång historia i Stockholm. Få känner till den och de villkor som har präglat deras närvaro. De har levt och verkat här i en mångkulturell och flerspråkig stad. I århundraden har de också drabbats av förtryck: förföljelse, förbud, rasbiologi, försvenskningspolitik. Det har satt djupa avtryck i hur var och en valt att dölja eller uttrycka sin minoritetstillhörighet.
Förhandsvisningar 25–28 januari
Stadsmuseet erbjuder journalister att träffa några av projektets medlemmar och se utställningen inför öppningen.
Boka en tid
Kontakta Minja Hjorth, etnolog och projektledare: minja.hjorth@stockholm.se
Projekt om nationella minoriteter
Stadsmuseet arbetar 2020–2022 i ett kunskapsuppbyggande projekt varav denna utställning är en del, liksom programverksamhet. I projektet ingår även en digital insamling av berättelser. Avsikten är att föra fram fler röster och perspektiv. Vi vill genom projektet bredda, fördjupa och sprida kunskap om de nationella minoriteterna och urfolket samers historiska och nutida liv och villkor i Stockholm.
Nyckelord
Kontakter
Göran Berseliuskommunikatör
Ansvar: kontakter med press och media, koordinerar Stadsmuseets externa kommunikation. Redaktör för Stadsmuseets webbplats.
Bilder

![Nationella minoriteter i Stockholm. Titel: Porträtt av Sanna. Foto: Johan Stigholt. ”Det är inte så lätt att beskriva den tornedalska kulturen men musiken har varit en jättestor del i hur vi har kunnat uttrycka oss, speciellt för oss som inte haft språket med oss. […] Det bästa när man har hemlängtan i Stockholm är när någon musiker från Norrbotten kommer och spelar, och så samlas alla norrbottningar på ett och samma ställe, då blir man varm i kroppen.” Sanna, 27 år, medlem i bandet The Magnettes](/data/images/00376/50c01377-3d3e-4566-b09f-c30d8ee55355-w_240.jpg)

Länkar
Om
Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.
Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.
Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 5–11 april 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans föreläsningar, visningar och familjeaktiviteter i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 29 mars–5 april 202520.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans föreläsningar, visningar och familjeaktiviteter i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 22–28 mars 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 15–21 mars 20256.3.2025 17:01:10 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 8–14 mars 202527.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum