Uppsnabbat från regionstyrelsen
Engångsposter bakom Region Uppsalas plusresultat
Region Uppsala kommer att göra ett resultat efter balanskravsjusteringar för 2021 på plus 1 048 miljoner kronor (en dryg miljard). Bakom siffrorna finns stora engångsposter. Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden gör ett negativt resultat om minus 122 miljoner kronor, medan Akademiska sjukhuset har en negativ avvikelse mot budget på 81 miljoner kronor.
Resultatet är en förbättring av Region Uppsalas resultat med 336 miljoner kronor sedan prognosen i november, och 925 miljoner kronor bättre än årets budget. Men resultatet förbättras kraftigt av engångsposter som avser enbart år 2021. En ny finansiell strategi har förbättrat regionens ekonomi med 368 miljoner kronor, och en snabbare återhämtning inom ekonomin (med därmed ökande skatteintäkter) med 360 miljoner kronor. Tillfälliga riktade statsbidrag har under året täckt kostnader för olika delar som är relaterade till covid med mera (exempelvis inom provtagning). Även bortfall av trafikintäkter har kompenserats till viss del av statsbidrag. Räknas engångsposter bort ligger Region Uppsala på en resultatnivå på två procent av skatter och statsbidrag, vilket är den nivå regionen bör ligga på.
Trafik och samhällsutvecklingsnämnden gör ett negativt resultat om minus 122 miljoner kronor, det beror framför allt på lägre trafikintäkter på grund av pandemin (som inte i motsvarande mån har kompenserats genom statsbidrag och lägre trafikkostnader). Akademiska sjukhuset har en negativ avvikelse mot budget på 81 miljoner kronor (minus 451 miljoner kronor, istället för budgeterade minus 370 miljoner kronor). Resultatet är en klar förbättring jämfört med tidigare. Kulturnämnden gör ett negativt resultat om minus 6 miljoner kronor, här har pandemin drabbat verksamheten vid Wiks slott.
Plusresultat gör bland annat regionstyrelsen, vårdstyrelsen och fastighets- och servicenämnden. Regionen har inte tagit några nya lån under året och skuldsättningen ligger kvar på samma nivå som 2021. Årsredovisningen i sin helhet kommer att redovisas för regionstyrelsen i mars 2022.
JO får svar om tvingande drogtest
Justitieombudsmannen (JO) har tagit emot en anmälan mot Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala från en förälder till en minderårig patient med ADD. Anmälaren ifrågasätter klinikens rutin när det gäller krav på drogtest inför utfärdande av körkortstillstånd.
Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen svaret till JO. Av svaret framgår att Region Uppsala nu konstaterar att rutinerna för utfärdande av körkortstillstånd inte kan vara så generella som de är idag. Regionen kommer därför att se över och ändra rutinerna så att de överensstämmer med gällande lagar och föreskrifter, samt utgår från bästa evidens och tillgängliga kunskap.
Region Uppsala yttrar sig över nationell transportinfrastruktur
Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen Region Uppsalas remissyttrande över Trafikverkets nationella plan för transportinfrastrukturen 2022 – 2033.
I sitt svar betonar Region Uppsala bland annat att regeringen tydligt ska besluta om och ange förutsättningar för åtgärder för utbyggnaden av Fyra spår på Ostkustbanan Uppsala – länsgräns (Uppsala/Stockholms län). Detta med angiven finansiering och tidplan för färdigställande. I Fyra spår ingår spårutbyggnad av nya spår Uppsala - länsgräns, ombyggnad av Uppsala Central (för ökad kapacitet), samt upprustning av de befintliga banorna på den avsedda sträckan.
I svaret nämner Region Uppsala även att det behövs tydliga beslut och förutsättningar också för bland annat en ny trafikplats Bergsbrunna-Alsike och beslut om anläggande av en ny Hjulstabro. När det gäller Ostkustbanans utbyggnad Stockholm – Skellefteå bör regeringen besluta om både höjd hastighet och införande av ERTMS på hela sträckan (ett signalsystem). Därutöver bör regeringen ange förutsättningarna till Trafikverket för att uppnå en funktionell och systematisk utbyggnad av kapacitet på hela sträckan.
För Dalabanan behövs åtgärder för ökad kapacitet och robusthet. Bytespunkten Märsta behöver byggas om i enlighet med genomförda utredningar. Region Uppsalas förslag är att finansieringsformerna renodlas genom att integrera stadsmiljöavtal, samt de nyinrättade cykel- och trafiksäkerhetspotterna, via länsplanerna. Att lägga dessa medel direkt under länsplaneupprättarna ger, enligt svaret, en större möjlighet att i samverkan med både kommuner och Trafikverket arbeta med transportslagsövergripande mobilitetslösningar.
Initiativ om bisysslor avslogs
I december inkom Vivianne Macdidi (S) med ett initiativ om att regionstyrelsen borde besluta att bisysslor måste godkännas av förvaltningsdirektör (ej avdelningschef som idag), samt att regiondirektören skulle få i uppdrag att göra en genomlysning och uppföljning av alla avtal gällande bisysslor.
Vid sitt möte avslog regionstyrelsen initiativet. Av svaret framgår bland annat att Region Uppsala håller på att byta till ett nytt personalsystem, som ger systemstöd för hantering av bisyssla. Stödet ger möjlighet till uppföljning och redovisning. En ny rutin för hantering av bisyssla är under framtagande för beslut av regiondirektören under första kvartalet 2022. Att innan detta genomföra en manuell genomgång av samtliga godkända underlag skulle enligt svaret innebära ett stort och resurskrävande arbete. Då ny rutin och systemstöd ligger i närtid är bedömningen istället att det är mer effektivt att vänta in dessa, därför avslogs initiativet.
(S) och (V) reserverade sig mot beslutet.
Initiativ om vaccination avslogs
I december inkom Helena Proos (S) med ett initiativ om hanteringen av vaccination med den tredje dosen mot covid-19, bland annat att Region Uppsala bör återgå till ett system med kallelser. Av svaret framgår bland annat att ett kallelseförfarande skulle ha inneburit en fördröjning på cirka två veckor på grund av manuell hantering, brevutskick och viss framförhållning för de som ska vaccineras. Personer över 65 år som inte själva bokat in sig för en påfyllnadsdos har dock fått brev med förbokad tid. Därför avslogs initiativet.
(S) reserverade sig mot beslutet.
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Region Uppsala skickar ut årets sommarlovsbiljett6.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Med start 7 maj skickas årets sommarlovsbiljett ut till länets barn och ungdomar. Det är andra året som Region Uppsala ger de som är mellan 7- 19 år och folkbokförda i Uppsala län möjlighet att resa fritt med kollektivtrafiken mellan den 1 juni och 31 augusti. Av de drygt 62 000 som fick biljetten 2024, valde 44 000 att aktivera den.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 april29.4.2025 16:18:39 CEST | Pressmeddelande
Prognos om minus 224 miljoner kronor Regionens prognostiserade balanskravsresultat, efter mars månads utgång, uppgår till minus 224 miljoner kronor. Det är 389 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Prognosen är oförändrad sedan februari och baseras liksom tidigare i hög grad på lägre riks- och regionintäkter, och ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset och Fastighet och service. Samt förväntade ökade kostnader för köpt vård, läkemedel och medicinskt material. Ökade trafikkostnader i form av två nödavtal och Akademiska sjukhusets ännu oidentifierade åtgärder bidrar också till den negativa årsprognosen. (M), (L), (KD) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska nyttja effektivitetsdelegationen för att åstadkomma strukturella förändringar och stärkt effektivitet. Detta vann regionstyrelsens gillande, då detta ansågs vara ett redan pågående arbete. Riktade statsbidrag på 162,7 miljoner kronor fördelas Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen fördelningen av 147,1 miljoner krono
Emma Spak utsedd till chef för NSPL - Nationell samordning och planering29.4.2025 10:30:38 CEST | Pressmeddelande
Emma Spak har utsetts till chef för NSPL, Nationell samordning och planering, regionernas nya samverkan inför och under höjd beredskap och krig.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande
Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter
Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum