Stångåstaden

Hyressättning - en känslig fråga

Dela
Sedan några dagar tillbaka är vi överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning med 1,75% för 2022. Just nu har vi en ganska ansträngd situation i branschen med ett ökat kostnadstryck.

Vi har en inflationstakt på drygt 4% och för någon vecka sedan kom en rapport från SCB som visade att byggkostnaderna ökat med hela 7% senaste året. Priset på byggmaterial hade under samma period ökat med 17%. Dessutom tror jag nästan alla har koll på vad som hänt med elpriserna senaste tiden. Jag har bloggat tidigare om varför vi behöver höja våra hyror. Några av de allra vanligaste frågorna jag får handlar om varför vi höjer hyrorna varje år och varför vi behöver tjäna pengar. Jag tror att nästan alla egentligen vet svaret.

Vi har en kostnadsutveckling i samhället som gör att saker blir dyrare. Nu har takten dessutom ökat. När det blir dyrare med energi, lönekostnaderna ökar, tjänster och produkter vi köper kostar mer så behöver vi få täckning för det. Om vi inte får täckning för ökade kostnader så måste vi ta bort någonting och sänka kvaliteten. Det tycker inte jag är någon bra väg att gå. Vi har ett uppdrag att utveckla Linköping och göra den till en bättre stad både att leva i och driva näringsverksamhet i. Då behöver vi tjäna pengar och ha ordning på vår ekonomi, på så sätt tar vi ansvar, kan planera långsiktigt och det skapar även förutsättningar för oss att göra bra saker i våra stadsdelar. Det är också då vi har råd att investera i nya bostäder och bidra till att bygga bort bostadsbristen.

Hyressättning är en väldigt känslig fråga. Det blev ganska tydligt under 2021 där diskussionen om fri prissättning av nyproduktion till och med utlöste en regeringskris. Även om det är känsligt så behöver frågan diskuteras och systemet behöver utvecklas. Det pågår överläggningar på central nivå om hur det skulle kunna gå till. Jag ser själv några nyckelpunkter som skulle behöva förändras om vi vill behålla det svenska systemet för hyresrätter. En avgörande faktor som gör att vi har svårt att komma överens är att det inte är tydligt fastslaget vad vi ska förhandla om. Det tycker jag är det allra viktigaste att tydliggöra. En annan fråga som är aktuell är hur kvaliteten som en hyresvärd levererar ska påverka hyran. Borde inte den hyresvärd som levererar riktigt bra service ha möjlighet att ta ut en lite högre hyra än den som varken sköter sina fastigheter eller tar hand om sina hyresgäster? Jag hoppas att vi som är parter på bostadsmarknaden tillsammans ska kunna utveckla vårt svenska system de kommande åren. Det kommer alla hyresgäster att tjäna på.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye