Alecta

Alecta investerar 75 miljoner dollar i blå obligation som bidrar till bättre havsmiljö i Belize.

Dela
Alecta har investerat 75 miljoner USD i en blå obligation som ska bidra till bättre havsmiljöer runt Belize. Obligationen (Belize Blue Bond) är utgiven av Platinum Securities och är en finansiering av ett lån till staten Belize från The Nature Conservancy.
Belize strandlinje. Foto: iStockphotos
Belize strandlinje. Foto: iStockphotos

Genom den blåa obligation som Alecta investerat i kan Belize refinansiera existerande skuld till lägre kostnad, sänka sin totala skuldsättning samt frigöra likviditet och kapital som nu öronmärks för projekt ämnade att bevara och vårda havsmiljön längs Belizes kust.

- Belize Blue Bond uppfyller våra krav på både långsiktig hållbarhet och god avkastning till en begränsad risk. Investeringen i obligationen passar därför väl in i vår placeringsmodell, säger Ulrika Torell, senior portföljförvaltare på Alecta.

Gröna, blåa eller andra typer av liknande obligationer innebär att kapital öronmärkts för att skapa en viss typ av nytta (normalt miljömässig eller social nytta). Obligationen, det vill säga finansieringen, är knuten till ett specifikt projekt som räknas som hållbart där effekten noggrant definieras, mäts och följs upp. I det här fallet är det The Nature Conservancys ramverk för blåa obligationer som används.

Alecta gör vid varje investering en bedömning av både nyttan som knyts till obligationen och om avkastningen är tillräckligt bra.

Alecta är en av världens största investerare i gröna obligationer

Alecta har investerat nästan 75 miljarder kronor i gröna obligationer eller andra investeringar med mätbar miljömässig eller social nytta. Det gör Alecta till en av världens största aktörer på området. Alecta var också den största enskilda investeraren när svenska staten gav ut en grön obligation hösten 2020.

- När en sådan här obligation ges ut tvingas låntagaren på ett väldigt strukturerat sätt definiera sina gröna aktiviteter och gröna tillgångar och sätta upp processer för hur dessa ska finansieras och följas upp. Genom att vara tidig aktör och investerare i det här området har Alecta bidragit till att det finns fler obligationer av den här typen på marknaden idag, säger Carina Silberg, Chef Ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.

Mer om obligationen

Obligationen Belize Blue Bond är utgiven av Platinum Securities och är säkerställt av ett lån till Belize från TNC, The Nature Conservancy. TNC är en av USA:s äldsta och största miljöorganisationer med verksamhet i flera länder.

Lånet till Belize är försäkrat av United States International Development Finance Corporation, DFC. Obligationen Belize Blue Bond erhåller därför kreditbetyget Aa2 av Moody's.

Obligationen gör det möjligt för Belize att minska sin externa skuldsättning med cirka 12 % av BNP genom att den används till att lösa befintliga skuldförbindelser, detta genererar samtidigt cirka 180 miljoner USD för havsskydd.

Pressmeddelande från The Nature Conservancy när obligationen gavs ut.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Belize strandlinje. Foto: iStockphotos
Belize strandlinje. Foto: iStockphotos
Ladda ned bild

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00https://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Alectas beredningsnämnd drar tillbaka förslaget att nominera Lars Rohde till styrelseordförande. Carina Åkerström föreslås i stället som ny styrelseordförande.30.1.2024 16:24:01 CET | Pressmeddelande

Det har efter det att Lars Rohde föreslagits till ny styrelseordförande i Alecta kommit till beredningsnämndens kännedom att Rohde kommer acceptera att föreslås till en annan styrelse i närtid. Alectas beredningsnämnd gör bedömningen att dessa båda uppdrag inte är förenliga av konkurrensskäl. Därmed dras förslaget om Lars Rohde tillbaka inför extra överstyrelsemötet den 6 februari och i stället föreslås Carina Åkerström, tidigare VD för Handelsbanken. Nytt datum för extra överstyrelsemöte blir den 22 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye