
Vasaskolan huvudalternativet när Umeås framtida gymnasiekapacitet ska stärkas

Umeå kommuns befolkning växer och antalet 16–18-åringar förväntas öka med 1 170 personer fram till år 2031. Det medför att kommunens fyra gymnasieskolor – som har en sammantagen kapacitet på cirka 4 100 elevplatser – inte räcker till.
Kommunfullmäktige har därför gett tekniska nämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att utreda olika alternativ för att möta tillväxten. I utredningen beskrivs också hur behovet av fler gymnasieplatser kan mötas på längre sikt. Detta eftersom dagens kapacitet, trots tillskottet av platser, förväntas vara otillräcklig.
Tekniska nämndens huvudalternativ slår fast att 1 000 nya gymnasieplatser kan skapas genom att:
- Maja Beskowgymnasiet byggs om/ut med 100 gymnasieplatser (klart hösten 2022)
- Dragonskolan byggs om/ut med 225 gymnasieplatser (klart hösten 2024)
- Fastigheten Champinjonen 1 (vid Mossvägen) byggs ut med 3 000 kvadratmeter för vuxenutbildning (klart hösten 2025)
- Vasaskolan byggs om/ut så att 675 gymnasieplatser skapas (klart hösten 2026)
Smärre anpassningar
- Utredningen visar att det är klokt att satsa på Vasaskolan, både ur ett ekonomiskt och tidsmässigt perspektiv. Den har nyligen återställts till skola igen efter tidigare ombyggnationer och med en ny om- eller tillbyggnad skapar vi kapacitet för framtiden. Skolan ligger centralt med god tillgänglighet och det finns dessutom en byggrätt på tomten, säger Lena Karlsson Engman, tekniska nämndens ordförande (S).
Arbetet går nu vidare med att utreda hur den ökade kapaciteten ska lösas inom kvarteret och hur kompletterande byggnader bör placeras. När mer detaljerade förslag är klara tar nämnden ställning till dessa och till hur arbetet ska fortlöpa.
För de planerade till- och ombyggnationerna krävstotalainvesteringsmedel om 441 miljoner kronor, 29 miljoner kronor i investeringsmedel för inventarier samt 18 miljoner kronor för renovering av aulan på Maja Beskowgymnasiet.
Planer på nytt gymnasium
Utöver dessa om- och tillbyggnader finns det också planer på ett helt nytt gymnasium i Umeå, som ska stå klart efter år 2031. I tekniska nämndens utredning framgår det att det på den före detta godsbangården, nedanför Umestan och nära Västerslätt, finns möjlighet att bygga en skola med en kapacitet för 1 000 elever. Arbetet med detaljplanen för det området pågår nu. Tidsperspektivet för detta är dock långt och den skolan är därför inte en del i lösningen för att hantera elevökningen fram till år 2031.
Utifrån tekniska nämndens utredning fattar Umeå kommunfullmäktige beslut i frågan om alternativ för att möta bristen på gymnasieplatser.
Mer information
Lena Karlsson Engman (S)
tekniska nämndens ordförande
070-296 12 32
Anna-Karin Sjölander
tekniska nämndens vice ordförande (C)
070-214 10 20
Karin Isaksson
chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
Kontakter
Olov Hjärtström BaudinKommunikationschefTeknik- och fastighetsförvaltningen
Tel:070-995 06 65olov.baudin@umea.seBilder

Dokument
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.