Statens Institutionsstyrelse

Minskat antal avvikningar och avskiljningar under 2021

Dela
Statens institutionsstyrelse (SiS) redovisar ett lägre antal avvikningar och avskiljningar under 2021 jämfört med föregående år. Avvikningarna har minskat med drygt 22 procent, medan avskiljningarna minskat med nästan 25 procent.
Foto: Statens institutionsstyrelse
Foto: Statens institutionsstyrelse

– Våra omfattande satsningar på trygghet, säkerhet och ett ökat samhällsskydd ger resultat. Vi är ännu inte nöjda och vårt arbete fortskrider, men det är glädjande att se att SiS tar steg i rätt riktning, säger SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

SiS driver 21 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem som vårdar vuxna med missbruk. År 2019 hade myndigheten totalt 768 avvikningar, för att år 2020 minska till 702. År 2021 var siffran nere på 546 avvikningar. Det innebär en minskning med drygt 22 procent det senaste året. När det handlar specifikt om den slutna ungdomsvården (LSU) redovisar SiS ännu bättre resultat. Sex stycken avvikningar under 2021 är en minskning med 77 procent från 2020.

Skälen till denna positiva utveckling är en kombination av höjt säkerhetsmedvetande, mer systematiskt arbete med säkerhetsfrågorna, ökade resurser och stärkt teknisk och fysisk säkerhet på ungdoms- och LVM-hemmen. SiS bedömer också att renodlingen av myndighetens uppdrag att verkställa sluten ungdomsvård, i syfte att i högre grad separera dömda ungdomar från unga som placeras hos SiS efter beslut från socialtjänsten, har haft en positiv påverkan.

Även när det gäller avskiljningar redovisar SiS positiva resultat för 2021 jämfört med föregående år, vilket har sin grund i ett övergripande och målmedvetet arbete från myndighetens sida med bland annat en särskild flicksatsning. 2020 års siffra om 1 881 avskiljningar har minskat till 1 413 stycken 2021. SiS har alltså minskat antalet avskiljningar med nästan 25 procent mellan 2020 och 2021.

Mer om avvikning och avskiljning

En avvikning sker när den unge eller klienten avviker från institutionen/institutionsområdet, avviker vid en bevakad vistelse utanför institutionen eller inte återkommer vid utsatt tid efter en obevakad vistelse utanför institutionen.

En avskiljning innebär att en ungdom eller klient under en kortare tid separeras från övriga på avdelningen på grund av våldsamt beteende. Avskiljning är en sista skyddsåtgärd som bara får användas om inget annat fungerat för att säkerställa tryggheten på avdelningen.

Kontakter

Bilder

Foto: Statens institutionsstyrelse
Foto: Statens institutionsstyrelse
Ladda ned bild

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye