Påminnelse om pressträff: Fem reformer för EU:s nationella klimatmål
Förordningen om ansvarsfördelning mellan medlemsländerna är en av grundpelarna i det europeiska klimatarbetet. Lagstiftningen omfattar 60 procent av EU:s totala utsläpp och sätter nationella mål för utsläppsminskningar i särskilt viktiga sektorer som jordbruk, vägtransporter, byggnader, avfall och småskalig industri för perioden 2021-2030.
Då EU:s klimatlag, som antogs 2021, fastställer att unionens utsläpp ska minska med 55 procent till 2030 måste all klimatlagstiftning uppdateras, så även de nationella målen.
I sin roll som Europaparlamentets huvudförhandlare kommer Jessica Polfjärd att leda parlamentets interna förhandlingar för att sedan vara den som företräder parlamentets ståndpunkt i förhandlingarna med ministerrådet. Den 10 februari presenterar hon 5 nödvändiga reformer för den nya lagstiftningen som hon vid pressträffen den 11 februari går in närmare på:
- Ökad ambition för hela Europa — alla länder måste bidra i klimatarbetet
- Täpp till kryphål i lagstiftningen och säkerställ att 2030-målen faktiskt nås
- Framtidssäkra lagstiftningen genom att koppla ihop den med EU:s lagstadgade mål om klimatneutralitet 2050
- Möjliggör för medlemsländer att nå målen på ett sätt som passar dem— i klimatarbetet finns ingen ”one size fits all”
- Hårdare krav för efterlevnad — ökad transparens och straffavgift för länder som inte följer sina åtaganden
Varmt välkommen!
Tid: Fredag den 11 februari 2022 kl.10.00
Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, våning 2 och på zoom
Obligatorisk föranmälan senast den 10 februari kl. 18.00: Maila till epstockholm@ep.europa.eu
Om du vill delta på plats behöver du visa upp ett giltigt covid-19-intyg.
Deltar du via zoom återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen när du har mailat oss din anmälan.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Grön tillväxt: Fakta eller fiktion?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) om hur grön tillväxt kan bli verklighet genom innovation, modiga politiska förslag och vad EU egentligen behöver göra för att skapa en grönare ekonomi utan att tumma på tillväxt och välstånd.
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum