
Umeå kommun kritiskt till ny nationell plan för transportinfrastruktur
– Det här är ett viktigt planförslag som kommer att ha stor inverkan på infrastrukturinvesteringarna i vår del av landet. Vi är kritiska till Trafikverkets förslag och anser att finansieringsalternativen bör ses över så att inte helt nödvändiga planerade satsningar skjuts åt sidan. När det exempelvis gäller de nya stambanorna för höghastighetståg vill vi se en finansiering som hålls utanför den nationella planen, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.
Utvecklingen av rikets transportinfrastruktur fastställs i Nationell plan för transportsystemet. Planen revideras vanligtvis vart fjärde år och behandlar kommande 12 års infrastruktursatsningar. Budgetramen för planen är 799 miljarder kronor i 2021 års prisnivå.
Umeå kommuns synpunkter på planförslaget berör bland annat finansiering av åtgärder. I remissvaret står det bland annat att de åtgärder som kopplas till de stora industriinvesteringarna i Norrbottens och Västerbottens län bör finansieras genom stöd från en nationell budget för att inte ta resurser från andra infrastrukturprojekt som finansieras genom regionernas länstransportplaner. De nya stambanorna för höghastighetståg bör finansieras utanför ramen för nationell plan för att inte heller de ska tränga undan andra viktiga infrastrukturåtgärder på nationell nivå.
I yttrandet lyfts också det tydliga mönstret att planen innehåller många projekt som planeras att påbörjas, dessutom ofta sent under planperioden. Samtidigt är det få som färdigställs under planperioden. Det gör att effekterna av satsningarna inte kan nyttjas fullt ut samt att medel blir låsta långt fram i tiden, vilket försvårar satsningar på åtgärder som kan komma att behöva göras längre fram. Detta gäller även för många av de åtgärder som planeras för att möta uppå de industriinvesteringar som görs i norra Sverige. Planen tar inte heller något ordentligt grepp om åtgärder för att klara klimatomställningen av transportsystemet och innehåller ingen plan för att klara målet om ett fossilfritt transportsystem till 2045.
De namngivna åtgärder som Umeå kommun saknar i planförslaget eller som inte planeras att färdigställas under planperioden är följande:
- Norrbotniabanan
- Dubbelspår Umeå C–Umeå Ö
- Väg E4: Umeå –Skellefteå
- Holmsundsbanan
- Väg E12: Umeå –Vännäs
- Väg E12: Obbola –Alvik
- Elektrifiering och upprustning av Tvärbanan Hällnäs –Storuman
– Trafikverkets förslag måste ändras i grunden! De dyra satsningarna på höghastighetsbanor i södra Sverige tränger undan viktiga järnvägs- och vägsatsningar runt om i landet. Med nuvarande förslag så förskjuts färdigställandet av Norrbotniabanan mellan Umeå-Skellefteå flera år. Nu kanske sträckan blir färdig efter 2033. Det saknas även 20 miljarder för att bygga etappen Skellefteå-Luleå, säger moderata kommunalrådet Anders Ågren.
Mer information:
Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias Mitzpresskommunikatör
Tel:090-16 30 41mattias.mitz@umea.seOm
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.