Natur & Kultur

Mycket starkt resultat för Natur & Kulturs förlagsverksamhet 2021

Dela
En mycket fin utveckling inom läromedelssidan har lagt grunden till en kraftig resultatökning för Natur & Kulturs förlagsverksamhet. Rörelseresultatet före resultatandelar till personalen blev 68 miljoner kronor under 2021, en ökning med 18 miljoner kronor jämfört med 2020.

– Coronaåret 2021 blev ännu ett starkt år för Natur & Kultur. Utöver ett starkt ekonomiskt utfall har utgivningen utvecklats mycket positivt. Inom läromedelssidan indikerar högsäsongsstatistiken att Natur & Kultur har ökat sina marknadsandelar påtagligt, och på den allmänlitterära sidan avslutades året med ett stort antal Augustnomineringar och ännu ett Augustpris i barnboksklassen, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Omsättningen för Natur & Kulturs förlagsverksamhet blev 402 miljoner kronor under 2021, en ökning med 31 miljoner kronor jämfört med 2020. Både den allmänlitterära delen och läromedelsdelen har ökat sin försäljning, för läromedelsdelen som ett resultat av både en växande marknad och växande marknadsandelar. Det sammanlagda rörelseresultatet för förlaget blev 68 miljoner kronor, vilket innebar en förbättring med 18 miljoner kronor från föregående år, före resultatandelar till personalen på dryga elva miljoner kronor. Det är läromedelsdelen som står för resultatförbättringen i förlaget.

Läromedelsmarknaden har fortsatt att växa under 2021. Många skolor har ställt om sin undervisning på olika sätt under året utifrån restriktioner och en pressad situation. De statliga coronastöden till kommunerna kan ha bidragit till välbehövliga och viktiga investeringar i läromedel under perioden.

Inom allmänlitteratur har pandemin varit utmanande för verksamheten genom färre kunder i den fysiska bokhandeln och mindre möjlighet att genomföra författarsamtal. Sammantaget har pandemin troligen pressat den allmänlitterära försäljningen.

– Vi är stolta över att även under ett utmanande år som 2021 lyckas skapa ett så bra överskott i förlagsverksamheten. Det möjliggör både vidare satsningar och en fortsatt ökning av medel till priser, stipendier och stöd för att ytterligare inspirera till bildning och utbildning, säger Per Almgren.

Natur & Kultur drivs som en stiftelse vars överskott ska främja kultur, forskning och demokratiutveckling. Förlagets starka ekonomiska utveckling stärker stiftelsens ekonomi och skapar därmed förutsättningar för att avsättningen till priser, stipendier och stöd kan fortsätta öka. Över den kommande treårsperioden är avsikten att fortsätta ökningen ytterligare, från dagens cirka 17 miljoner kronor per år till dryga 26 miljoner kronor.

Komplett bokslutsinformation inklusive delarna utanför förlagsverksamheten presenteras senare i vår när årsredovisningen är helt färdig.

För mer information, kontakta gärna:
Per Almgren
, vd Natur & Kultur: per.almgren@nok.se 070–650 92 33
Ulla Vedin, ekonomidirektör Natur & Kultur: ulla.vedin@nok.se 070-999 92 79

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Per Almgren, vd för Natur & Kultur
Per Almgren, vd för Natur & Kultur
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd.
Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye