Läkare utbildade utanför EU får nya möjligheter

– Vi är glada att staten stödjer satsningen på kompetensförsörjning av läkare. Många av våra kolleger är utbildade utomlands och behövs för att klara av behoven i vården. Genom preparandkursen vill vi stärka deras kunskaper i den svenska hälso- och sjukvården men också i terminologin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.
– Vi har ett omfattande arbete för att hjälpa till att korta vägen till svensk läkarlegitimation. När vi har kartlagt våra medlemmars behov av stöd och frågat vårt fadderprogram för utlandsutbildade läkare blev det tydligt att det finns behov av kompletterande undervisning i form av preparandkurser, säger Madeleine Liljegren, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.
Under 2021 genomfördes en inventering av möjligheterna att ordna en nationell webbaserad preparandkurs för nyanlända läkare. Det visade sig vara möjligt att genomföra en kurs med undervisning i teoretisk och klinisk medicin med stöd av digitalt undervisningsmaterial från Umeå universitet och att samordna det med undervisning i svenska med stöd av lärare från Södertörns högskola. Därför ansökte Läkarförbundet om främjandemedel från Arbetsförmedlingen och har nu beviljats 5,7 miljoner för att skapa en pilotomgång av en nationell webbaserad preparandkurs för läkare utbildade utanför EU/EES.
Kursen genomförs av Karolinska Institutet med planerad start i april 2022. Under 24 veckor kommer upp till 80 deltagare få en uppdatering av sina medicinska kunskaper och stöd i att utveckla sina språkfärdigheter inom det medicinska området. Kursen ges helt på distans och kommer använda sig av online-föreläsningar av specialister inom ett 30-tal olika medicinska discipliner. Studenter vid KI anlitas för att vara språkstöd och seniora läkare är mentorer för deltagarna. Målet med kursen är att deltagarna ska få bättre förutsättningar för att avlägga godkänt kunskapsprov på vägen till legitimation.
Kunskapsprovet för läkare utbildade utanför EU/EES anordnas av Umeå universitet, på Socialstyrelsens uppdrag. Under de senaste fem åren har i genomsnitt en femtedel av dem som examinerats klarat provet med godkänt resultat. De viktigaste faktorerna för den låga andelen godkända deltagare är avsaknad av förberedande kurser och studiematerial samt bristande kunskaper i svenska. De utlandsutbildade läkarnas utbildning ligger dessutom ibland flera år tillbaka i tiden då många har varit verksamma i vården under lång tid i sina hemländer.
Kontakter
Cecilia SandahlPresschef
Tel:073 673 85 37cecilia.sandahl@slf.sePressjour
Tel:08-790 33 32Victor HarjuKommunikationsstrateg
Tel:073 904 96 29victor.harju@slf.seBilder

Om
Sveriges läkarförbund är ett professions- och fackförbund för alla läkare under hela karriären. Vi samlar 56 390 läkare. Förutom att driva fackliga frågor som löner, arbetsmiljö och anställningsvillkor arbetar vi också med frågor inom utbildning, forskning, etik, vårdpolitik, företagande och ledarskap.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Läkare: Vårdplatsbristen har förvärrats29.3.2025 09:41:05 CET | Pressmeddelande
Trots statliga satsningar upplever läkarna att vårdplatsbristen har förvärrats under de senaste tre åren. Fler uppger att de skickar hem patienter som borde ha lagts in och att de skriver ut patienter för tidigt. Det visar en ny undersökning från Sveriges läkarförbund.
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum