Gärna mer havsbaserad vindkraft men ta bort subventionerna
Idag kom regeringens besked om att underlätta utbyggnaden för havsbaserad vindkraft.
– Det är positivt att Regeringen förenklar tillståndsprocesserna för havsbaserad vindkraft. All fossilfri kraft kommer att behövas i elsystemet framöver. Den havsbaserad vindkraften bör dock inte subventioneras på andra fossilfria kraftslags bekostnad, säger Robert Tenselius ekonom och energiexpert på Teknikföretagen.
Förutom betydelsen för industrin här och nu med tillgång till fossilfri el där den behövs och när den behövs – till ett konkurrenskraftigt och rimligt stabilt pris – är elförsörjningen även avgörande för att framtidssatsningar ska kunna genomföras. Sammantaget bedöms elbehovet i Sverige fördubblas inom 25 år.
”Vi ska ha mycket el, billig el, snabbt”, skriver energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande idag.
– Det är viktigt med ”mycket el, billig el, snabbt” som Farmanbar säger. Dock är totalkostnaden för elen och elsystemet det centrala såväl för privatkunder som industriföretag. Regeringens tidigare beslut om att låta elkunderna, via nätavgiften subventionera havsbaserad vindkraft med ca 1 kr/kWh för nätanslutningen, riskerar att göra elen dyrare totalt sett, samtidigt som landbaserad kraftproduktion konkurreras ut, säger Robert Tenselius ekonom och energiexpert på Teknikföretagen.
Statliga Energimyndigheten konstaterade 2018 i rapporten ”Slopade anslutningskostnader för havsbaserad vindkraft” att kostnaderna för att ansluta havsbaserad vindkraft vid slopade anslutningskostnader bedöms uppgå till 0,8–1,1 miljarder kronor per TWh vindkraftsel som ansluts. Dessutom att slopandet riskerar att leda till att omställningen till ett förnybart elsystem fördyras och försvåras både avseende produktion och nätutveckling. Det sistnämnda bland annat till följd av ökad risk att både ny och befintlig förnybar el i form av kraftvärme och landbaserad vindkraft konkurreras ut.
– Givet elfrågans betydelse är det viktigt med tydlighet och ärlighet kring vilka konsekvenser olika förslag och beslut får. Förenklade tillståndsprocesser genom havsplaner är något positivt och banar väg för havsbaserad vindkraft utan att konkurrensen snedvrids. De slopade anslutningskostnaderna är däremot problematiska eftersom de sannolikt bidrar såväl till högre totalkostnad som till ett mindre planerbart och stabilt elsystem, säger Robert Tenselius ekonom och energiexpert på Teknikföretagen.
Situationen under hösten och vintern visar tydligt att den planerbara delen i energimixen behöver säkerställas i tillräcklig utsträckning parallellt med att vindkraft byggs ut. Såväl vindkraft i kombination med energilagring som vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme bör ges avgörande roller i Sveriges framtida elsystem.
Utgångspunkterna bör vara att elproduktionen ska vara fossilfri, att nyttorna som den planerbara elproduktion bidrar med säkerställs och att detta sker med ett teknikneutralt förhållningssätt, enligt Teknikföretagen. Det sistnämnda är inte minst viktigt för att bana väg för energilagring.
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seRobert TenseliusEkonom
Tel:+46 8 782 08 32robert.tenselius@teknikforetagen.seBilder
Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Bottenkänning?6.11.2024 10:13:43 CET | Pressmeddelande
Konjunkturen förbättras 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Tillbakablickande krav från facket bekymmersamt för industrin4.11.2024 16:02:43 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Ny kampanj visar Teknikföretagens bredd4.11.2024 10:07:05 CET | Pressmeddelande
Entreprenörer, tech, hundraåringar och startups. Nya och beprövade material och tjänster. En ny kampanj i både print och rörligt visar på tekniksveriges bredd och låter framstående företagsbyggare berätta om sin business och vad medlemskapet i Teknikföretagen betyder.
Ny chans för skolorna att få succéboken om tekniken och rymden23.10.2024 09:11:09 CEST | Pressmeddelande
15 000 skolelever får under veckan en ny lärobok, barnfaktaboken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt. Teknikföretagen har bidragit med kunskap och ser till att boken går ut gratis till intresserade lärare och elever. Suget efter boken har varit enormt, därför öppnar vi nu beställningen till ytterligare 15 000 böcker.
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:32:59 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum