Umeå kommun

Umeå kommun är nominerat till planpriset

Dela
Umeå är en av fyra kommuner som är nominerade till Planpriset 2021 för bästa samhällsplanering. Nomineringen gäller arbetet med ”Umeås stadsdelar – så står det till!”, ett planarbete som fungerar som en vägvisare i arbetet med gestaltad livsmiljö – alltså hur arkitektur och design kan användas som medel för att skapa en mer trygg och attraktiv boendemiljö. Förutom Umeå är de nominerade Malmö, Stockholm och Ödeshög.
Dialog var en viktig del i arbetet med stadsdelsanalyserna. Här är dialogcykeln på väg till Teg.
Dialog var en viktig del i arbetet med stadsdelsanalyserna. Här är dialogcykeln på väg till Teg.

– Fantastiskt roligt att vårt arbete och våra metoder uppmärksammas. Extra kul då det är ett arbete som umeborna i högsta grad varit delaktiga i. I dialoger i stadsdelarna och på webben har umeborna delat med sig av sina tankar och idéer. Därför känns det som hela Umeå är nominerat till det här priset, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.

Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad, och delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel. Planpriset har delats ut sedan 1992 och Umeå har vunnit priset en gång tidigare, för 10 år sedan för den fördjupade översiktsplanen för centrala stan.

– Det är kul att vårt framåtsyftande arbete uppmärksammas och vi hoppas såklart på en jubileumsvinst. Man kan faktiskt säga att vi bygger vidare på den planering vi fick pris för förra gången. Materialet förfinar den beslutade inriktningen och tar nästa steg framåt i tankar om social hållbarhet, säger Anders Ågren (M), vice ordförande kommunstyrelsen.

Juryns motivering

Juryns motivering lyder: ”I Umeå står social hållbarhet och medborgarnas perspektiv i fokus när staden tar fram stadsdelsbeskrivningar som grund till framtida planering. Rapporten “Umeås stadsdelar – så står det till!” bygger på ett förebildligt analysarbete av platsen, de boende och deras upplevelse av trivsel och trygghet. För varje stadsdel träder en tydlig bild av lokala förutsättningar fram; vad som uppskattas och vad som behöver åtgärdas i kommande planering. Rapporten är ett konkret stöd för kommunens olika verksamheter, för bygg- och fastighetsaktörer samt för ideella organisationer – som alla har en viktig roll i att stärka och utveckla sociala värden i stadsdelarna.

I motiveringen står vidare att ”Genom att samarbeta över gränserna, både inom kommunorganisationen, med stadsbyggnadsforskare och med invånarna, har Umeå hittat en modell som borde vara en självklar grund för all planering: att utgå från människornas behov. Umeås stadsdelsbeskrivningar visar betydelsen av tidig medborgardialog för att skapa socialt hållbara stadsdelar.”

– Det som gör det här arbetet unikt är både innehåll och metod. Ett tillsammansarbete med många inblandade, olika förvaltningar, umebor och inte minst universitetet. Genom vårt nära samarbete med Umeå universitet har vi data om socialt kapital som också går att följa över tid. Det är helt unikt och finns inte för någon annan stad, säger Pernilla Helmersson, samhällsplanerare.

– Vi hoppas kunna inspirera andra kommuner med vår metodik och att den utvecklas vidare. Något av det som är unikt är att vi vänt på perspektiven, från att stadsutveckling ska ge sociala värden till att sociala värden bildar grund för stadsutvecklingen, säger Anna Flatholm, tillträdande stadsarkitekt.

Vinnaren utses 7 april

Vem som vinner planpriset får vi veta först på Arkitekturgalan som går av stapeln den 7 april. Övriga nominerade är Malmö med planprogram för Sofielund. Stockholm med byggnadsordning och arkitekturpolicy samt översiktsplan för Ödeshög.

Här kan du läsa mer om Umeås och de övriga nominerade bidragen.

Bakgrund: Vad är Stadsdelsrapporten?

Rapporten beskriver våra stadsdelar utifrån statistik, analyser och Umeåbornas synpunkter från stadsdelsdialogen. Rapporten utgör ett möjligt avstamp för hur stadsdelarna kan utvecklas och kompletteras och är ett stöd i målsättningen om att utveckla socialt hållbara stadsdelar. Läs om Umeås stadsdelar - Umeå kommun (umea.se)

– Med rapporten har vi fått ett nytt grepp om hur det faktiskt står till i Umeå och de olika stadsdelarna. Alla goda idéer från Umeåborna ger kommunen förbättrade möjligheter att planera och tillsammans med olika aktörer bygga en socialt sammanhängande stad. En socialt hållbar utveckling lägger även grunden för mycket annat, exempelvis målsättningen att lyckas med klimatomställningen, säger Janet Ågren.

Mer information

Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Pernilla Helmersson
samhällsplanerare
090-16 11 95
pernilla.helmersson@umea.se

Anna Flatholm
tillträdande stadsarkitekt
090-16 14 44
anna.flatholm@umea.se

Kontakter

Bilder

Dialog var en viktig del i arbetet med stadsdelsanalyserna. Här är dialogcykeln på väg till Teg.
Dialog var en viktig del i arbetet med stadsdelsanalyserna. Här är dialogcykeln på väg till Teg.
Ladda ned bild
Stadsdelsanalysernas olika delar
Stadsdelsanalysernas olika delar
Ladda ned bild
Janet Ågren och Anders Ågren med delar av projektgruppen. Fotograf: Fredrik Larsson
Janet Ågren och Anders Ågren med delar av projektgruppen. Fotograf: Fredrik Larsson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye