Einar Mattsson utvecklar återbruk i renoveringar
Att återbruka material i renoveringar är något som Einar Mattsson har gjort länge. Det är sunt hållbart ekonomiskt förnuft. Nu handlar det om att succesivt öka andelen material och produkter som återbrukas. Vi frågade projektledaren Mikael Dimadis om de viktigaste lärdomarna från piloten.
— Vi har lärt oss mer om arbetssättet och samtidigt som vi fått en mer strukturerad bild av vilka produkter som eventuellt kan återbrukas. Då menar jag saker som kan återbrukas i huset, någon annanstans i vårt bestånd, som vi kan skänka eller sälja vidare till någon annan på marknaden. Vi kommer att se miljö-och klimatvinster med återbruk
Utmaningen består bland annat i att alla renoveringsprojekt är unika. Husen är byggda olika år, med olika material efter olika standarder och sist men inte minst varierar skicket på husen. Vi frågade Mikael Dimadis hur man måste tänka för att hitta rätt i olika projekt.
— Det gäller kort och gott att samla på sig så mycket kunskap som möjligt för att göra kloka val utifrån de tre huvudperspektiven – ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Vi måste navigera rätt i alla målkonlfikter. Inte sällan finns en konflikt mellan återbruk och energifrågorna för att vi behöver riva material för komma åt att göra äldre hus tätare och mer energieffektiva.
— Enligt Boverket står bygg- och fastighetsbranschen står för drygt 34 % av Sveriges totala energianväning och 20% av växthusgasutsläppen. Det behöver vi i branschen bidra till att minska för vi ska kunna nå våra nationella miljö- och klimamål. Därför har det utöver återbruk varit viktigt att få ner energianvändingen i huset med tex bättre isolering och ett nytt ventilationssystem.
Återbruksinventering i en 110 år gammal fastighet
Mikael berättar att Einar Mattsson genomförde en pilot för återbruksinvestering med hjälp av Återbrukskonsulten Kompanjonen i fastigheten Bergsgruvan Större 52. Bergsgruvan som ligger på Maria Prästgårdsgata är vid detta laget 110 år gammal.
— Att renovera och återbruksinventera en 110 år gammal fastighet är alltid en utmaning men vi har haft med personer med många olika kompetenser från projektet, vår förvaltning och inte minst vårt logistikcenter. Ett brett deltagande gör det också lättare att sprida kunskapen till alla delar av koncernen, berättar Mikael.
Återbruksrapporten bekräftar att vi är på rätt väg
Rapporten från inventeringen lyfte fram flera olika produkter som har potential att återbrukas till exempel dörrar och glaspartier, trapphusbelysning, gallergrind, samt parkett i många lägenheter. Med potential menas produkter som är i gott skick, som kan användas i andra delar av fastighetsbeståndet eller som det finns en marknad för.
Kenny Hult, vår platschef på Bergsgruvan, har varit högst involverad i projektet. Han säger att han både fått en del saker bekräftade och lärt sig en hel del nytt av processen och rapportens resultat.
— Glädjande är att vi har identifierat flera av dessa produkter tidigare, redan i projektets program- och projekteringsarbete. Så även om det är en del kvar att göra så är vi på rätt väg i vårt tänk kring återbruk.
— Rapporten gav oss även inspiration att leta upp ännu fler produkter som går att återbruka. Nu ser jag fram emot att få implementera miljöaspekten ännu tidigare i vår produktion, inte minst så att vi kan använda kunskapen redan när vi handlar upp konsulter i början av projekten.
Några exempel på material som återbrukas i Bergsgruvan
- Fönster och fönsterfoder renoveras och energiglas sätts in.
- Fönsterbänkar
- Dörrpartier i entréerna
- Parkettgolv i lägenheter behålls där det är möjligt och fräschas med slipning
- Trapphusbelysning, trappa och trappräcken
- Betongkakan i badrum där det är möjligt
- Stora delar av de nedbyggda undertaken har bevarats. Endast lokala hål för installationer har gjorts
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Skandia Fastigheter AB förnyar avtal med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Skandia Fastigheter AB, en av Sveriges största fastighetsägare, har förnyat sitt avtal för fastighetsdriften i Storstockholm med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det nya avtalet träder i kraft 1 januari 2025. Syftet är ett moderniserat avtal i syfte att spegla de senaste årens utveckling av Skandias fastigheter i Stockholm bättre.
Kvarteret Sommaren lyser upp vintern17.12.2024 05:42:00 CET | Pressmeddelande
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
”Tillsammans för Sverige” får Einar Mattssons julgåva 202416.12.2024 09:53:32 CET | Nyheter
Varje år vid luciatid donerar Einar Mattsson en gåva till en verksamhet som gör viktiga insatser. I år skänker Einar Mattsson pengar till ”Tillsammans för Sverige”, en verksamhet inom ramen för Fryshuset som arbetar för att visa unga hur religion och tro kan vara en väg till integration och skapa växtkraft för fred och förståelse.
Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar12.12.2024 05:40:00 CET | Nyheter
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
”Mixen mellan kundkontakten och alla administrativa arbetsuppgifter fascinerar mig” — fredagsporträttet med Gunilla Eriksson29.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Hon drar paralleller om sig själv till tjuren Ferdinand, gillar att klura ut oklarheter och njuter bäst på Ekerö. Vem är det vi pratar om? Jo, hyresadministratören Gunilla Eriksson. Över henne ligger ett lugn, även när hyresgäster stressar på om missade inbetalningar. Lär känna Gunilla i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum